POZADINA NAPADA U SPORTINGU Navijači remenom udarili hrvatskog nogometaša, najavljen igrački egzodus

Foto: Twitter

BIVŠI Rijekin igrač Josip Mišić u utorak predvečer zadobio je lakše ozljede glave nakon fizičkog napada Sportingovih navijača u trening-kompleksu portugalskog kluba.
 
>> KAOS U LISABONU Navijači Sportinga upali u trening-centar i pretukli igrače i trenera
 
Mišić ozlijeđen, Ristovski neozlijeđen
 
Prema izvještajima portugalskih medija, jedan od pedesetak maskiranih huligana remenom omotanim oko ruke udario je Josipa Mišića po glavi. 
 
Premda se službeno nije očitovao, poznato je da se osjeća dobro. Stefan Ristovski, također Rijekin nekadašnji igrač, nije pretrpio ozljedu.
 
"Najcrnji dan u povijesti Sportinga"
 
"NAJCRNJI dan u povijesti Sportinga", naslovnica je izdanja portugalskog sportskog dnevnika "A Bola" nakon događaja koji je zgrozio javnost.
 
Uzrok mahnitog napada revoltirane Sportingove navijačke skupine krije se u nezadovoljavajućem svršetku prvenstvene sezone, ali i glasinama kako su nogometna i rukometna sekcije čuvenog lisabonskog kluba namještale utakmice. Temeljena na sumnjivim radnjama, policijska istraga pokrenuta je prije nekoliko dana. 
 
S obzirom na prošlotjedni poraz protiv Maritima (1:2) u posljednjem prvenstvenom kolu - koji je rezultirao trećom pozicijom s tri boda manje od drugoplasirane Benfice - Sporting je propustio osvojiti drugo mjesto. Štoviše, nije izborio kvalifikacije Lige prvaka, već doigravanje Europa lige.
 
Više ozlijeđenih i traumatiziranih 
 
Posljedica dvadesetominutnog divljačkog sukoba više je ozlijeđenih igrača te članova stručnog i pomoćnog stožera. Među ozlijeđenima su William Carvalho i Rui Patricio, Bas Dost i Rodrigo Battaglia, pa čak i šef struke Jorge Jesus te njegov pomoćnik Raul Jose. Policija je prijave podnijela protiv 23 uhićene osobe.
 
"Svi smo odreda doživjeli teror, dramu, istinsku prijetnju. Osjećam se potpuno prazno", za nizozemske medije izjavio je Bas Dost kojem je nanesena ozljeda glave zašivana sa sedam šavova. 
 
Sportingov čelnik začetnik napada? 
 
Portugalski mediji kao inicijatora prepada navode Sportingova predsjednika Brunu de Carvalha (!) koji je navodno potaknuo radikalnu navijačku skupinu da verbalno motivira igrače uoči nedjeljnog ogleda s Avesom u sklopu finala Kupa.
 
"Bez obzira na posljednje događaje, ispoštovat ćemo profesionalne obveze. Zbog poštovanja prema natjecanju te našem statusu profesionalnih igrača i Avesu nastupit ćemo u finalu Kupa", priopćeno je u priopćenju Sportingovih igrača kojima je podršku pružio i Sindikat portugalskih nogometaša.
 
Tjelesni napad oštro je osudio Portugalski nogometni savez, kao i Sportingov izvršni odbor.
 
"Sporting Lisabon s gnušanjem osuđuje događaj. Nikako ne može prihvatiti vandalizam i agresiju prema igračima, trenerima i osoblju. Klub će napraviti sve u svojoj moći kako bi osudio i kazneno gonio odgovorne", poručeno je klupskim priopćenjem. 
 
"Svi su u šoku, igrači bi mogli napustiti klub bez odštete"
 
Pozivajući se na ugovorne stavke koje jamče osobnu sigurnost, pojedinci su već zatražili prijevremeni raskid ugovora. Portugalski mediji pišu kako bi Sporting u nastupajućim tjednima mogao doživjeti egzodus preplašenih igrača. 
 
"Sporting je ugledan klub i svi su u šoku. Svi bruje o događaju. Oglasio se čak i portugalski predsjednik nazvavši taj napad sramotom za zemlju i njezin ugled. Igrači su, pak, najavili da će povući odgovarajuće pravne poteze. Dakle, izgledno je da raskinu ugovore sa Sportingom te da klub napuste kao slobodni igrači. Sporting bi itekako mogao financijski biti oštećen", rekao je portugalski nogometni novinar Jose Manuel Delgado za BBC.

Pročitajte više