Domaćin Eura drhtao do posljednje sekunde: Heroj Szmal spasio Poljsku protiv Srbije

Foto: Screenshot; EHF

POLJSKA je u 1. kolu Europskog prvenstva u rukometu svladala Srbiju s 29:28. U vrlo dramatičnoj utakmici, domaćin turnira drhtao je do posljednje sekunde dvoboja. Ključni trenutak zbio se u 59. minuti kada je Slawomir Szmal obranio penal Ivanu Nikčeviću, koji je do tada bez greške pogađao sa sedam metara.

Kod Poljaka ništa novo

Ova utakmica sjajno će poslužiti hrvatskom stožeru za analizu, jer su Hrvatskoj i Srbija i Poljska mogući protivnici u drugom krugu natjecanja. Poljaci su vrlo nervozno i neuvjerljivo otvorili prvu utakmicu pred svojim navijačima. Heroj utakmice Szmal nije imao odgovor na sjajnog Petra Nenadića, a Srbi su izluđivali poljsku 6-0 obranu proigravanjima na pivota.

Poljaci kao da nisu ni milimetar napredovali od SP-a u Kataru. I dalje su ovisni o Michalu Jureckom i njegovoj suradnji s Bartoszem Jureckim, kojeg je dobar dio utakmice mijenjao Kamil Syprzak. Ta osovina pivot - srednji vanjski nije baš funckionirala u prvom dijelu utakmice, ali tada je Poljake spašavao Krzysztof Lijewski. U drugom poluvremenu Jurecki je dodao gas i srpska obrana nije imala odgovor na njegove prodore. Ako bi njega zaustavili, otvorio bi se prostor za pivota i obrnuto. Tako je, uostalom, Poljska svladala i Hrvatsku u četvrtfinalu SP-a u Kataru.

Nenadić novi vođa neke nove Srbije

Mnogi su skeptično gledali na odluku srpskog izbornika Dejana Perića kada je otpisao dvojicu najiskusnijih koje srpski rukomet ima - Marka Vujina i Momira Ilića. Protiv Poljske smo upoznali igrača koji predstavlja temelj ove reprezentacije, Petra Nenadića, vođu srpske reprezentacije i prvog strijelca Bundeslige, koji je glavom jurio među poljske divove tamo gdje mnogi igrači ne bi ni tenisicom kročili. Osim njega sjajnu utakmicu je odigrao i Darko Stanić, koji se poigravao s očajnim poljskim krilima.

Utakmica se, kao što smo spomenuli u uvodu, lomila sve do 59. minute kada je na liniju od sedam metara stao nepogrješivi Nikčević, ali srpski reprezentativac pokleknuo je pod ogromnim pritiskom te je propustio zabiti za 29:29.


Poljaci u idućem kolu igraju protiv Makedonije, dok će Srbija testirati aktualne prvake Francuze.

Poljska - Srbija 29:28

 

 

Pročitajte više