Potpuni krah Kosovog Hajduka u pet dana

Foto: M. Gabela / hajduk.hr 
 
U SUSRETU 18. kola hrvatske nogometne lige, Slaven Belupo je pred 2500 gledatelja u Koprivnici rezultatom 2:1 svladao Hajduk. Golove za Farmaceute, vrijedne tri boda i petog mjesta ljestvice, postigli su Burić i Ivanovski, dok je jedini zgoditak Hajduka djelo Ganca Ahmeda Saida krajem prvog poluvremena.
 
Sudačke odluke opet pod velikim povećalom
 
Ono što valja notirati, jest da je Belupu dosuđen sporan kazneni udarac u 60. minuti, što bi opet moglo podignuti veliku buru prosvjeda Hajdukovih navijača, međutim isto tako treba reći da je i jedanaesterac na Kožulju u 88. minuti vjerojatno prestrogo dosuđen. Na nesreću po Splićane, Futacs ga je zapucao preko gola.
 
No eventualni sudački previdi ne mogu niti smiju biti opravdanje za novi očajni nastup Bijelih. Poznato je da nevolje nikada ne dolaze same, a Hajduk je svega tri dana nakon ispadanja iz Kupa od Splita, upisao novi poraz u prvenstvu, zbog kojeg bi zimsku pauzu mogao dočekati na očajnom četvrtom mjestu HNL-a.
 
Pušnikova smjena uoči pauze bila je besmislena
 
Nakon viđenog u Koprivnici postavlja se pitanje zašto je Hajduk uopće smijenio Pušnika, kada je ovaj, izuzev posrtaja u Kupu, u posljednjih deset prvenstvenih utakmica upisao šest pobjeda, tri remija i samo jedan poraz, a s eventualne se tri pobjede do zimske pauze mogao izjednačiti s Dinamom na drugom mjestu.
 
Činjenica je da Pušnika nisu smijenili zbog rezultata, koliko zbog očajne igre, međutim s obzirom na to da je ovaj pokazao da zna pobjeđivati u kontinuitetu, barem kada je riječ o prvenstvu, njegov odlazak u finišu prvog dijela sezone zapravo je puno više problema stvorio no riješio.
 
Najmlađi trener u povijesti Hajduka nije se proslavio
 
Kao što je poznato, do ustoličenja Pušnikova nasljednika, Hajduk je preuzeo najmlađi trener u njegovoj povijesti, 28-godišnji Marko Lozo. Iako je na najavnoj press konferenciji isticao da su i on i njegovi igrači, s kojima je puno razgovarao o individualnim greškama sasvim spremni za susret, bilo je to daleko od istine.
 
Posebice se to odnosi na posljednju liniju momčadi, odnosno mladog stopera Lorenca Šimića, koji je napravio toliko neshvatljivih pogrešaka da je to u profesionalnom nogometu upravo nedopustivo. I kao da mu sva ta silna kriva dodavanja i procjene nisu bile dovoljne, "Hajdukov Pique" još je skrivio i kazneni udarac.
 
Kopić Bijelima očitao lekciju iz modernog nogometa
 
Istovremeno Slaven Belupo je, usprkos činjenici što je dobrim dijelom prepustio posjet lopte Bijelima, svih 90 minuta bio puno opasniji i konkretniji protivnik. Nabrojali smo najmanje pet čistih gol-prilika koje u golu gostiju iz Splita nisu završile isključivo zbog fantastičnih reakcija jedinog Hajdukovog reprezentativca i kapetana Lovre Kalinića.
 
Talentirani Kopić Bijelima je doslovno očitao lekciju iz modernog nogometa, odlične kombinatorike i brze tranzicije iz obrane u napad, a pored njegove momčadi Hajdukovci su izgledali upravo bezidejno. Teško se uopće sjetiti kad je neki Hajdukov veznjak poslao toliko dubinskih lopti kao domaći veznjak Savić.
 
Krah Kosovog Hajduka
 
Rekli bismo na koncu da je poraz u Koprivnici konačni krah Kosovog ovosezonskog Hajduka, od dovođenja Pušnika, koji u pet mjeseci nije uspio organizirati iole gledljiviju igru, ispavši u četvrtfinalu Kupa, do njegovog naprasnog smjenjivanja, koje je Hajduk dovelo u vrlo teško situaciju prije zimske pauze.
 
Kako je izgledno da njegovu zamjenu nisu imali pripremljenu, potraga za novim strategom napravit će se ad-hoc, a čak i da se pronađe neko sjajno rješenje, što je vrlo dvojbeno obzirom na trenerska imena koja kruže medijima, njegov pravi posao počet će tek na proljeće, kada klub više neće imati apsolutno nikakav imperativ.

Pročitajte više