Probna "Yugo liga" starta 2011., a pozivnice će dobiti Dinamo i Hajduk?

IDEJA o regionalnoj nogometnoj ligi naišla je na puno plodnije tlo u Srbiji nego u Hrvatskoj. I dok se predsjednik HNS-a, Vlatko Marković, javno grozi takve pomisli, a ostatak hrvatskih nogometnih dužnosnika s rezervom progovara o nogometnom pandanu NLB lige, u Srbiji je situacija kudikamo drukčija. Već se neko vrijeme vode javne debate o pozitivnim i negativnim aspektima takvog projekta, a većina smatra da bi udruživanje najvećih klubova s područja bivše Jugoslavije donijelo svima veliki pomak u kvaliteti, ali i financijski prosperitet koji bi vratio sjaj "jugoslavenskom" nogometu.

U emisiji RTS-a "Oko" na temu "Je li moguća regionalna nogometna liga?" gostovali su glavni tajnik Partizana Darko Grubor, kao i eminentni sportski novinari Marko Marković i Zoran Marković. Svoje su mišljenje o regionalnoj ligi dali i predsjednik Udruge prvoligaša HNL-a Igor Štimac, hrvatski izbornik Slaven Bilić i legendarni nogometaš Crvene Zvezde Darko Pančev.

Tajnik Partizana: Pozivnicu bi dobili Dinamo i Hajduk

Prema izjavi Darka Grubora, za očekivati je da bi se probna verzija Regionalne nogometne lige mogla očekivati najranije 2011. ili čak 2012. U prvoj verziji natjecanja sudjelovali bi samo klubovi s pozivnicom u formatu sa četiri skupine po četiri kluba. Utakmice bi se održavale u terminima kada ne bi bilo domaćih ili europskih obveza, a osim klubova s područja bivše države pozivnicu bi dobili i neki klubovi iz Austrije i Mađarske.

"Ako se ispuni uvjet da format natjecanja ne ugrožava nacionalna prvenstva niti nastupe u Europi, onda Uefa ne bi sigurno imala ništa protiv. Klub bi dobivao financijsku nagradu za svaka tri ili jedan bod, ali bi se izdvajao i novac solidarnosti za pomoć svim nogometnim savezima. Pobjednik bi dobio i milijun eura", objašnjava tajnik Partizana koji smatra da bi cijelu priču trebali inicirati nogometni savezi bivših YU republika.

"Za sada je sve u domeni ideje. Službeni kontakt bi trebao biti iniciran od strane domaćih Saveza. Prije toga bi klubovi trebali sastaviti neki koncept i nogometni, ali i marketinški. S tim bi trebali u izaći u javnost. Tu je i Uefa koja je na vrhu svega. Ukoliko ne bi bila ugrožena nacionalna prvenstva, kupovi i euro natjecanja, ne bi smjelo biti crvene lampice."

Osim povećanja konkurencije koja bi rezultirala većom kvalitetom, liga bi prema Gruboru donijela i znatnu financijsku dobit koju sadašnja domaća prvenstva ne mogu donijeti.

"Logično je da bi ovako jaka liga koja bi imala 43 milijuna gledatelja privukla pozornost sponzora, ali i velikih europskih klubova koji bi se zainteresirali za naše igrače. To je jedan dodatni motiv više", zaključuje Grubor koji bi sigurnosni rizik riješio privremenim nedopuštanjem dolaska gostujućih navijača.

Pančev: Regionalna liga jedino je rješenje

Pozitivno mišljenje o ligi ima i legenda Crvene Zvezde Darko Pančev koji smatra da bi se navijači nakon nekog vremena navikli na ovakvo natjecanje.

"Natjecanje bi funkcioniralo kao što funkcionira i regionalna košarkaška liga. Bez obzira  na to što bi bilo problema s navijačima na početku, mislim da bi se to riješilo. Neki navijači ne bi išli na gostovanja na početku, a nakon nekoliko godina bi se i navijači naviknuli. Sličnih problema s navijačima ima i u uglednim ligama, a smatram da je to jedino rješenje za povećanje kvalitete nogometa na ovim prostorima."

Štimac: Prerano je uopće govoriti o regionalnoj ligi

Upitan o svom razmišljanju na ovu temu Igor Štimac je zvučao dosta rezervirano i smatra da je preuranjeno uopće govoriti o regionalnoj ligi.

"Svi u primislima ove ideje vidimo neke pozitivne strane ove ideje: šire tržište, financijsku dobit i slično. No, to je puno šire. Treba napraviti elaborat, prognozu i ukupnu analizu. Treba se upitati što bi ona donijela onima koji bi bili unutra, a što je s onima koji ne bi bili u toj ligi. Što je s tim klubovima? Prerano je uopće govoriti o tome. Nogometni savezi trebaju napraviti prvi korak", zaključio je Štimac.

Bilić: Treba vremena da se zalijeće rane od rata

Slično razmišlja i hrvatski izbornik Slaven Bilić. I on misli da je ideja o regionalnoj ligi došla prerano.

"Ekonomski bi ta liga značila mnogo za klubove, tržište je veće i bilo bi zanimljivije za sponzore. Liga bi, naravno, bila jača. No, mislim da je prerano, treba proći vremena da se zaliječe rane od rata", smatra Bilić.

Marko Petrak
Foto: Slobodnajugoslavija.com, Index

Pročitajte više