Predsjednik HZSN upozorava na propuste organizatora EP u Kranju

PREDSJEDNIK Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec uputio je danas pismo čelnicima Europske plivačke federacije (LEN) i Međunarodne udruge sportskih novinara (AIPS) u kojem ih upozorava na propuste organizatora Europskog vaterpolo prvenstva u Kranju.

Napominjući kako je navijačko divljavštvo viđeno na finalu EP-a za svaku osudu, Ozmec ističe da je organizator toga dana, unatoč upozorenjima novinara i Hrvatskog olimpijskog odbora, zakazao.
"Nedopustivo je, nezamislivo i ničim opravdano puštanje gotovo 200 navijača Srbije i Crne Gore na svečanu tribinu, koja je ujedno bila i novinarska, a pod krinkom njihove zaštite. Doda li se tome i činjenica da su, uz novinare, na svečanoj loži bila i četiri ministra te dva veleposlanika iz Hrvatske i Srbije i Crne Gore, a da nije bilo niti jednog policajca, niti redara, onda ovakva nonšalancija i skrivanje istine zabrinjava", ističe u pismu predsjednik HZSN-a, dodajući kako se osjeća dužnim reagirati radi buduće zaštite svih novinara.

Ozmec, koji je finale EP-a u vaterpolu komentirao za HTV, podsjeća kako su slični izgredi viđeni nekoliko tjedana prije na završnici košarkaške Goodyear lige, kada zamalo nije održana utakmica između Zadra i Crvene zvezde zbog divljanja Zvezdinih navijača. Stoga, ako to imamo na umu, upozorava Ozmec, "onda treba ozbiljno razmisliti čak i o svjesnom nemaru organizatora u Kranju".

Te nedjelje samo je čista sreća spasila tridesetak novinara iz Italije, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Slovenije i nekih drugih zemalja da netko ozbiljnije ne nastrada, ističe Ozmec u pismu predsjednicima LEN-a i AIPS-a, Bartolu Consolu i Togayu Bayatliju, dodajući kako je ovo pismo i svojevrstan apel.

"Ubuduće niti jednom organizatoru sportske priredbe ne bi smjelo pasti na pamet da miješa novinare s navijačima, da ne razmišlja o sigurnosti svih sudionika priredbe, od sportaša do prisutnih političara, ministara i, dakako, novinara", naglašava u pismu predsjednik HZSN-a

Pročitajte više