Portugalci "bez napadača" do četvrtfinala sa dvije pobjede i pet postignutih golova

NIKAKO nije dobro da u slučaju plasmana u drugi krug igramo s Portugalom; u drugoj utakmici u kojoj su pobijedili Češku 3:1 su pokazali poznato: da su nevjerojatno opasni i kako golom kažnjavaju i najmanju grešku protivnika

Iako igraju samo s jednim napadačem (Nunom Gomesom, kojega je zamijenio Hugo Almeida), a i ti napadači više smetaju nego što ugrožavaju protivnike, portugalski vezni red je čudo: Petit je zadužen za prljave poslova, a kao i desni bek Bosingwa (Ferreira je prekomandiran na lijevo) kad god može ide naprijed.

Two-man show

Moutinho koji je blistao protiv Turaka je danas bio prilično rezerviran, kao i Simao. Ali, zato su tu bili Ronaldo i Deco. Deco je poentirao za prvi gol, asistirao za drugi i "stvorio" treći zgoditak, a Ronaldo je pripremio prvi gol Decu, zabio drugi i asistirao Quaresmi za treći gol.

Kod Decovog gola u 8. minuti se lopta jedva dovukla do gola, točnije pomogao joj je Marek Jankulovski (uz Baroša najgori Čeh).

Sionko i Plasil ipak nisu Ronaldo i Deco

Izjednačenje je stiglo niti deset minuta poslije iz suradnje dva najbolja Čeha: asistenta Jaroslava Plašila, koji je konstantno upotrebljivim loptama sa lijeve strane hranio isturene suigrače i Libora Sionka, kada je golom glavom pokazao skakačke manjkavosti portugalskih braniča.

Do kraja prvog dijela gledali smo izjednačenu igru sa češkim jurišima i Ronaldovim okomitim driblinzima, koje je najčešće grubo prekidao Marek Matejovsky.

Razočarali Baroš i Jankulovski

Nastavak je opet nudio "priliku za priliku". Poslovično opasni Sionko i sjajni skok Ujfalušija su tražili Baroša ali ga nisu našli, jer su igraču nekad poznatom po brzini i njuhu za gol, oba osjeta izblijedila.

Probudili su se na drugoj strani Simao i Nuno Gomes, ali nakon pogrešaka Rozenhala i Jankulovskog. Upravo nakon još jednog propusta na lijevoj strani nakon sat vremena igre, lopte se dočepao Cristiano Ronaldo i utišao sve one tisuće zvižduka koje su mu slali mrzitelji.

Ronaldo kaznio Čehe zbog neiskorištenja Kollera

Bruckner nakon toga sve baca u napad: uvodi Kollera i Vlčeka, ali ostaje dojam da Česi nisu do kraja iskoristili ranjivost Portugalaca na visoke lopte, a naročito Jana Kollera, jer Ricardo je u par navrata iskazao nesigurnosti pri nabacivanju "balona" u njegov peterac. Sionko je jedini konkretno priprijetio i natjerao portugalskog golmana na paradu. Par minuta poslije Ronaldo je, a ne sudac Vassaras, "označio kraj utakmice".

Deco je odlično u priliku izbacio Ronalda dok su još svi Česi bili u napadu, a najbolji Portugalac se sjurio prema golu, zaobišao Čecha i kao na srebrenom pladnju poslužio Ricarda Quaresmu za konačni rezultat.

Z.A.
Foto: AFP

Pročitajte više