Poznata hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah

NAKON državnog prvenstva u ronjenju na dah - disciplina dinamika održanog u svibnju u Zagrebu, te zadarskog jump blue-a u srpnju, stekli su se uvjeti za izbor najuspješnijih sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na 6. Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u organizaciji Svjetske organizacije za podvodne aktivnosti – CMAS, koje će se održati od 29. kolovoza do 5. rujna na Tenerifima.

Izbornik ronilačke reprezentacije Hrvatskog ronilačkog saveza Josip Bilić u sastav državne vrste je osim dvoje naših najuspješnijih ronilaca Gorana Čolaka i Lidije Lijić, pozvao i Dajanu Zoretić, Bruna Šegvića, Božidara Petanija, Tomislava Sviličića i Josipa Zekana.

Na Tenerifima će se naši sportaši natjecati u disciplinama dinamika, statika i jump blue. U dinamici natjecatelj roni u bazenu dužine 50 metara, pokušavajući preroniti što veću udaljenost, te po izronu izvšiti točno određeni protokol u zadanom vremenu. Diciplina jump blue je nešto zahtjevnija – odvija se u moru, na dubini od 10 metara gdje natjecatelj roni oko kvadrata stranica 15 metara. Naposljetku, u statici natjecatelj leži u bazenu na mjestu, pokušavajući što duže ostati bez zraka sa licem uronjenim u vodu.

Zadnjih godina su Lidija Lijić, Karla Fabrio, Goran Čolak i Davor Franičević redom obarali svjetske rekorde na međunarodnim natjecanjima, što s pravom čini našu vrstu jednom od najuspješnijih ronilačkih ekipa današnjice. Na predstojećem svjetskom prvenstvu će uz „stare“ rekordere nastupiti i 4 debitanta te na taj način pridružiti najboljim roniocima svijeta. Nadamo se da će se i ovaj put naši sportaši vratiti u domovinu ovjenčani medaljama. Sretno!

Pročitajte više