Pogledajte slovensko čudo u Garmischu. Doletio do pobjede 90 na sat

Screenshot: Twitter

ANŽE LANIŠEK, slovenski skijaš skakač, pobijedio je s 295.8 u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu, drugom natjecanju Novogodišnje turneje četiri skakaonice. Drugi je bio Japanac Ryoyu Kobayashi (292.6), vodeći nakon prve serije, a treći Nijemac Andreas Wellinger (29.4), koji vodi nakon polovine novogodišnje turneje, a pobijedio je na prvoj postaji praznične turneje u Oberstdorfu.

Prva pobjeda za Lanišeka. Postao je treći Slovenac s trijumfom u Garmischu

Nakon dvije pobjede Primoža Peterke i jedne Petra Prevca, Lanišek je u Garmischu slavio kao treći Slovenac i popravio prošlogodišnje drugo mjesto. Završnica skokova u Garmisch-Partenkirchenu bila je jako uzbudljiva jer su najbolji iz prve serije briljirali.

Letio je 90 na sat

Lanišek je pobijedio u kvalifikacijama, a u prvoj seriji je bio treći. U drugoj seriji skočio je čak 137 metara za 151 bod te pobjedu ispred Ryoyua Kobayashija, koji je skakao 137 i 135.5 metara. Slovenac je do prve pobjede na turneji Četiri skakaonice došao skokom od 90.9 kilometara na sat. 

Wellinger je u finalu prestigao Austrijance Fettnera i Krafta, dok je Lanišek s vjetrom u leđa letio do 137 metara, dobio 10.3 bonus boda za loš vjetar i bio prvi uoči posljednja dva skakača.

Vjetrovita drama na kraju

Austrijanac Hörl preskočio je samo 128.5 i izgubio mjesto na postolju, a Kobayashi je na kraju dobio čeoni vjetar i morao bi poništiti rekord skakaonice od 144 metra da bi pobijedio pa mu je upaljeno crveno svjetlo i morao je čekati na svoj nastup. Japanac je skočio 135.5 metara, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Stefan Kraft, jedan od glavnih favorita za konačnu pobjedu, bio je tek šesti i tako si je umanjio šanse za trijumf na turneji. U ukupnom poretku Četiri skakaonice vodi Wellinger sa 600.7 bodova, ispred Kobayashija, koji ima 598.9, i Krafta s 575.5 bodova. Četvrti je Fettner s 568.1 bodom, peti Hoerl s 566.5, a šesti Lanišek s 562.5 bodova.

Turneja se seli u Austriju

Skakači se na drugi dio novogodišnje turneje sele u Austriju, kvalifikacije na trećoj postaji u Innsbrucku bit će u utorak, a natjecanje u srijedu. Veliko finale je 6. siječnja u Bischofshofenu.

Pročitajte više