HNL

Prije točno 75 godina osnovan je NK Dinamo

Foto: Pixsell

PRIJE TOČNO 75 godina, 9. lipnja 1945., osnovan je zagrebački nogometni klub Dinamo, najtrofejniji hrvatski klub.

NK Dinamo bio je pravni nasljednik Građanskog, purgerskog kluba iz 1911. godine koji je osnovan tijekom otpora mađarizaciji kao reakcija na najavu osnivanja mađarskog kluba u Zagrebu. Građanski je osvojio pet naslova prvaka u Kraljevini SHS i Jugoslaviji te jedan u fašističkoj tvorevini zvanoj NDH.

Nakon 1945. godine svi klubovi u Jugoslaviji su po uzoru na SSSR bili preoblikovani, a ime Građanski bilo je zabranjeno jer je asociralo na određeni društveni stalež. Tako je na današnji dan prije 75 godina osnovan Dinamo, koji je od Građanskog preuzeo klupske boje, igrače, članove uprave i trofeje, a do 1948. godine je igrao na starom igralištu u Koturaškoj ulici.

Prvi naslov prvaka novi klub osvojio je baš te godine, a do raspada Jugoslavije osvojio ih je još tri. Dinamo je 1969. godine grb zamijenio onim koji je podsjećao na grb Građanskog te je na njega dodao legendarno slovo "d" koje je do danas ostalo jedno od simbola zagrebačkog kluba.

Europski uspjeh i titula '82.

Dvije godine ranije Dinamo je ostvario najveći uspjeh u klupskoj povijesti osvajanjem Kupa velesajamskih gradova, koji se kasnije zvao Kup Uefe. Prvak Jugoslavije bio je 1954., 1958. i legendarne 1982. godine iako mu je sudskim putem dodijeljena i Hajdukova titula 1979. godine, no ta odluka nikad nije zabilježena u arhivima.

Iako su Dinamo i njegovi navijači kroz desetljeća zadržali snažan hrvatski identitet, a 13. svibnja 1990. godine su se sukobili s Delijama na Maksimiru, što je bio jedan od znakova raspada bivše države, nova hrvatska vlast oduzela mu je ime pod kojim je ostvario svoje najveće uspjehe.

1992. odlukom Franje Tuđmana Dinamo je promijenio ime u nakaradnu tvorevinu HAŠK Građanski, a 1993. godine to je ime promijenjeno u NK Croatia. Dinamovi navijači nikad nisu prihvatili to ime, zbog čega su neki od njih bili na udaru policije, a "sveto ime" Dinamo konačno je vraćeno 2000. godine, nedugo nakon Tuđmanove smrti.

Navijačima je vraćeno ime, ali im je s godinama oduzet njihov klub u koji je ušao Zdravko Mamić i pretvorio ga u privatni biznis prepun malverzacija. Mamić i njegovi ljudi za pljačku više od 100 milijuna kuna iz kluba nepravomoćno su osuđeni 2018. godine, a Mamić je dan prije presude pobjegao u BiH, gdje se skriva i danas.

U samostalnoj Hrvatskoj Dinamo je postao apsolutni vladar hrvatskog nogometa s rekordnih 20 naslova prvaka i 15 osvojenih Kupova, pritom stvorivši brojne hrvatske reprezentativce.

Pročitajte više