Nogometni svijet se bori za pritvorenog kolegu: "Ubit će me. Moj život je gotov"

Nogometni svijet se bori za pritvorenog kolegu: "Ubit će me. Moj život je gotov"
Foto: EPA-EFE

HAKEEM AL-ARAIBI 25-godišnji je bahreinski nogometaš zbog kojeg se nogometni svijet digao na noge.

Član australskog poluamaterskog drugoligaša Pascoe Valea 2014. je pobjegao iz domovine u kojoj je, kako kaže, bio mučen i proganjan.

Javno je kritizirao bahreinske vlasti i vladajuću kraljevsku obitelj da proganja sportaše poput njega koji su sudjelovali na prodemokratskim demonstracijama tijekom "Arapskog proljeća".

Uhićen je prije sedam godina, navodno je i mučen pa pušten uz jamčevinu. Azil je pronašao u Australiji, a u međuvremenu ga je Bahrein u odsustvu osudio na deset godina zatvora.

Uhićen na medenom mjesecu

Hakeem je osuđen zbog razbijanja policijske postaje iako tvrdi da je suđenje bilo nepravedno jer je u to vrijeme igrao utakmicu koja je bila u izravnom televizijskom prijenosu.

"Stavljali bi mi povez na oči i tukli me po nogama govoreći da više nikad neću igrati nogomet", ispričao je.

Australija mu je bila sigurna luka godinama, no onda je, nakon što su mu tamošnje vlasti dale dozvolu, otišao na medeni mjesec sa suprugom u Tajland.

Čim je stigao u Bangkok 27. studenoga, tamošnje vlasti su ga uhitile djelujući po nalogu Interpola.

Tjeralica je u međuvremenu skinuta, no Hakeem je ostao pritvoren jer Tajlanđani tvrde da je Bahrein odvojeno zatražio igračevo pritvaranje još prije njegova dolaska.

"Moj život je gotov ako se vratim u Bahrein"

Australci traže da se nogometaša pusti jer ima službeni status izbjeglice te važeće australske dokumente.

"Ubit će me. Moj je život gotov ako se vratim u Bahrein", poručio je iz zatvora za australske medije.

U betonskoj je ćeliji s pedesetak ubojica i teških prijestupnika.

"Pokušavam biti hrabar, ali iznutra sam slomljen. Prostor je tako malen da se ne možeš ni okrenuti. Pozivam australsku vladu da me ne zaboravi i vrati supruzi."

Al-Araibi dobiva podršku iz cijeloga svijeta. U akciju spašavanja uključio se i FIFPro, međunarodna organizacija koja ujedinjuje profesionalne nogometaše.

Cijeli svijet je na njegovoj strani

Australski nogometni savez dao je 10 tisuća dolara kao početak prikupljanja sredstava u kampanji za oslobođenje nogometaša.

"On je stalni stanovnik Australije i nogometaš Pesco Valea. Poslije detaljnog procesa, australska vlada procijenila je da je on izbjeglica. Ovo je osnovno ljudsko pravo koje mora biti zaštićeno", rekao je izvršni direktor australskog nogometnog saveza David Galop.

Human Rights Watch, UNHCR (agencija Ujedinjenih naroda za pomoć izbjeglicama), ADHRB (Amerikanci za demokraciju i ljudska prava u Bahreinu), australska vlada, tamošnji nogometni savez, Udruženje profesionalnih nogometaša Australije i FIFA također mu daju potporu, a danas je i Juventusov kapetan Giorgio Chiellini objavio poruku podrške.

I’m hoping for a quick solution so Hakeem al-Araibi can go home to Australia. #SaveHakeem AIC - Associazione Italiana Calciatori

Posted by Giorgio Chiellini on Tuesday, February 5, 2019

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara