novak đoković

Premijerka Srbije za BBC potvrdila da je Đoković u problemu. Prijeti mu čak i zatvor

Foto: Epa

NOVAK ĐOKOVIĆ priznao je da se kretao među ljudima u Srbiji iako je znao da je pozitivan. Srpski tenisač je navodno 16. prosinca dobio nalaz da je pozitivan. Idućeg dana družio se s djecom, a 17. je pozirao za L'Equipe. Nakon Đokovićevog priznanja da se kretao među ljudima znajući da je zaražen, reakcije stižu sa svih strana svijeta.

Jedna od njih je i ona Međunarodne udruge teniskih novinara. Simon Cambers i Isabelle Musy, potpredsjednici udruženja, poslali su priopćenje američkom CNN-u u kojem naglašavaju koliko je Đokovićevo ponašanje bilo neoprezno. Također, napominju da za novinare ne postoje isti uvjeti.

"Vijest da Novak Đoković nije rekao jednom od naših članova i ostatku ekipe iz lista L'Équipe da je pozitivan na koronavirus nas duboko zabrinjava. Kao novinari, itekako vodimo računa o tome da se pridržavamo svih mjera vezanih za koronavirus, a to očekujemo i od tenisača", stoji u priopćenju.

Đoković je u velikom problemu

The Herald Sun smatra da je australska vlada bliža deportaciji nego dopuštanju Đokoviću da ostane i odigra turnir. "Dopustiti Đokoviću ostanak u zemlji i igranje na Australian Openu, bio bi opasan presedan."

Taj izvor smatra da je vlada spremna izdržati međunarodnu reakciju, kakva god bila, u cilju zaštite nacionalnih interesa. Priznanje da je prekršio pravila o izolaciji nakon saznanja da je zaražen, moglo bi Đokovića skupo koštati i u Australiji i u Srbiji. Maksimalna kazna za lažno svjedočenje je zatvorska kazna od pet godina, a u Srbiji mu prijeti do tri godine zatvora.

"Ako si pozitivan, moraš u izolaciju. Ako je gospodin Đoković, znajući da je pozitivan na koronavirus, izlazio među ljude, onda je to kršenje protokola", rekla je za BBC premijerka Srbije Ana Brnabić. 

Pročitajte više