Premiership

Preporođeni James Rodriguez

Foto: Getty Images

JAMES RODRIGUEZ je fenomenalno započeo svoj put u Evertonu s kojim je u prva četiri kola Premiershipa zabilježio četiri pobjede, što je dovoljno za prvo mjesto na tablici.

Kolumbijcu je u prijelaznom roku bilo neophodno pronaći klub u kojem će pokazati da i dalje vrijedi. U tome je uspio.

Nije smio promašiti s izborom kluba

U srpnju ove godine proslavio je 29. rođendan, što je mnoge šokiralo jer James zbog svog dječjeg lica i neprestanog dokazivanja u Realu iz Madrida i u Bayernu i dalje ostavlja dojam mlađeg igrača, koji tek treba zablistati.

Upravo zbog godina James više nema pravo na kiks. U prošloj sezoni odigrao je samo 14 utakmica za Real u svim natjecanjima, dok je pretprošle sezone zabilježio 28 nastupa za Bayern. Obje brojke su male, a pogotovo ova iz Reala. 

Ispostavilo se da je ovaj prijelazni rok izuzetno važan za njegovu karijeru. Povezivao se s brojnim klubovima, a na kraju je završio u Evertonu. Presudnu ulogu u njegovoj odluci odigrao je Carlo Ancelotti, trener pod čijim je vodstvom pružao najbolje igre.

Ancelotti je trenirao Jamesa u Realu i u debitantskoj sezoni 2014./15. Kolumbijac je odigrao čak 46 utakmica u kojima je postigao 17 golova i podijelio 18 asistencija.

Nakon toga Ancelotti je napustio klub, a Jamesova minutaža znatno se smanjila, kao i njegov učinak. Potom su se ponovo spojili u Bayernu u sezoni 2017./18., kada je James u 39 utakmica postigao osam golova i podijelio 14 asistencija. Na početku sezone 2018./19. talijanski stručnjak dobio je otkaz, a Jamesa su mučili problemi s ozljedama. Tako se vratio u Real u kojem je u prošloj sezoni igrao sporednu ulogu.

James više nije mlad

Bilo je veliko pitanje gdje će završiti u minulom prijelaznom roku, a onda ga je pozvao dobri poznanik Carlo koji je bio i ključni razlog zbog kojeg je Kolumbijac pristao doći u klub koji je u prošloj sezoni zauzeo 12. mjesto u Premiershipu i koji nije uspio izboriti nastup u europskim natjecanjima.

Naravno, važnu ulogu imala je i plaća u Evertonu jer je to klub koji se može suprotstaviti i najvećim europskim klubovima po pitanju ulaganja u transfere. Primjerice, Everton je ovog ljeta potrošio 74 milijuna eura na pojačanja, dok je u prošloj sezoni potrošio čak 121 milijun eura.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Dolazak na Goodison Park je bio pogodak, barem sudeći prema  četiri utakmice Premiershipa. Everton je ostvario maksimalne četiri pobjede i prvi je u prvenstvu, a James je uz napadača Dominica Calvert-Lewina najbolji igrač momčadi.

Calvert-Lewin je postigao čak šest golova u prva četiri kola, dok je James postigao tri gola i podijelio dvije asistencije.

Ipak, kada se pogleda ukupni utjecaj na igru, tu je James ispred svih ostalih suigrača. On je u pet utakmica u svim natjecanjima za Everton bilježio 1,6 udaraca po utakmici te 2,8 uspješnih driblinga po utakmici. Uz to, on ima 77,4 dodira po utakmici i 88 posto točnih pasova.

Računajući samo igrače s minimalno dva nastupa u ovoj sezoni, James je treći najbolji igrač Premiershipa, prema statistici Sofascorea. Ispred njega su samo Son Heung-min i Jack Grealish.

On vodi Everton naprijed

Everton već dugo mašta o tome da se pridruži najvećim engleskim klubovima, a ovo je sezona u kojoj mnogo obećava. James je zbog svoje reputacije i onoga što pruža na terenu jedan od najvažnijih faktora u toj želji kluba da se pridruži engleskim velikanima.

No, koliko god bilo važno za Everton da krene naprijed, to je još važnije za igrača koji je 2014. godine stigao u Real Madrid nakon što je ovaj španjolski klub osvojio desetu titulu prvaka Europe. 

Tad je James bio pojačanje u takvom klubu i svjestan je da je dolazak u Everton znak silazne putanje, ali isto tako vjeruje da može oživjeti svoju karijeru na Goodisonu. Zasad mu ide odlično.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više