LIGE PETICE

Ponoćna objava Barcelone. Pique se pridružio Ter Stegenu i De Jongu protiv Messija

Foto: Twitter

PLANSKI plasirana vijest u sitan sat i nakon trijumfa nad Ferencvarošem na startu Lige prvaka (5:1), iako su ugovori potpisani ranije jučer, pokazuje otvaranje nove fronte u velikanu ionako preopterećenom internim ratovima.

Četvorka potpisala nove ugovore s Barcelonom, ali uz smanjenje plaće

Barcelona je objavila da su Pique, Ter Stegen, Lenglet i De Jong potpisali produljenje ugovora s klubom te je tim povodom otkrila: "Dogovor s ovim igračima postignut je nakon višetjednih pregovora i uključuju privremenu prilagodbu plaća aktualnim okolnostima koje je donijela kriza izazvana pandemijom koronavirusa."

Prevedeno; navedeni igrači produljili su ugovore s Barcelonom, ali uz manju plaću od dosadašnje.

Evo zašto je ovo bitno: Prije dva dana igrači Barcelone poslali su pismo upravi kluba u kojem je obavještavaju da se ne slažu s prijedlogom o privremenom smanjenju plaća. Razlog smanjenja plaća igračima je spas radnih mjesta ostatka zaposlenika u klubu koji je najviše pogođen koronakrizom.

Prije samo dva dana Pique je bio među pobunjenicima protiv uprave predvođenima Messijem

Potpisnici pisma bili su kapetani prve momčadi Lionel Messi, Sergio Busquets, Sergi Roberto i Gerard Pique. Ipak, nisu svi u prvoj momčadi bili suglasni s većinom. Čak pet igrača nije potpisalo pismo: Marc-Andre ter Stegen, Clement Lenglet, Frenkie de Jong, Miralem Pjanić i Sergino Dest.

I dok je za posljednju dvojicu jasno da na stranu pobunjenika nisu stali jer su u klub došli posljednji, pa su odmah i dobili ugovore prilagođene koronakrizi, postupak Ter Stegena, Lengleta i De Jonga, trojice ključnih igrača, španjolski mediji opisali su kao njihovo okretanje leđa suigračima. 

Međutim, zanimljivo je što se njima pridružio Gerard Pique. Jedan od simbola i kapetana kluba, koji je prije samo dva dana potpisao spomenuto pismo u kojem je odbio smanjenje plaće zbog koronakrize, sada je potpuno promijenio stav i potpisao produljenje ugovora za manju plaću. 

Pique je k tome pristao na još jedan ustupak na svoju štetu. Ugovor uz odštetnu klauzulu potpisao je do lipnja 2024., ali taj mjesec i godinu u Barceloni će dočekati samo ako od iduće sezone pa do kraja ugovora ostvari određeni broj nastupa. Ako ga odradi do kraja, Pique će po njegovom isteku imati 37 godina. 

Zašto u ovom slučaju nije najvažnija vijest da su trojica i posebno Pique, potpisali nove ugovore?

Ter Stegen je potpisao također uz odštetnu klauzulu od pola milijarde eura, a u Barceloni će biti do lipnja 2025. Lenglet i De Jong potpisali su do 2026. Prvi uz odštetnu klauzulu od 300, a drugi od 400 milijuna eura. 

Ovaj postupak Ter Stegena, Lengleta, De Jonga, ali prije svega Piquea nije važan samo kao njihov dokaz vjernosti Barceloni i prilagodbe krizi niti je ponoćna objava Barcelone važna zato što pokazuje da su četiri igrača potpisala koronaugovore, koji je jednom od njih "doživotni".

Važni su i jer pokazuju da su se suprotstavili ostatku momčadi predvođenoj Messijem. Njemu ugovor istječe idućeg ljeta. 

Pročitajte više