Pranjić i Vejić za Index: Nemamo se čega bojati u Moskvi

OKUPLJANJE reprezentativaca pred početak novog velikog izazova, kvalifikacija za EP, koje počinju na vrućem terenu u hladnoj Moskvi, upriličeno je u staroj bazi Sheratonu, nakon čega se odlazi u također tradicionalne Brežice i Čatež u prijateljskoj Sloveniji.

Zamolili smo za razgovor dva igrača koji su dosad odigrali samo po jednu utakmicu za A selekciju, ali sudeći po formi koju pokazuju u prvenstvima Nizozemske i Rusije, kao i zbog toga što igraju na mjestima u momčadi na kojima smo deficitarni (Pranjić) i gdje smo na početku kvalifikacija desetkovani (Vejić), za očekivati je da ćemo ih ubuduće češće gledati.

Danijel Pranjić je u Heerenveenu pronašao sebe. Eksplozivni i naglašeno ofenzivni lijevi bočni osobnim primjerom pokazuje kako se "špirit drži u malim bocama", jer u nizozemskoj ligi ove i prošle godine blista punim sjajem, čak i golove zabija kao od šale, a asistencije je odavno prestao brojati: "Sjajno mi je u Nizozemskoj. Najbolji dokaz koliko me poslodavci cijene je dokaz da su, kada me ovo ljeto slavni Feyenoord poželio dovesti u svoje redove, istakli odštetni zahtjev od sedam milijuna eura, što je za bočnog igrača ogroman iznos. Prema ugovoru sam još dvije godine u Heerenveenu."

Što mu se čini od Bilićeve reprezentacije, koje je i sam odlučno naumio postati član: "Moji dojmovi o novom izborniku, kao i o prvoj utakmici s Talijanima, su izvrsni. Bilić daje priliku mladima  i teži nadigravanju. Doista smo dobro igrali s Talijanima, iako smo bili u prilično izmijenjenom sastavu u odnosu na dosadašnje utakmice. Mislim da ova ekipa ima velike šanse izboriti EP."

Pranjić u nizozemskoj igra bočno, u vezi. Može li on biti "Srna na lijevoj strani": "Naravno da bi mi to najviše odgovralo", kaže kroz smijeh. "Ta pozicija bi mi najviše odgovarala, jer sam napadački orijentiran, ali naravno da moram i mogu igrati i obranu. Mislim da će me izbornik koristiti i isprobati i više otraga i kao veznog u liniji s četvoricom".

Pranjić je naglašeno skroman i ne želi se nametati, doima se sretan što je u kadru, ali igre koje pokazuje posljednjih godinu dana daju bar nama pravo da ga pitamo, nada li se mjestu u momčadi: "Sigurno je da želim igrati i pokazati da sam zaslužio poziv. Čekam svoju priliku i iskoristit ću je."

Vejić: Rusi će nas napasti od prve minute

Stasiti Pločanin, koji također sjajno igra u sibirskom Tomu iz Tomska, na početak "akcije Rusija" je došao sa uspomenom  iz zemlje u kojoj posljednjih godinu dana zarađuje, kao što je vidljivo na licu, ponekad i krvavo teško: "Podljev ispod desnog oka izgleda dosta strašnije nego što se doista osjeća. Zaradio sam ga u duelu sa mladim Brazilcem Cicerom iz moskovskog Dinama, kada me kopačkom očešao ispod oka."

Ne čudi takav trag na Vejićevom licu, jer dok je igrao za Hajduk, navijači su ga posebno štovali zbog ogromne požrtvovnosti koju pokazuje na terenu, a na prvi pogled je vidljivo da naviku nije izgubio ni u teškoj ruskoj ligi: "Ne znam igrati drugačije na mjestu desnog stopera i drago mi je da je izbornik to nagradio ovim pozivom jer sam zaista presretan da sam tu", rekao je Vejić koji se navikao na hrpu kofera koje je i ovaj put vukao sa sobom. Za njega svako gostovanje znači let od barem četiri, pet sati, dok odlasci kući, u Hrvatsku predstavljaju pravu globetrottersku avanturu, jer daleko je Zagreb od Sibira.

Odlično poznaje Ruse: "Napast će nas od prve minute, to je sigurno, ali naravno da se ne trebamo bojati. Radi se o reprezentaciji sa kojom možemo izaći na kraj, a ni nama neće faliti motiva. Oni su radna i disciplinirana momčad, u kojoj je Smertin glavni igrač."

Rusija je poludjela za Hiddinkom, u njemu vide Mesiju koji će prekinuti njihov post nastupanja na velikim natjecanjima: "Nevjerojatno je s koliko entuzijazma svi u Rusiji, od igrača, do nogometnih zaljubljenika, pričaju o Hiddinku, kao da je svemoćan. Od njega očekuju čudesni uzlet nakon što su toliko godina proveli u sjeni, ali naša je sreća što koliko god on bio dobar trener ne može za mjesec dana izvesti čudo".

Zanimalo nas je što Vejić misli o nedavnom istupu Ivice Križanca, stopera Zenita iz Sankt Peterburga, koji već dvije godine sjajno igra u Rusiji, ali ga izbornici zaobilaze i kada je to napravio i Bilić, njemu je pukao film i osuo je paljbu po izborniku, ali i po dotadašnjim konkurentima u obrambenom redu reprezentacije: "Za Križanca je bilo mjesta u reprezentaciji. Ne govorim to bez veze, jer sam pozorno pratio njegove nastupe u Rusiji i Kupu UEFA. On je temperamentan, bez dlake na jeziku, uvijek kaže što misli i očito mu je prekipjelo. Svakako mogu razumjeti njegovu tugu i ogorčenje zbog nepozivanja, ali ne opravdavam način na koji je to pokazao."

Na sam spomen Hajduka, Vejić se spontano nasmije, a posebno mu je drago govoriti o njegovom omiljenom klubu nakon izvrsnog otvaranja sezone u kojoj su "bili" nanizali pet uzastopnih pobjeda: "Tako mi je drago zbog Hajduka i trenera Vulića koji je tako dobro složio momčad. Baš sam u avionu podbadao mog suigrača Igora Novakovića, koji je došao iz Rijeke, kako su njegovi izgubili".

Tekst i foto: Z.A.

Pročitajte više