Preminuo velikan hrvatskog juda Marijan Novak - Tsuki

U SUBOTU je preminuo velikan hrvatskog juda Marijan Novak - Tsuki, rođen 28. prosinca 1948. godine.

Tsuki je krajem prošlog stoljeća dao veliki doprinos judu u Hrvatskoj. Jedan je od ljudi zahvaljujući kojima su formirani mnogi hrvatski judo klubovi, a hrvatskom judu Tsuki je prenio svoje znanje i iskustvo koje je stekao boraveći u Japanu, zemlji izvornog juda.

"Kod judaša pravi rad počinje oko 12. godine. Do tada klinci više vježbaju kroz igru i zabavu. Talent je poželjan, ali nije odlučujući. Na prvom mjestu su marljivost i volja za upornim radom", govorio je Tsuki krajem devedesetih godina.

Od njega se opraštaju obitelj i prijatelji te brojni judaši i treneri iz cijele regije.

"Tsuki, hvala ti"

"Napustio nas je Tsuki, trener, drugi otac, moj prijatelj.

Uvijek si govorio; koliko je malo potrebno da čovjek bude sretan!

Tvoja skromnost nadilazila je sve granice!

Hvala ti što si bio uz mene u svim trenucima mog života, najljepšim i najtežim i nikad nisi gubio vjeru u mene.

Tsuki, hvala ti, zauvijek ćeš ostati veliki dio srca naše i tvoje obitelji", riječi su kojima se od svog nekadašnjeg trenera, čovjeka kojega naziva drugim ocem, oprostio Saša Šafranić.

"Istinski velikan hrvatskog juda"

"S tugom u srcima javljamo tužnu vijest kako je  preminuo istinski velikan hrvatskog juda, Marijan Novak - Tsuki (28.12.1948. – 2.3.2024.)

Uvijek pažljiv i dostupan, Marijan Novak nije bio samo stručnjak, bio je i strastvena osoba na koju se moglo računati da će unaprijediti stvar sporta, a posebno juda. Podsjećamo da je 1999. godine bio zaslužan za trijumf Saše Šafranića koji je tada osvojio zlatnu medalju u Rimu na Europskom juniorskom prvenstvu u kategoriji -73", objavio je Hrvatski judo savez.

Pročitajte više