Pritvoreni nogometaš izbjeglica pušten na slobodu: "Nevjerojatno je ovo sve"

Getty Images

BORBA za život i slobodu 25-godišnjeg bahreinskog nogometaša Hakeema Al-Araibija sretno je završila.

Bahreinske vlasti oslobodile su ga nakon velikih napora i apela iz svih krajeva svijeta i Hakeem se vratio u Australiju, gdje je dočekan poput heroja.

"Nevjerojatno je vidjeti sve ove ljude ovdje, sve Australce kao i medije koji su me podržavali. Želim zahvaliti australskoj vladi i australskim ljudima", započeo je presretni Hakeem pa nastavio:

"Bit ću još jači zbog Australije. Ovo je moja zemlja. Nemam još državljanstvo, ali moja zemlja je Australija. Volim Australiju."

Nogometni svijet se bori za pritvorenog kolegu: "Ubit će me. Moj život je gotov"

Zahvalio je čovjeku koji mu je pomogao u životnoj borbi. Craig Foster bivši je nogometni reprezentativac Australije i od njega je krenula kampanja za slobodu Al-Araibija.

"Želim zahvaliti ovom čovjeku koji se toliko jako borio za moj slučaj", rekao je Al-Araibi po dolasku u Australiju.

Tvrdi da je mučen u svom Bahreinu

Član australskog poluamaterskog drugoligaša Pascoe Valea 2014. je pobjegao iz domovine u kojoj je, kako kaže, bio mučen i proganjan. 

Javno je kritizirao bahreinske vlasti i vladajuću kraljevsku obitelj da proganja sportaše poput njega koji su sudjelovali na prodemokratskim demonstracijama tijekom Arapskog proljeća.

Uhićen je prije sedam godina, navodno je i mučen pa pušten uz jamčevinu. Azil je pronašao u Australiji, a u međuvremenu ga je Bahrein u odsustvu osudio na deset godina zatvora.

Uhićen na medenom mjesecu

Hakeem je osuđen zbog razbijanja policijske postaje iako tvrdi da je suđenje bilo nepravedno jer je u to vrijeme igrao utakmicu koja je bila u izravnom televizijskom prijenosu.

"Stavljali su mi povez na oči i tukli me po nogama govoreći da više nikad neću igrati nogomet", ispričao je.

Australija mu je godinama bila sigurna luka, no nakon što su mu tamošnje vlasti dale dozvolu, otišao je na medeni mjesec sa suprugom u Tajland.

Čim je stigao u Bangkok 27. studenoga, tamošnje vlasti su ga uhitile djelujući po nalogu Interpola. 
 

Pročitajte više