Prolaz bi bio čudo, ali ovaj Hajduk se neće dati zajebavati

Foto: HNK Hajduk

U UZVRATNOJ utakmici trećeg pretkola Hajduk je pred prepunim Poljudom 2:0 svladao danski Brondby i tako se plasirao u play-off Europske lige, gdje će igrati protiv slavnog Evertona. Junak slavlja Bijelih bio je dvostruki strijelac Ante Erceg koji je poput brazilskog zeta Eduarda da Silve nekada, uvijek na pravom mjestu. I kad ne igra dobro, Ercega se ne smije otpisati jer je lakoća kojom postiže pogotke fascinantna. Imao je trnovit nogometni put. 

Ovo je četvrti put zaredom da se Hajduk probio do play-offa, zadnje predfaze, što ukazuje na kontinuitet nastupa kluba. Splićani su u posljednjih deset europskih utakmica upisali sedam pobjeda, dva remija i samo jedan jedini poraz, od Maccabi Tel Aviva.

Dani kad je Hajduk strepio od Dundalka i ispadao od Dile Gori davna su prošlost

Vremena kad je Hajduk strepio od irskog Dundalka i ispadao od gruzijske Dile Gori prošla su. Bijeli su sada moćniji i zreliji. Iako nedostaje konkretne kombinatorike, momčad je stasala. Nema više bezglavog jurcanja i amaterskih pogrešaka, igra se koncentrirano i pametno 90 minuta. 

Posljednja linija Hajduka izvrsno igra i obrana Splićana vrlo je sigurna. U dosadašnjih 360 europskih minuta i to protiv respektabilnih protivnika, primili su samo jedan gol. Hvale vrijedna statistika ni približno ne otkriva s kojom lakoćom Nižić i Lopez rješavaju problematične situacija i koliko su dominantni.

Obrana Hajduka vrijedna Europske lige

U pojedinim trenucima uzvrata s Brondbyjem činilo se kao da bi Danci mogli do sutra igrati i ne postići gol. Momčad iz predgrađa Kopenhagena u prva tri prvenstvena susreta ove sezone postigla je čak 11 golova i riječ je o jakoj ekipi koja se zna postaviti na terenu i izigrati protivničku obranu. Ovaj put naišli su na izvrsnu obranu.

Nezapamćenom defenzivnom bloku, kada je riječ o posljednjih pet-šest Hajdukovih sezona, veliki obol dali su Memolla i Juranović. Albanac je još jednom odigrao izvrsnu utakmicu i uz sve defenzivne zadaće, namjestio je i gol, a Juranović se vraća u dobru formu. Uoči odlučujućih kontinentalnih dvoboja, na toj poziciji Hajduk ima dvije vrlo dobre varijante.

Španjolac nadmudrio njemačkog stručnjaka

Pohvale zaslužuje i vezni red koji je na Poljudu napravio manje od deset prekršaja. Iako je u dvije utakmice s Dancima izgledao podređeno, to je rezultat taktičke "diverzije" Joana Carrilla koji je Dancima prepustio loptu i onda ih uništio njihovim oružjem - brzom tranzicijom i kontranapadima. Španjolac je nadmudrio svog njemačkog kolegu.

Savvas Gentsoglou igra vrlo dobar i učinkovit nogomet, dok je Hamza Barry sve opušteniji, pa do izražaja dolazi njegova pokretljivost, kreativnost pa i lepršavost. Josip Radošević je pravo pojačanje u sredini, a čak ni njegov izostanak (nije nastupio zbog viroze) nije se osjetio na terenu. Zahvaliti treba Zvonimiru Kožulju, još jednom iz plejade Carrillove petnaestorice.

Vlašić je daleko najbolji igrač Bijelih

Mađar Futacs stvara puno nevidljivog i korisnog posla, ali daleko najbolji igrač Hajduka u ovom trenutku je Nikola Vlašić. Kada je pun samopouzdanja, Vlašić je nezadrživ. Gotovo mu je nemoguće oduzeti loptu, a svaki put kad krene naprijed, protivnik je ugrožen.

Naravno, ne valja se zanositi. Ždrijeb play-offa donio je jakog suparnika, no čini se kako je Carrillov Hajduk onaj Slovan Liberec otprije dvije godine - čvrsta, zrela i fizički moćna momčad s kojom nema zajebancije. Prvenstveno to treba zahvaliti Mariju Brancu, sistematičnom sportskom direktoru kakvog se jako dugo čekalo, a onda i španjolskom strategu, čiji su rad i rezultati sve bolji.

Carrillovo samopouzdanje oduševljava

Dojmila me se njegova samouvjerenost. Prije Levskog rekao je: "Bolji smo, dobit ćemo." I Hajduk je slavio. Uoči poljudskog dvoboja s Brondbyjem ponovio je sličnu tezu, postavio momčad po svojim zamislima i ostvario točno ono što je htio. Samo je jednom jedan trener Bijelih unutar zadnjeg desetljeća tako samouvjereno nastupio, bio je to Igor Tudor u uzvratu protiv kazahstanskog Šahtara, dok su svi ostali mlatili praznu slamu.

A jedna je bitna razlika. Carrillo je ove sezone imao daleko teži posao. Tri HNL gostovanja i dva zahtjevna europska protivnika, daleko jača od rumunjskog lasija, norveškog Stromsgodseta, estonskog Silamae Kaleva ili slovenskog Kopera. Ždrijeb im nije bio povoljan, a za usporedbu makedonska Škendija je do play-offa Europske lige došla preko moldavske Dacije, finskog HJK-a i litavskog Trakaia.

Nije moglo gore: Slavni Wayne Rooney stiže na Poljud

Uz sve to, Hajduk je Bugare bio prisiljen ugostiti u Dugopolju, dok je uzvrat s Brondbyjem spremao kao da će se igrati bez navijača na stadionu. A bila bi zaista prava šteta da se to dogodilo jer je na Poljudu bila nogometna fešta. Organizacija utakmice bila je izvrsna i bez ijednog navijačkog ispada. Kad napreduju u igri, vrijeme je da se to dogodi i na navijačkim tribinama. Predugo su Bijeli taoci nekolicine izgrednika.

Kako bilo, Hajduk je u play-offu, a tamo ga čeka sedmoplasirana momčad Premierlige koja po Transfermarktu vrijedi 300 milijuna eura. Prolaz Hajduka bio bi čudo, no čekaju nas dvije spektakularne utakmice s Rooneyjem. Everton je dvaput po 1:0 prošao slovački Ružomberok i pitanje je znači li im išta Europska liga. Barem se time Splićani mogu tješiti.

Pročitajte više