Preminuo bivši košarkaš Portlanda Maurice Lucas

MAURICE LUCAS, bivši krilni košarkaš NBA momčadi Portland Trail Blazersa, koji ju je predvodio do naslova 1977. godine, umro je u nedjelju u 59. godini života nakon duge borbe s rakom mjehura.

U NBA ligi Lucas je branio boje pet momčadi, pored Portlanda, nosio je i dres New Jerseyja, New Yorka, Phoenixa, LA Lakersa i Seattlea, ali se najviše istaknuo u Trail Blazersima za koje igrao 1976. - 1980., pa opet sezone 1987./88.

U šampionskoj sezoni Portlanda 1976./77. Lucas je ostvarivao prosječno 20,2 koša i 11,2 skoka po utakmici, a po završetku njegove karijere 1988. Trail Blazersi su umirovili njegov dres s brojem 20.

"Izgubili smo velikog šampiona. Maurice je bio velik čovjek i velik prijatelj. Borio se protiv bolesti poput ratnika kakav je bio i na košarkaškom parketu", rekao je trener Trail Blazersa Nate McMillan.

Lucas je radio kao pomoćni trener u Trail Blazersima šest sezona, ali prošle godine napustio je poziciju kako bi se podvrgnuo operaciji te se više nije vratio na svoju poziciju.

Tijekom 12-godišnje NBA karijere Lucas je ostvarivao prosjek od 15,2 koša i 10,8 skokova, a na All Star utakmicama nastupio je pet puta.

"Maurice Lucas bio je divan čovjek i smatram se sretnim što sam ga poznavao. Mi svi, igrači, treneri, vlasnici i navijači, postali smo bolji uz Mauricea, bilo igrajući s njim u istoj momčadi ili surađivajući s njim kao pomoćnim trenerom", komentirao je vlasnik Portlanda Paul Allen.

Pročitajte više