Preokret u Bostonu. Celticsi doveli Porzingisa, ali se odrekli duše momčadi

Foto: Profimedia

IAKO im je propao sinoćnji pokušaj trejda za Kristapsa Porzingisa, Boston Celticsi ipak su uspjeli dovesti 221 cm visokog Latvijca nakon što su pronašli novog partnera koji im može omogućiti razmjenu pod pravilima salary capa. Umjesto LA Clippersa, u trejd su uključili Memphis Grizzliese, a umjesto Malcolma Brogdona izgubili su Marcusa Smarta.

Celticsi su pregovarali s Washingtonom o dovođenju Porzingisa, ali trebala im je treća momčad kako bi se ugovori bolje slagali, a Clippersi su trebali postali Marcusa Morrisa i Amira Coffeya u Washington. No, nakon što je posao s Clippersima propao, uskočili su Grizzliesi.

U novom trejdu Porzingis iz Washingtona prelazi u Boston, koji šalje Smarta u Memphis, a Danila Gallinarija i Mikea Muscalu u Washington. Celticsi će dobiti od Memphisa 25. izbor na večerašnjem draftu te izbor prve runde 2024., koji je originalno pripadao Golden State Warriorsima. Wizardsi će još dobiti Tyusa Jonesa iz Grizzliesa te Bostonov 35. pick večerašnjeg drafta.

Boston izgubio "dušu momčadi", Memphis dobio igrača s golemim play-off iskustvom

Celticsi su tako razbili svoju dugogodišnju jezgru koju su uz Smarta činili Jayson Tatum i Jaylen Brown. Smart je bio "duša momčadi" i igrač s najvećim stažom u Bostonu, koji ga je na draftu odabrao prije devet godina. Pričuvni centar Muscala ionako gotovo nije ni igrao otkako je u veljači stigao iz Oklahoma Cityja, a Gallinari je cijelu prošlu sezonu propustio zbog ozljede.

Grizzliesi su u Smartu dobili iskusnog defenzivca koji se po profilu uklapa u njihov stil igre, a očito vjeruju da će s njim lakše prebroditi prvih 25 utakmica sezone, koje će Ja Morant propustiti zbog suspenzije, nego što bi s Jonesom, koji ga je izvrsno mijenjao proteklih godina. Vjeruju da će im njegovo iskustvo u play-offu biti od velike pomoći na proljeće.

Wizardsi idu ravno na dno

Washington pak nastavlja s razbijanjem svoje momčadi nakon što je praktički poklonio Bradleya Beala Phoenix Sunsima. Wizardsi idućih godina namjeravaju biti loši i ponovno izgraditi momčad na mladim igračima s ovog i nadolazećih draftova, kao što je prethodnih godina vrlo uspješno radio Oklahoma City.

Porzingis će, kao najvredniji igrač u ovom trejdu, biti ozbiljno pojačanje ionako čvrstoj unutarnjoj liniji Celticsa, u kojoj su već Robert Williams i Al Horford. No, Latvijac je kroz karijeru imao velikih problema s ozljedama, iako je prošle sezone propustio "samo" 17 utakmica.

Kako mu je ugovor istjecao ovog ljeta, mogao je ili iskoristiti opciju produljenja na još jednu godinu ili potpisati novi višegodišnji, ali odlučio se za prvu opciju, pa će iduće sezone zaraditi 36 milijuna dolara, a idućeg ljeta postati slobodan igrač.

Pročitajte više