Presađen mu je bubreg i čisti led u dvorani, a jučer se upisao u povijest NHL-a

Foto: Screenshot Twitter

STANOVITI David Ayres jučer je postao glavna priča u američkim medijima. Ovaj 42-godišnjak cijeli je život sanjao igrati hokej u najjačoj ligi svijeta. Bio je talentirani golman, ali je prije 15 godina doživio tešku bolest i morali su mu transplantirati bubreg. Liječnici su mu rekli kako je izgledno da više nikad neće moći igrati, no ljubav prema hokeju je bila prejaka. Ostao je u tom sportu, ali ne kao igrač, nego je upravljao zambonijem, vozilom kojim se u hokejaškim dvoranama čisti led. Također, nekad bi stao na vrata, ali samo na treninzima.

Ni slutio nije da će s 42 godine ipak ostvariti san i debitirati na pravoj utakmici NHL lige.

U Torontu su igrali Toronto Maple Leafsi i Carolina Hurricanesi, a gosti su silom prilika ostali bez oba golmana. Jedino je rješenje bilo da se Ayres skine, navuče opremu i stane na vrata. Naime, svi klubovi u NHL ligi imaju takozvane "emergency" golmane, upravo zbog ovakvih situacija. Uglavnom tu ulogu obavljaju zaposlenici franšiza koji imaju nekakvo iskustvo u nižim ligama. Takve su situacije izuzetno rijetke, ali momčad Caroline je ipak, reda radi, prijavila Ayresa.

Kanađanin je utakmicu gledao s tribina kada je pozvan u akciju nakon što su se golmani Hurricanesa James Reimer i Petr Mrazek ozlijedili.

"Netko je došao i rekao da se spremim. Bio sam šokiran, ali mi se svidjelo", kazao je Ayres, koji je za svoj nastup dobio 500 američkih dolara te može zadržati dres Caroline.

U utakmici izuzetno važnoj u borbi za play-off Ayres je doslovce s tribina uskočio na led, a u tom je trenutku njegova momčad imala 3:1. Odmah na početku je primio dva gola, no kad se smirio, blokirao strah i tremu te postigao radnu temperaturu, zaključao je svoja vrata i do kraja susreta obranio je svih osam šuteva koji su išli u vrata. Njegova momčad je slavila 6:3, a Ayres je postao najstariji golman koji je pobijedio u jednoj NHL utakmici.

Suigrači su ga nakon utakmice dočekali kao heroja.

Pročitajte više