HAJDUK

Preminuo Ante Sirković, legendarni vratar Hajduka

Foto: Hajduk

LEGENDARNI golman Hajduka Ante Sirković preminuo je u 75. godini života u svom domu u Kaštel Sućurcu nakon kratke i teške bolesti, objavio je Hajduk na svojim stranicama.

Na golu Hajduka Ante Sirković osvojio je prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1970./71. i kup 1972. godine. Branio je i na poznatoj utakmici protiv Leeds Uniteda u Splitu 25. travnja 1973. godine kada je Hajduku malo nedostajalo da se plasira u finale Kupa pobjednika kupova.

Iako nije nastupio za A reprezentaciju, važno je istaknuti da je Sirković jednom branio za B reprezentaciju Jugoslavije. Bilo je to 1964. godine. Nastupao je i za omladinsku reprezentaciju Hrvatske 1960. godine. 

Treba reći da je Sirković krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća po kvalitetama bio u samom vrhu jugoslavenskih čuvara mreže. Bilo je i ponuda za prelazak u Crvenu zvezdu. Zvao ga je i Hugo Rušeljanin u Novi Sad, međutim Sirković jednostavno nije mogao napustiti Split i Hajduk. Emocije su bile jače od novca. 

Bilo je i nekakvih ideja za odlazak u inozemstvo, u berlinsku Herthu, što nikada nije realizirano. Dolaskom reprezentativnog vratara Rizaha Meškovića u Split jedan je vratar postao višak. Stoga je zajedno s trenerom Slavkom Lušticom otišao u Olimpiju. Definitivnim odlaskom iz Splita u Ljubljanu 1973. godine Sirkovićeva karijera počela je padati. U Olimpiji je u prvoligaškoj konkurenciji proveo dvije godine, a poslije je čuvao gol Mercatora, također iz Ljubljane. Vratio se u Split 1977. Potom je jednu sezonu branio i bio trener Kolektivca iz Postira. 

Od svih vratara koje je gledao posebno je isticao Vladimira Bearu, koji mu je bio idol. Naročito je poštovao i svog prethodnika na golu Hajduka Antu Jurića. On ga je, govorio je, uputio u vratarski zanat, a poslije ga je Beara dorađivao. 

Od mlađih vratara posebno je bio impresioniran Stipom Pletikosom. 

Cijeli život Ante Sirković imao je nadimak Maleno. Rodio se kao posebno malena beba i tako je do kraja života ostao Maleno. 

Komemoracija će se održati u petak 31. svibnja u 12 sati u kino dvorani stadiona na Poljudu, a pogreb istog dana u 16:45 na groblju Lovrinac.

Pročitajte više