Predstavljamo Brazilce: Dida i Roberto Carlos

UOČI povijesne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije predstavljamo vam najveće zvijezde slavnih "Carioca". Pitanje je koliko će naši igrači imati snage suprostaviti se najboljoj svjetskoj reprezentaciji, no na Poljudu ćemo 17. kolovoza zaista moći uživati u svim blagodatima najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Dida - stijena na vratima Brazila

Dida, pravim imenom Nelson de Jesus Silva, vratar Milana i standarni čuvar mreže "Carioca", sa svojih 36 godina uspio je ostaviti dubog trag u obrani slavne reprezentacije. Bez obzira na majstorstvo i nadmoć kompletne ekipe, netaknuta mreža postala Brazilcima je postala najnormalnija stvar.

Brazilci su se naviknuli na svog najdražeg golmana i on se naviknuo na njih. Dida svoju iznimnu sposobnost i veličinu potvrđuje izvrsnim sezonama u talijanskom Milanu.

Njegova karijera počinje kao i ona većine brazilskih momaka iz pregrađa. Počeo je braniti u Viktoriji, potom je prešao u Cruzeiro, te na kraju brazilske karijere, barem one klupske, u Corinthians.

Za to vrijeme priskrbio si je Brazilski kup kao i Copa Libertadores. Logičan slijed bio je odlazak u Europu. No, Didi se on prvobitno nije isplatio.

Prvi ga je kupio švicarski Lugano, klub iz hokejske prijestolnice, no Milan je nagovijesto kako bi Dida vrlo brzo mogao krenuti u nešto toplije krajeve.

Sa San Sira zagrizli su ozbiljno, i bilo je samo pitanje formalnosti i trenutka. No, samo jedna velika pogreška, a ona se Didi dogodila u Kupu UEFA protiv Chelsea, bila je dovoljna, pa je po hitnom postupku vraćen u Corinthians.

Već se sljedeće godine vratio u prestižni talijanski klub i više no dobrim obranama ispravio svoju pogrešku.

Dida je 2003.godine s Milanom osvojio Ligu prvaka i europski Superkup, a sljedeće godine i talijansko prvenstvo. 2004.godine proglašen je trećim golmanom svijeta, odmah iza velikana Gianluigia Buffona i Petra Cecha.

S reprezentacijom Brazila osvojio je Svjetsko prvenstvo 2002. godine.

12. travnja 2005. tijekom utakmice Lige prvaka protiv vječitog gradskog rivala Intera, došlo je do navijačkih izgreda, te je Didu pogodila baklja bačena s tribina. Sudac Markus Merk u tom je trenutku prekinuo utakmicu.

Roberto Carlos - najjača lijeva noga svijeta

Roberto Carlos Da Silva rođen je u Sao Paulou i godine i jedan je od ponajboljih svjetskih obrambenih igrača.

Njegov topovski udarac gotovo je neobranjiv, pa se ovaj vrsni branič nerijetko upisuje u listu stijelaca.

Kvalitetu Roberta Carlosa brzo su prepoznali trofejni europski klubovi, pa je nakon sezona u Unio Sao Joaou i Palmeirasu prebačen u milanski Inter.

U Italiji se Roberto Carlos zadržao tek jednu sezonu, da bi u dresu "Kraljevskog kluba" debitirao 1996. godine.

Do dana današnjeg ostao je članom trofejne momčadi sa San Diego Bernabeua.

Osim po svojim igračkim sposobnostima, Roberto Carlos poznat je i po otvorenom karakteru, te je stoga miljenik mnogih Realovih navijača.

Iznimno je privržen svojoj obitelji, a osim nogometom, zaluđen je i s odbojkom na pijesku. Visok tek 168 cm, u više je navrata dokazao kako je velik i nezamjenjiv igrač, kako za momčad Reala, tako i za brazilsku reprezentaciju.

Brojnim uspjesima kojima se Roberto Carlos može pohvaliti ne vidi se kraja. Tri je puta s Realom osvojio Ligu prvaka, a s brazilskom reprezentacijom i SP 2002. godine.

Pročitajte više