DRAŽEN PETROVIĆ

Prije 33 godine Dražena su čuvala četiri Amerikanca. Utrpao im je 59 koševa

Foto: Screenshot

IAKO NAS je tragično napustio prije nešto manje od 28 godina, legenda Dražena Petrovića živi i danas u sjećanju ljubiteljima košarke diljem svijeta. Na današnji dan odigrao je jednu od utakmica koje su ga učinile besmrtnim.

Facebook stranica Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović prisjetila se utakmice protiv Hapoela u kojoj je Dražen ubacio 59 koševa.

Te večeri nije mogao promašiti. Cibona je harala Europom, a Dražen je bio najbolji igrač Starog kontinenta

Desetog veljače 1988. godine Cibona je u Tel Avivu igrala prvu utakmicu polufinala Kupa Radivoja Koraća protiv Hapoela. Prošle su dvije godine otkad je Cibona osvojila prvu europsku titulu koju je dogodine obranila. Bila je to jedna od njegovih posljednjih europskih utakmica u Ciboni. Premda su ga već na draftu izabrali Portland Trail Blazersi, Petrović je dogodine zaigrao za Real Madrid, još jedan klub koji je uništavao u dresu zagrebačkog velikana.

Protiv Hapoela gotovo nije mogao promašiti. Postigao je 59 poena. Slobodna bacanja je gađao 15/15, za dva poena 13/18, a trice 6/13. Pridodao je i 8 skokova te 4 asistencije. Domaći navijači su ga na izlasku s terena ispratili ovacijama, a europski mediji još jednom su se divili ponajboljem Europljaninu u povijesti košarke.

Čuvala su ga četiri različita Amerikanca. Jedan je shvatio njegovu veličinu

Trener Hapoela Moses Weinkranz na Draženu je tijekom utakmice izmijenio čak četiri čuvara, redom Amerikance, ali nije bilo pomoći. Jedan od njih bio je i Linton Townes, nekadašnji NBA igrač, koji se s Draženom ranije sučelio i u dresu madridskog Reala. Townes je novinarima nakon utakmice kazao: "Mislio sam da mu je ono protiv Reala bio maksimum. Sada sam shvatio da nisam bio u pravu. Toliko je dobro večeras igrao da ponekad mislim kako Petrović jednostavno nije za europsku košarku. Ne znam tko bi ga u Europi večeras zaustavio, ali znam da smo mi imali dobru ideju, no od svega je ostala – samo ideja."

"Nije me sram reći da sam s cijelom dvoranom pljeskao Petroviću u zadnjoj minuti. Uživao sam u svakoj minuti, bio je nevjerojatan. Drago mi je da sam bio dio povijesti", rekao je trener Hapoela nakon povijesne večeri.

Dražen je pak svoj nastup prokomentirao sljedećim riječima: "Ne znam je li mi ovo najbolja utakmica koju sam u međunarodnim nastupima odigrao u Ciboninom dresu, možda i nije potrebno rangirati. Sjećam se uspješnih igara protiv Tracera, Reala ili Limogesa, ali ako baš hoćete, sigurno je jedna od pet najuspješnijih koje sam do sada odigrao.“

Na današnji datum 1988. godine, Cibona je u Tel Avivu odigrala prvu polufinalnu utakmicu Kupa Radivoja Koraća protiv...

Objavljuje Muzejsko-memorijalni centar Dražen PetrovićSrijeda, 10. veljače 2021.

Pročitajte više