Predsjednik HOO-a Mateša o problemima lokalnog sporta u Splitu

PREDSJEDNIK Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i direktor Ureda za lokalni sport HOOa Josip Čop razgovarali su danas u Splitu s predstavnicima zajednica sportskih saveza i udruga Zadarske, Šibenskokninske, Splitskodalmatinske i Dubrovačkoneretvanske županije, te predstavnicima gradskih saveza sportova u županijama.

Teme dvosatnog sastanka odrzanog u Sportskom centru ´Gripe´ bile su informiranje predsjednika HOO-a o problemima sportskih zajednica na razini županija, odnosno grada, te rasprava o Zakonu o sportu.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istaknuo je u uvodnom izlaganju da su primarni ciljevi krovne sportske organizacije u Hrvatskoj u narednom periodu saniranje dugova, za što bi Vlada na sljedećoj sjednici trebala odobriti iznos od 16 milijuna kuna, odnos prema sportu u cjelini, te njegovo financiranje u budućnosti.

Svi predstavnici zajednica sportskih saveza i udruga županija jednoglasno podržavaju vraćanje stavke Zakona o sportu koja se odnosi na izdvajanje najmanje pet posto gradskog proračuna za financiranje sporta. Isto tako, predstavnici ističu da bi se taj novac trebao izdvajati na račun Zajednice sportskih saveza i udruga, jer one imaju najbolji uvid u to kome je i koliko u određenom trenutku potrebno novca.

Ustvrđeno je da bi se Zakon o sportu, kada stupi na snagu, trebao provoditi u pravom smislu riječi, da na tome treba ustrajati, te da on mora svakako zaživjeti. On mora, kako je rečeno, prije svega regulirati sva pitanja sporta, a predloženo je da se uvedu i članci koji bi regulirali pitanja građenja sportskih objekata, kao i zdravstvene zaštite sportaša.

Predsjedniku Mateši predloženo je i osnivanje četiri olimpijska pododbora (za južnu Hrvatsku, istočnu Hrvatsku, Istru i Primorje, te zagrebačko područje) kako bi se ojačala djelatnost HOO-a i omogućila lakša koordinacija između pojedinih područja, te osigurala kvaliteta sporta.

Predstavnici Zajednica govorili su i o nepostojanju suradnje državnih institucija na području županija sa savezom sportova, te o problemima postojećih sportskih objekata koji su u vrlo lošem stanju. Predstavnici iz Zadra najavili su da na proljeće sljedeće godine započinje izgradnja zatvorenog bazena i nove košarkaške dvorane u njihovom gradu, dok su Šibenčani također najavili vrlo skori početak izgradnje zatvorenog bazena.

Pročitajte više