Preko Italije do povijesti: Mladi hrvatski košarkaši u polufinalu EuroBasketa

Foto: FIBA

POBJEDOM nad Italijom (79:68) u četvrtfinalu EuroBasketa do 20 godina u Njemačkoj Hrvatska je polučila najveći uspjeh nacionalne košarke posljednjih godina. U polufinalu će igrati protiv Turske ili Njemačke u subotu. 

Pod vodstvom izbornika Damira Rajkovića, Hrvatska na Europskom prvenstvu niže pobjedu za pobjedom. U grupnoj fazi trijumfirala je nad Francuskom (68:58), Ukrajinom (93:78) i Španjolskom (85:70). U ogledu osmine finala porazila je Veliku Britaniju (93:62). Danas je generacijsku kvalitetu demonstrirala u četvrtfinalu protiv Italije.

Hrvatska je u prvoj četvrtini vodila 23:13. Italija je serijom u četiri minute druge četvrtine kreirala povratak. Povela je 41:35, ali Hrvatska je izjednačila do poluvremena. 

Treća četvrtina bila je praktički u znaku koša za košem. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu, no Italija je uoči posljednje četvrtine vodila 58:56.

Najvažniji detalj utakmice je šesta minuta posljednje četvrtine. Hrvatska je, kod rezultata 63:63, povećala vodstvo na 68:63 poenima Kalajžića i Perkovića. Ubrzo je vodstvo i povećala i 90 sekundi prije kraja utakmice vodila je 72:63. Meč je zaključila rezultatom 79:68.

Domagoj Proleta bio je najučinkovitiji hrvatski strijelac s 12 poena. Mate Kalajžić i Karlo Uljarević dodali su po 11 poena. Kod Talijana najraspoloženiji su bili Tommaso Oxilia sa 14 poena i Davide Moretti s 13 poena.

Polufinale su zasad izborili Izrael i Hrvatska. Izrael će igrati ili protiv Francuske ili protiv Srbije. Pred Hrvatskom je ogled s Turskom ili Njemačkom u subotu (21. srpnja) u 18 sati.

Pročitajte više