Portugal prejak za Hrvatsku

REPREZENTACIJA Portugala je na stadionu u Coimbri uvjerljivo svladala momčad Zlatka Kranjčara rezultatom 2:0.

Pred 10.000 gledatelja sudio je Nielsen iz Danske. Reprezentacije Hrvatske i Portugala dosad su odigrale samo jedan susret, i to na EP-u u Engleskoj. Hrvatska je pod vodstvom Ćire Blaževića izgubila rezultatom 3:0.

Predstava koju je upriličila naša momčad bila je daleko od slike prikazane u kvalifikacijama. Totalna demotiviranost, bez prave ideje i s puno grešaka u obrani doveli su Hrvatsku u poziciju iz koje se jednostvno nije moglo izroditi ništa pozitivno.

Zlatko Kranjčar pokušavao je brojnim izmjenama doći do pomaka, no Hrvatska je upisla tek jedan udarac u okvir gola. Iako se krivnja za prvi pogodak može pripisati Butini, a za drugi Mariu Tokiću, cijela momčad djelovala je potpuno nezainteresirano.

Bilježimo tek pokušaje Dade Prše da koliko - toliko homogenizira igru svojih suigrača, no ovaj put nije imao pomoć, kako neprepoznatljivog Srne, tako i nevidljivog Nike Kranjčara. Balaban je u 20. minuti zatresao gredu, no to je bio njegov jedini dobar potez.

Kako god okrenemo, po kišovitom i prohladnom vremenu obje su reprezentacije odigrale ispod svojih mogućnosti.

Ipak, domaćini su imali više od igre, posebno su opasni za našu obranu bili Cristiano Ronaldo i Luis Boa Morte.

Domaćin je poveo u 32. minuti kada je Petit izveo slobodan udarac s 30-ak metara, lopta je prešla preko živog zida, te prevarila Butinu koji je ipak morao biti bolje postavljen.

Sredinom drugog poluvremena Portugal je iz protunapada preko svog najboljeg strijelca Pedra Paulete povisio vodstvo. Babić je loše završio jedan obećavajući napad Hrvatske, uslijedila je brza kontra, Pauleta se oslobodio Tokića i prevario Butinu pogodivši suprotan kut.

Tijek utakmice:

Utakmica je počela agresivno i napadački s obje strane. Već u prvoj minuti Ronaldo je proigrao Pauletu, koji postiže pogodak. No, Pauleta je bio u zaleđu stoga je pogodak poništen.

Portugalci su u prvih deset minuta pokazali više inicijative, sjajnu priliku u 13. minuti propustio je Pauleta. Nakon odlične asistencije Boa Morte Pauleta se našao u zoni udarca, no stvar je spasio Šimunić.

Naša reprezentacija nije na početku utakmice pokazala zavidnu igru; Srna je griješio, Pršo unatoč silnom trudu nije pronalazio slobodne suigrače.

Prva ozbiljnija prijetnja stigla je u 22. minuti. Nakon prekršaja naših, najbolji strijelac Portugala Pauleta pucao je slobodnjak sa nekih 18 metara udaljenosti od gola Butine. No, pogodio je živi zid.

Dado Pršo nije odustajao. Trčao je, asistirao, nabacivao, no jednostavno nije mogao sam. Kazna je stigla u 33. minuti. Petit je topovskim udarcem iz slobodnog udarca matirao Butinu i doveo svoju momčad u vodstvo. Iako je Butina prstima uspio dotaknuti tu loptu, udarac je bio prejak. Unatoč sjajnoj izvedi Petita, stekli smo dojam da je Butina mogao biti bolje postavljen.

Utakmica se konačno otvorila i naši su odgovorili preko Boška Balabana. Napadač Bruggea silovito je odapeo s 20-ak metara udaljenosti, no umjesto mreže tresla se tek greda.

Pred sam kraj prvog dijela Hrvatska je preuzela terensku inicijativu, no kvalitetne završnice ipak nije bilo. Prvi žuti karton među našim igračima zaradio je Robert Kovač u 37. minuti, a tri minute kasnije "požutio" je i Jerko Leko.

Zlatko Kranjčar odlučio je od prve minute drugog dijela na travnjak poslati Ivana Bošnjaka i Maria Tokića umjesto Darija Srne i Roberta Kovača.

Igralo se dosta tvrdo s obje strane, monotoniju su razbijali tek individualni pokušaji Ronalda, Boa Mortea i Paulete s velike udaljenosti. Balaban je nakon prekršaja portugalskog igrača izveo slobodnjak, no lopta je završila u živom zidu.

U 60. minuti veliku priliku za Portugal propustio je Pauleta. Naša obrana ostavila ga je samog u petercu, no Tomas je ipak spasio stvar.

No, Butininu mrežu u 65. minuti nakon sjajnog udarca Paulete nije mogao spasiti nitko. Kapetan portugalske reprezentacije povukao je kontru, prevario Tokića i postigao svoj 34 pogodak za portugalsku reprezentaciju.

Zlatko Kranjčar nije imao previše razloga za zadovoljstvo, s obzirom na brojne pogreške naših reprezentativaca. Butina je prilikom Pauletinog pogotka ponovo loše reagirao, Niko Kranjčar bio je govoto nevidljiv, a Pršo i Balaban odsječeni od vezne linije.

U 77. minuti izašao je i Boško Balaban, kojeg je na terenu zamijenio Ivan Leko. Minutu poslije, nakon zbunjenosti portugalske obrane, Babić je pokušao ugroziti Ricarda, no udarac je bio slab i neprecizan. Naša klupa pokušavala je na sve načine sugerirati igračima kako da se postave, no i dalje se igralo bez pravih ideja u napadu.

Portugalci su napravili brojne taktičke izmjene, no desetak minuta prije kraja i oni su počeli griješiti. Naša momčad te pogreške nije znala iskoristiti.

Portugalci su u posljednjim minutama susreta nakon nesuvislih dodavanja naših obrambenih igrača imali priliku povećati vodstvo, no Butina je uspio spasiti momčad od blamaže.

Početne postave:

Portugal: Ricardo, Jorge Ribeiro, Meira, Carvalho, Miguel, Caneira, Petiti, Costinha, Ronaldo, Tiago, Boa Morte, Pauleta

Hrvatska: Butina, R. Kovač, Tomas, Šimunić, N. Kovač, J. Leko, Babić, Srna, Kranjčar, Balaban, Pršo

Pročitajte više