DUŠAN IVKOVIĆ

Preminuo je Dušan Ivković

Foto: Screenshot (Sport Klub/Youtube)

PROSLAVLJENI košarkaški trener Dušan Ivković (77) preminuo je jutros u Beogradu, javljaju srpski mediji, a vijest je potvrdio i prvi čovjek Radničkog, u kojem je Ivković proveo igračku karijeru i jedan dio trenerske.

"U 6:50 Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa", rekao je Goran Kalinić za Sport Klub.

Jedan od najboljih europskih trenera

Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. listopada 1943. godine, a kroz dugu karijeru postao je jedan od najuspješnijih europskih trenera svih vremena. Bio je i izbornik košarkaške reprezentacije bivše države na europskim prvenstvima na kojima je osvajao zlatne medalje u Zagrebu 1989. i Rimu 1991., te je osvojio svjetsko zlato u Argentini 1990. i olimpijsko srebro 1988. u Seulu.

Vodeći tadašnju jugoslavensku momčad došao je do europskog zlata 1995. dok je sa Srbijom osvojio europsko srebro 2009. Vodeći Srbiju na Svjetskom prvenstvu 2010. osvojio je četvrto mjesto.

Uspješna izbornička i trenerska karijera

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio cijeli niz uspješnih klubova - Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodina, PAOK, Panionios, Olympiakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Dvostruki je osvajač Eurolige, a svoje je momčadi vodio na tron i u Kupu Radivoja Koraća, Kupu Raymonda Saporte, ULEB Kupu, u prvenstvima Jugoslavije, Grčke i Rusije...

Košarkašku karijeru završio je 2016. godine uz riječi:

"Moj oproštaj od trenerskog posla nije i oproštaj od košarke. Njoj ne želim, ne mogu i nikada neću reći 'zbogom'. Ona i trenerski poziv nisu bili dio mog života, nego moj život. To je bio odnos konstantnog međusobnog davanja. Košarci sam dao sebe, a ona je meni oblikovala život na najljepši mogući način."

Pročitajte više