Predstavljamo reprezentaciju Portugala: Ronaldo i Drogba u ratu za osminu finala

PREDSTAVLJANJE reprezentacija koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi nastavljamo skupinom G i izabranom vrstom Portugala.

Portugal trenutno odlično kotira na Fifinoj ljestvici, treća su momčad na svijetu. Na svjetskim prvenstvima su nastupili svega četiri puta. Prvi put im je bio najuspješniji, 1966. su osvojili treće mjesto, 2006. četvrto, dok su 1986. i 2002. ispadali u skupini. I u JAR-u ih očekuje teška borba za osminu finala, u skupini su s Brazilom, Obalom Bjelokosti i J. Korejom. U kvalifikacijama za SP nisu briljirali, a nedavno su u prijateljskoj utakmici sa Zelenortskim Otocima odigrali samo 0:0.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Prvih sedam SP-a je prošlo bez Portugalaca, a onda su na prvom na koje su se plasirali napravili uspjeh. Portugal je 1966., kao i Hrvatska 1998., prvi put nastupio na Svjetskom prvenstvu i odmah osvojio broncu. Na tom turniru u Engleskoj su završili vodeći u skupini, druga je bila Mađarska, dok je Brazil iznenađujuće ostao bez prolaska skupine. Portugalci su nakon toga dobili Koreju 5:3 u četvrtfinalu, da bi ih u polufinalu izbacio kasniji prvak Engleska. U borbi za treće mjesto su svladali SSSR 2:1 i tako uzeli broncu. 1966. su imali i najboljeg strijelca turnira, Eusebija, koji je zabio devet komada.

Od 1966. su se izredala četiri svjetska prvenstva na koje se Portugal nije uspio plasirati. SP su vidjeli tek 1986., ali su u Meksiku odmah ispali. U skupini su dobili Englesku, Poljsku i Maroko. Odlično su startali 1:0 pobjedom protiv Engleske, ali su onda poraženi od Poljske i Maroka te su se kao četvrta momčad oprostili od natjecanja.



Nije ih bilo ni u Italiji '90., u SAD-u '94., a ni u Francuskoj '98., a onda su izborili nastup u Japanu i Koreji. U skupini su dobili Koreju, SAD i Poljsku. Startali su porazom od SAD-a, zatim su sa 4:0 dobili Poljsku, a onda su u ključnoj utakmici za prolazak poraženi od Koreje i uslijedilo je novo pakiranje kofera.

No, vratili su se za četiri godine u Njemačkoj i osvojili četvrto mjesto. U skupini s Meksikom, Angolom i Iranom su prošli sa sve tri pobjede. Nakon toga su u osmini finala golom Manichea izbacili Nizozemsku (utakmica s najviše kartona na SP-u), a onda nakon 0:0 u 120 minuta na penale dobili Engleze. U polufinalu su poraženi od Francuza, jedini gol zabio je Zidane iz penala nakon sumnjivog prekršaja Carvalha nad Henryjem. U bori za treće mjesto Scolarijevu je družinu sa 3:1 porazio domaćin Njemačka.

U kvalifikacijama za SP 2010. momčad Carlosa Queiroza nije briljirala. Primjerice, remizirali su s Albanijom, dva puta nisu uspjeli dobiti Švedsku i završili su drugi, iza Danske. U dodatnim kvalifikacijama su dva puta sa po 1:0 izbacili Ćirinu BiH i peti put u povijesti izborili Svjetsko prvenstvo.

Reprezentativni kadar

Najveća zvijezda im je, dakako, kapetan Cristiano Ronaldo, najskuplji igrač na svijetu. Momčad im se uglavnom sastoji od igrača iz portugalske i španjolske lige. Još su tu Ferreira, Carvalho i Deco, trojac koji je Mourinho doveo u Chelsea, te Danny iz Zenita, Nani iz Manchestera i Hugo Almeida iz Werdera. Među najskupljim igračima su im stoper Reala Pepe, branič Porta Bruno Alves te napadač Atletica Simao Sabrosa.

Izbornik im je 57-godišnji Carlos Queiroz rođen u Mozambiku, nekadašnjoj portugalskoj koloniji. Bio je pomoćnik Fergusonu u Manchesteru, a 2003. je preuzeo Real, no s momčadi u kojoj su bili Zidane, Ronaldo i Figo nije uspio ništa napraviti. Portugal vodi od 2008.



Prošireni popis kandidata za portugalsku reprezentaciju na SP-u:

Golmani: Quim (Benfica), Hilario (Chelsea), Beto (Porto), Daniel Fernandes (Iraklis), Eduardo (Braga), Rui Patricio (Sporting);

Braniči: Cesar Peixoto i Fabio Coentrao (Benfica), Rolando, Bruno Alves i Miguel Lopes (Porto), Paulo Ferreira i Ricardo Carvalho (Chelsea), Fernando Meira (Zenit), Ricardo Costa (Lille), Duda (Malaga), Ze Castro (Deportivo), Henrique Sereno (Valladolid), Daniel Carrico, Joao Pereira i Tonel (Sporting), Miguel (Valencia);


Veznjaci: Simao Sabrosa i Tiago (Atletico Madrid), Carlos Martins i Ruben Amorim (Benfica), Deco (Chelsea), Ricardo Quaresma (Inter), Maniche i Petit (Köln), Raul Meireles (Porto), Danny (Zenit), Nani (Manchester United), Vieirinha (PAOK), Pepe (Real Madrid), Pele (Valladolid), Eliseu (Zaragoza), Hugo Viana (Braga,) Joao Moutinho i Miguel Veloso (Sporting), Paulo Machado (Toulouse), Nuno Assis (V. Guimaraes);

Napadači: Nuno Gomes (Benfica), Ariza Makukula (Kayserispor), Edinho (PAOK), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Liedson i Yannick (Sporting), Hugo Almeida (Werder Bremen).

Što mogu u Južnoafričkoj Republici?

Gledajući povijest i nastupe u kvalifikacijama, nismo optimistični. Može se očekivati da će se u skupini boriti za drugo mjesto s Obalom Bjelokosti. Ako i uspiju proći, križaju se sa skupinom H u kojoj će Španjolska najvjerojatnije osvojiti prvo mjesto, tako da će teško dalje od osmine finala.

Pročitajte više