Pred polufinalnu utakmicu Grčka - Češka

UOČI Eura malo tko je očekivao Grčku u polufinalu. Grčka i Češka odlučivat će danas na stadionu Dragao u Portu o drugom finalistu turnira u Portugalu. Početak je u 20:45.

Prema dosada prikazanom na Euru, Češka se prometnula u prvog kandidata za naslov, te je, baš kao i uoči četvrtfinala protiv Danske, apsolutni favorit za pobjedu.

Pogodak ili pogoci koji bi odveli Češku u treće finale na europskim prvenstvima u povijesti, a prvo nakon osam godina, očekuju se od prvoga strijelca dosadašnjega tijeka natjecanja, 22-godišnjeg napadača Liverpoola Milana Baroša. U dosadašnja četiri nastupa u Portugalu Baroš je svaki put bio strijelac, te ukoliko postigne pogodak i u polufinalu izjednačit će rekord legendarnog Francuza Michela Platinija iz 1984. godine koji je na pet utakmica zaredom postigao barem po jedan pogodak. Zanimljivo, Baroš je u Portugal stigao nakon razočaravajuće sezone u klubu gdje je upisao tek 13 nastupa i samo jedan pogodak.

Češki izbornik Karel Brueckner za polufinalni dvoboj protiv Grčke ne može računati na ozlijeđenog desnog braniča Martina Jiraneka, dok će se kapetan Pavel Nedved, te Marek Jankulovski i Tomaš Ujfaluši morati čuvati žutih kartona koji bi ih izbacili iz konkurencija za finalni dvoboju ukoliko Češka pobijedi.

Grčka reprezentacija najveće je iznenađenje Eura u Portugalu. Senzacionalnu 2:1 pobjedu na otvaranju protiv domaćina Portugala oplemenili su neodlučenim rezultatom protiv Španjolske koji im je osigurao prolazak u četvrtfinale, a tamo je sastav Otta Rehhagela priredio još jedno veliko iznenađenje izbacivši branitelja naslova Francusku pobjedom 1:0 zgoditkom Abgelosa Charisteasa.

Pobjedu protiv Francuske Grčka je izborila bez vrlo dobrog napadača Zisisa Vryzasa, koji je pogotkom protiv Rusije u posljednjem kolu razigravanja po skupinama omogućio svojoj reprezentaciji plasman u četvrtfinale. On je morao odraditi kaznu zbog dva žuta kartona. Veznjak Stelios Giannakopoulos nije igrao zbog ozljede. I Vryzas i Giannakopoulos bit će na raspolaganju Rehhagelu za dvoboj protiv Češke, te se očekuje da će zauzeti mjesta u početnoj postavi.

U sastavu Grčke žutih kartona koji bi ih mogli udaljiti od eventualnog finala moraju se kloniti kapetan Theodoros Zagorakis i Giorgos Karagounis.

Uoči današnjeg dvoboja Grčka vlada je proglasila bankrot u grčkom klubu AEK-u iz kojeg je pet reprezentativaca, te je nastala pomutnja u reprezentaciji.

Utakmica će početi u 20.45 sati, a suditi će ju Pierluigi Collina.

GRČKA (4-4-2)
Nikopolidis, Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas, Katsouranis, Karagounis, Basinas, Zagorakis,  Vryzas, Charisteas
Izbornik: Otto Rehhagel

ČEŠKA (4-4-2)
Čech, Grygera, Ujfaluši, Bolf, Jankulovski, Poborsky, Galasek, Rosicky, Nedved, Baroš, Koller
Izbornik: Karel Bruckner

Pročitajte više