U Splitu i Šibeniku zatvoreni navijači koji nisu bacali baklje

Foto: Getty Images / Guliver image

NAVIJAČI koji su dosad privedeni u tri dalmatinska grada osumnjičeni su za tučnjavu, a ne i bacanje baklji. Glavne inicijatore nereda na stadionu Geoffroy Guichard u Saint Etienneu tek očekuju na ispitivanju u Državnom odvjetništvu. Kada bi se to moglo dogoditi, nije poznato.

U Dubrovniku su jučer privedena trojica navijača zbog izazivanja nereda na stadionu za vrijeme utakmice između Hrvatske i Češke, ali oni za razliku od Splićana, nisu pritvoreni, već su pušteni da se brane sa slobode.

Riječ je o trojici muškaraca u dobi između 22 i 32 godine. Sumnjiče ih da su podržavali navijačku skupinu od najmanje 20 osoba koja je sa tribine na nogometno igralište bacala zapaljene baklje i topovski udar te da su svojim aktivnim sudjelovanjem i naguravanjem podržavali tu skupinu koja je fizički napadala ostale navijače, zbog čega je utakmica prekinuta. Državno odvjetništvo tražilo je pritvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, no sudac ih je odbio. Državno odvjetništvo je uložilo žalbu.

U Splitu priveden i peti navijač

A žalbe na određivanje istražnog zatvora u Splitu uložili su i branitelji četvorice privedenih i pritvorenih navijača koje također terete za tučnjavu, ali ne i bacanje baklji. Pretpostavlja se da bi izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda do konca tjedna moglo odlučiti o žalbama. Jučer je priveden i peti navijač, star 22 godine. Danas je pritvoren, sutkinja istrage nije dozvolila ni mogućnost jamčevine, kao u slučaju preostalih pritvorenika u Splitu.

Sudac Stanko Grbavac pritvorio je četvoricu privedenih navijača u nedjelju, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela, premda nisu dosada osuđivani. Određena im je i jamčevina u visini od 40 do 60 tisuća kuna. U slučaju da rješenje postane pravomoćno, privedenima bi se također omogućila obrana sa slobode. 

Kako smo pisali, mladići su u dobi između 19 i 25 godina i među njima je i poznati vaterpolist koji ima status vrhunskog sportaša jer je sa juniorskom reprezentacijom bio prvak svijeta. I on je, kao i ostali, negirao da je izazivao nered, već da se branio od napada. Navija za Hajduk, ali nije član Torcide. Kao sportašu, svako nasilje na sportskom terenu mu je odiozno.

Sudac Grbavac izrekao je i mjeru opreza zabrane posjećivanja nogometnih utakmica, kako nogometnih klubova u domaćem prvenstvu, tako i utakmica reprezentacije. Mjera bi trebala trajati do okončanja postupka, no smisla ima jedino ako su osumnjičenici na slobodi. Ako su u zatvoru, kao što jesu, nije primjenjiva.

Kod Francuza kazna za izazivanje nereda do godine zatvora ili do 15 tisuća eura?

Inače, jučer je branitelj Vinko Ljubičić naveo kako ne postoje pravne pretpostavke za vođenje ovakvog postupka jer nema podataka u spisu da Francuzi imaju kazneno djelo izazivanja nereda, za što su osumnjičeni privedeni.

U Državnom odvjetništvu drže da ipak ne postoji takva zapreka jer i Francuzi imaju identično kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora do godine dana ili novčana kazna do 15 tisuća eura. Za djelo koje sumnjiče privedene navijače u nas je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Odvjetnik Ljubičić: Nedopustivo je da državna tijela provode nezakonito postupanje

Branitelj Ljubičić nije uvjeren argumentacijom.

"Nedopustivo je da državna tijela progona provode nezakonito postupanje. U spisu dokaza da Francuzi imaju ovakvo djelo - nema. Osim toga, nužno je ustanoviti je li se za to djelo u Francuskoj vrši progon po službenoj dužnosti ili po prijedlogu. Da bi se vodio postupak, mora biti predviđeno i u francuskom i hrvatskom zakonodavstvu. Kako je Francuska mjesto počinjenja djela, nužno je bilo da postupak bude tamo pokrenut, pa onda eventualno ustupljen Hrvatskoj. Sa ovakvim postupanjem, Hrvatska ne čini ništa drugo nego preuzima univerzalnu jurisdikciju", kazao nam je Ljubičić. 

 

Pročitajte više