Predstavljena knjiga "Iz bijeloga u državni dres"

U PROSTORIJAMA Nogometnog kluba Hajduk na poljudskom stadionu predstavljena je danas knjiga splitskog sportskog publiciste Jurice Gizdića "Iz bijelog u državni dres".

Dvadeset i treća knjiga tog plodnog autora, dokument je o 117 igrača i trenera Hajduka koji su od 1924. godine do danas nosili državni dres, od onoga Kraljevine Jugoslavije do ovoga samostalne Hrvatske.

Uz samog autora o knjizi su govorili predsjednik Uprave Hajduka Branko Grgić, predsjednik Komisije za povijest sporta Splitskog saveza športova Mihovil Rađa i sportski novinar Zdravko Reić, koji su se pohvalno izrazili o Gizdićevu djelu, koje će, kako je rečeno, umnogome pridonijeti razumijevanju i spoznajama o povijesti Hajduka, ali i sporta u Splitu uopće.

Jurica Gizdić naglasio je kako je namjerno htio da ova knjiga izađe upravo u ovoj godini u kojoj Hajduk bilježi tri velika jubileja vezana uz nastupe njegovih igrača u reprezentativnim sastavima. Naveo je tako da su 1924. godine, u veljači, Janko Rodin i Miho Borovčić-Kurir, nastupom protiv Austrije u dresovima reprezentacije Kraljevine Jugoslavije postali prvi Hajdukovi reprezentativci.

U lipnju iste godine Janko Rodin nastupa i na Olimpijskim igrama u Parizu kao prvi Hajdukov i splitski Olmpijac, a 28. rujna 1924. čak deset igrača Hajduka, gotovo cjelokupna momčad, osim vratara koji je bio talijanski državljanin, kao reprezentacija nastupaju protiv tadašnje Čehoslovačke.

Knjiga, bogato opremljena ilustracijama i povijesnim zapisima, daje uvid i u biografske podatke o pojedinim igračima koji su nastupali za reprezentacije.

Pročitajte više