Pranjić plus, Kovači minus, u napadu upitnici

HRVATSKA je bila bolja, ali protiv osakaćene Škotske koja bez protestantske četvorke i najboljeg igrača kvalifikacija McFaddena ima težinu otprilike selekciji Hrvatske sastavljene samo od igrača Dinama i Hajduka.

> Neuspjeli eksperiment: Hrvatska spašavala bod na Hampdenu

> Škotska punih dvanaest godina nije slavila na Hampdenu u prijateljskoj utakmici

> Nizozemci čudesnim preokretom do pobjede nad Austrijom

> Bilić: Umjesto da ih kaznimo, opustili smo se kao da je kraj

> Eduardo: Sada sam samo još jedan navijač više za Hrvatsku

> Štimac: Markovićevu vladavinu treba presjeći

> Bilić uhvaćen u pušenju

Naša reprezentacija je pokazala jako malo od lepršavosti, brzine i inventinvnosti koja ju je krasila kroz kvalifikacijske mečeve za Euro, a večerašnja predstava je sporom i mekanom igrom bila upravo antiteza onoga na čemu je Bilić gradio uspjeh i put prema Euru.

(Ne)zasluženo vodstvo

Njegov uzor Gigi Buffon ga je maltene već proglasio nasljednikom, Wenger ga je najozbiljnije razmatrao za nešto skromniju ulogu: kao alternaciju Jensu Lehmannu, ali Craig Gordon je na Kranjčarev šut reagirao pacerski - loveći muhe dok je lopta padala prema mreži po sredini gola.

Portsmouthov kreator igre tako nastavlja sasvim obranjivim šutevima biti koban po "spasitelje" britanske golmanske časti: nakon što je pokopao posljednju veliku englesku veliku golmansku nadu Carsona, dobro je uzdrmao i bučno reklamiranog najboljeg čuvra mreže "sjeverno od granice".  Udarac je pod svaku cijenu morao obraniti i vratar dvadeset puta jeftiniji od rekordno plaćenog Gordona, za kojeg je Sunderland izbrojao 9 milijuna funti Heartsu.

Kovač je nakon toga katastrofalno pogriješio u procjeni i tako je zahvaljujući dvjema greškama na teškom terenu, a ne posebno dobroj igri neke od momčadi rezultat bio i ostao 1:1.  

Dobitak na lijevom boku

Već se od samog početka vidjelo koliko se jedan od najbolji igrača Eredivisie promijenio od onog autsajdera koji je prije godinu dana čak i na reprezentativnim okupljanjima djelovao preplašeno - Danijel Pranjić je živi dokaz točnosti tvrdnje Ante Miše koji je još prije 15 godina, dok je igrao za Vitesse govorio kako je u tehnički, taktički i trkački zahtjevnoj nizozemskoj ligi, svaka utakmica kao smjena u rudniku.

Kada igrač "Šafarićeve konstitucije" s onoliko siline i želje ulazi u duele s najskupljim desnim bekom Premiershipa Alanom Huttonom, onda se vidi da je stasao u igrača koji podjednako koristi momčadi u oba smjera - jer njegova igra prema naprijed i dobar pas, nikad ni nisu bili upitni.

One koji su sumnjali u njegove obrambene sposobnosti je razuvjerio spašavanjem lopte sa crte nakon kornera za Škote, a posebice hrvanjem s najbrutalnijim Škotom Brownom, koji je također napadao na njegovoj strani.

Istini za volju, mora se reći kako je spomenuti Hutton bio možda najbolji škotski igrač, ali je Pranjić Bilićevo povjerenje itekako zaslužio i iskoristio.

Brat Robert je zaslužio sve počasti, ali..

"Energični" stoper je u u nebrojenim bitkama požrtvovno zapovijedao hrvatskom obranom, ali ako se Bilić odrekao Rapajića, a po svemu sudeći i Šimića, red je da se i treći preostali velikan iz 90-ih humano, sa Danicom sa likom Franje Bučara za reverom, preseli u društvo koje velika natjecanja prati pišući unosne kolumne za neki od listova.

Na kraju, Robert će kao i Dado Pršo (koji je znao kad treba otići), sa suprugom uvijek biti rado viđen gost na reprezentativnim okupljanjima i proslavama u narodnjačkim klubovima, a najosjetljiviju poziciju momčadi se doista mora prepustiti u nešto manje drhtave ruke.

Nije ovo bila ni večer Nike Kovača. Bilićev drugi najbolji potez je bio ostavljanje kapetana u svlačionici već na poluvremenu, jer večeras je za tuču na centru puno bolje rješenje bio Vukojević, koji je prirodni Kovačev nasljednik.

Potpuno je bio nevidljiv i jedini koji remeti Dinamovu osovinu u budućoj reprezentativnoj vezi (Modrić, Vukojević, Kranjčar) - Darijo Srna je odigrao jednu od najgorih utakmica posljednjih godina za reprezenatciju.

Modrić se probudio nakon sat vremena i krasnom loptom u šansu gurnuo Budana čiji oštri udarac je Gordon uspio skinuti skraćivanjem svog kuta - bit će da ipak Crne mačke nisu platile bogatstvo za Mačka u vreći.

Tko će zabiti?

Pogled na vrh ljestvice strijelaca u Bundesligi daje jasan i nedvosmislen odgovor, ali posljednje dvije utakmice reprezentacije nisu nimalo ohrabrujuće što se tiče efikasnosti špic igrača. Budan i Klasnić su također tu i potrebno je da se i oni, zajedno s udarnim dvojcem Olić-Petrić probude, jer trenutno nam napad neugodno podsjeća na onaj sa SP-a u Njemačkoj.

"Bod" na Hampdenu je uvijek dobar

Kada se podvuče crta pod glazgovski izlet (jer reprezentativci su odradili tek jedan lakši zajednički trening) kao pozitivno svakako treba istaći inicijativu da posljednju "pravu" provjeru pred Euro odigramo protiv jakih i čvrstih protivnika na njihovom "Prateru".

Doduše, Škoti su to pokvarili izvođenjem kombinirane momčadi: najjačoj Hrvatskoj, koja će u večerašnjoj postavi igrati na Euru, su se među ostalim predstavili sa čak četiri igrača Derby Countyja, "najgoreg kluba u povijesti Premiershipa".

Nije ni bilo moguće ni realno očekivati "10 uzastopnih Wembleya", jer mnogo toga se promijenilo od te londonske noći: ozlijedio se Eduardo, Bilić je konačno, prisiljen neigranjem pretplaćenih (Šimić), počeo rotirati igrače koji inače ne igraju i davati šansu uskrslima (Klasnić), a ni njegov otvoreni sukob s Markovićem sigurno ne pomaže opjevanoj "atmosferi oko reprezentacije".

Međutim, sve će se to zaboraviti ako na pravi način krenemo na Europskom prvenstvu, a sve da Bilić i ne detronizira R. Kovača, barem nam austrijska obrana nakon njenih večerašnjih eskapada protiv Nizozemske izgleda kao sigurna mušterija.

Zvonko Alač
Foto: AFP

Pročitajte više