PREMIERSHIP

Policija pokrenula istragu zbog rasizma, Cityjeva zvijezda oštro napala medije

Screenshot: Twitter

U VELIKOM subotnjem derbiju 16. kola Premiershipa Manchester City izgubio je na gostovanju kod Chelseaja 2:0 i tako prepustio Liverpoolu prvo mjesto na tablici.

Umjesto da se u narednim danima priča o napetoj borbi za naslov engleskog prvaka, jer City je prošle sezone u ovo vrijeme već imao značajnu prednost nad konkurencijom, više se govori o sramotnom rasističkom ispadu jednog navijača na Stamford Bridgeu.

> Cityjeva zvijezda u derbiju bila žrtva rasističkih uvreda

Raheem Sterling, zvijezda Cityja, otišao je do ograde po loptu, a čovjek u publici je urlao na njega: "Jebena crna pičko!"

Ovaj ispad oštro su osudili svi u Velikoj Britaniji, a posebice bivši nogometaši koji su se iščuđavali takvom ponašanju u 21. stoljeću.

Policija je najavila istragu i to je u ponedjeljak i učinila. Pokrenuta je akcija nakon što se pojavila snimka na kojoj skupina navijača Plavaca vrijeđa Raheema Sterlinga. Iz Chelseaja su poručili da će pomoći policiji da pronađe počinitelje.

"Poduzet ćemo sve mjere koje su potrebne kako bi krivci bili kažnjeni", poručili su iz Chelsea.

Najbolji Guardiolin pulen ove sezone potvrdio je policiji da je rasistički zlostavljan na Stamford Bridgeu, a u nedjelju se oglasio i na društvenim mrežama. Na svom Instagram profilu poručio je da "mediji bez razloga napumpavaju priče u rasizmu".

Sterling je dodao da se svemu mogao samo nasmijati jer "bolje od nekih navijača nije niti očekivao."

"Mediji su gorivo rasizmu i agresivnom ponašanju", poručio je pa naveo primjer svojih mladih suigrača Tosina Adarabioyja i Phila Fodena.

"Uzmite na primjer dva mlada nogometaša koji igraju za istu momčad i obojica su svojim majkama kupila nove kuće. E, sad pogledajte kako novine prenose te poruke kada se radi o mladom igraču crne boje kože i o mladom igraču bijele boje kože. Crni nogometaš je predstavljen u lošem svijetlu", poručio je Sterling.

Oglasio se i osnivač organizacije za borbu protiv rasizma "Kick It Out" lord Ouseley poručivši da "ono što se dogodilo na stadionu Chelseaja pokazuje što se još uvijek događa u nogometu."

Podaci organizacije Kick It Out koja se zalaže za jednakost u nogometu pokazuju kako su diskriminacija, a posebno rasistički i homofobni ispadi u engleskom nogometu u velikom je porastu. U prošloj sezoni Kick It Out je zaprimio prijave za 282 incidenta, koji se odnose na profesionalni nogomet, niže lige i društvene medije. To je porast od 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone kada je evidentirano 177 incidenata.

Najbrojniji su, kao i lani, bili rasistički ispadi (54 posto), potom homofobija i transfobija (22 posto) te antisemitizam (9 posto).

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više