Rijeka - Hajduk 1:1

Postava Hajduka šokirala i kladionice. Umjesto odgovora, Burić ima novi problem

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

DERBI na Rujevici (Rijeka - Hajduk, 1:1) trebao je dati odgovor na pitanje je li pobjeda nad Dinamom bila slučajnost i je li Hajduk ove sezone ipak spreman upustiti se u borbu za naslov. Hajduk je reprezentativnu pauzu dočekao na prvom mjestu, a do utakmice s Rijekom Dinamo je preuzeo vrh i malo umirio Splićane. Umjesto odgovora, dobili smo nova pitanja i problem u veznom redu, gdje je Hajduk najjači. 

Mogu li svi veznjaci igrati odjednom?

Rijeku su uoči derbija oslabile ozljede, a kod Hajduka je iznenadni izostanak Eduoka bio ključan. Bez njega i Caktaša bilo je upitno hoće li trener Burić umjesto njih samo ubaciti druge figure ili promijeniti cijeli sustav. Odlučio se za ovo drugo.

HNK Rijeka - HNK Hajduk Split Rezultati uživo

 

Stvari oko Hajduka su nepredvidljive, pa ono što bi inače bilo iznenađenje u sastavu, to više nije bilo. Burić se odlučio za Hamzu, Nejašmića, Bradarića i Jurića - jednostavnije rečeno, sve defenzivno orijentirane veznjake s kojima bi popunjavanje desetke bilo čisto krpanje. S obzirom na to tko je u zadnje vrijeme nosio igru u sredini terena, potpuno je jasno da je Jurić bio višak. Sustav u ovoj utakmici na tragu je sustava iz Osijeka, gdje Hajduk nije zabio nijedan gol, a najbolji komentar na sastave vjerojatno su kretanja tečajeva na kladionicama.

Naime, kroz nekoliko minuta po objavi sastava, kod svih relevantnih svjetskih kladionica zabilježene su ogromne promjene tečajeva u korist Rijeke. Za izostanak Eduoka znalo se od jučer, stoga su upravo početne postave uvjetovale to da oni koji su u "pravoj" igri vide Hajdukovu startnu postavu kao nedovoljno opasnu i poklone Rijeci toliko povjerenje da sruše tečaj za ogromnih 10%.

Važan derbi i bod za Burića 

Burić je iz ovog okršaja mogao izaći kao pobjednik na dva načina. Prvi je bio da pobijedi Rijeku u direktnom dvoboju i s nova se tri boda izdvoji na vrhu. U prošlom Burićevom mandatu upravo su Riječani ugasili euforiju u Splitu. Hajduk je prepustio prvo mjesto, sve se odjednom raspalo, a momčad je nakon toga gubila sve redom.

Drugi način bio bi to da u slučaju poraza u Rijeci spriječi isti scenarij. Rijeka je ušla u utakmicu kao favorit, poraz ne bi bio šok, ali momčad bi tada trebala odgovoriti na pravi način i dokazati da je otporna na poraze u velikim utakmicama. 

Hajduk sada s tim nema problema, osvojili su bod, a s tim bodom i dalje su na prvom mjestu. Dinamo ima utakmicu manje, ali sve teške utakmice koje Dinamo ove jeseni bude igrao u Ligi prvaka, uzet će puno više nego što im može dati eventualna pobjeda u toj zaostaloj utakmici.

Još jedna utakmica ostala je do zaključka prvog od četiri prvenstvena ciklusa, a Hajduk već može ovaj period okarakterizirati kao uspješan. Sve još uvijek treba promatrati u svjetlu šokantnog ulaska u sezonu od kojeg se momčad nakon promjene trenera uspjela oporaviti. U Rijeci su uzeli bod, pao je Dinamo, a svladali su i jednu naizgled ne toliko moćnu momčad, a zapravo za ovaj Hajduk pravu psihološku barijeru - Goricu.

Rezultati by SofaScore

 

Snalaženje u kaosu i gužva ispred Caktaša 

Ogromno je pitanje kako će Hajduk izgledati u nastavku prvenstva, odnosno kad svi najbolji igrači budu na raspolaganju. Kvaliteta po pozicijama je toliko neuravnotežena da bi to moglo dovesti do unutrašnjih problema, koliko god momčad u ovom trenutku bila skladna. Konkretno, najveći problem je u veznom redu gdje je Caktaš nedodirljiv na desetki, no "ispod" njega vlada ogromna gužva.

Kalik je definitivno izvan prvog plana, ali za prvu momčad ozbiljno konkuriraju četvorica - sva četvorica koja su igrala jučer u veznom redu. Mjesta će, ako se dugoročno odustane od romba i bude igralo s krilima, biti samo za dvojicu. Neće biti problem odabrati ih, već kako drugu dvojicu držati na klupi a da ne dođe do nekih većih problema.

Budući da Hamza još nije produljio ugovor, on bi polako, ali sigurno mogao ispasti iz cijele priče unatoč svojim dobrim igrama. Jurić je danas dobio priliku i čitav je sustav podređen tome da se njemu stvori mjesto, ali ogromno je pitanje koliko Hajduk s tim može dobiti i može li uopće išta dobiti.

Iako je na terenu sinoć puno toga bilo nepovezano, igrači su se, uz dosta sreće, opet snašli u kaosu. Rijeka je kod 1:0 čak dva puta pogodila okvir gola, a junak je bio Teklić, koji je ušao s klupe i donio ogroman bod. Hajduk se može uspješno snalaziti u kaosu u jednoj, dvije ili tri utakmice, ali bez pravog sustava pitanje je samo kad će taj nedostatak početi dolaziti na naplatu. 

Hajduk ima višak kvalitete 

Burić je, u konačnici, s bodom izašao kao pobjednik, ali samo ako gledamo psihološki aspekt i ono što su Hajdukovi igrači sa sobom ponijeli nakon utakmice. Nije sve bilo kako treba, ali opet su se s bodom vratili kući i čekaju sljedeće kolo kao vodeći.

Četiri boda protiv Dinama i Rijeke, i to bez bitnih prvotimaca, ogroman su uspjeh za ekipu koja se još uvijek traži. Hajduku sada slijedi lagan raspored, vratit će se igrači kojih nije bilo, ali Burić je na potezu. Do sljedeća tri derbija u nizu koji su na rasporedu tek u studenome, vremena ima napretek, ali najvažnije će biti da se do tada srede neke bitne stvari, poput redukcije velikog broja veznjaka u prvih 11 koji očito više odnosi nego što donosi.

Za Hajduk je trenutna situacija zapravo veliki paradoks. Rezultatski su u ovoj fazi prvenstva puno bolji nego u prethodnim sezonama, ali najveći problem koji treba riješiti je nešto čemu se malo tko mogao nadati. Obrana i praktički cijeli napad jasno su definirani, ali sredina ne štima. Uvijek je problem bio nedostatak kvalitete, ali sada je ima previše - toliko da ti igrači mogu zagušiti sve ako se u isto vrijeme nađu na terenu.   

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više