NESTANAK EMILIANA SALE

Pronađeno tijelo u avionu kojim se vozio Sala

Foto: EPA, Screenshot: Air Accident Investigation Branch, Montaža: index

DAN NAKON što je pronađen avion u kojem je Emiliano Sala bio s pilotom Davidom Ibbotsonom, u olupini zrakoplova primijećeno je tijelo.

Do pronalaska zrakoplova i uočavanja jednog od dvojice putnika i članova posade došlo je tako dva tjedna nakon što su nestali. 

Avion i tijelo pronađeni su na 63 metra dubine, dva tjedna nakon što su nestali

Avion tipa Piper Malibu je pronađen, a jedno od dvaju tijela primijećeno je na 63 metra dubine na pučini, 24 milje sjeverno od otoka Guernsey u Engleskom kanalu, potvrdila je to Služba za istrage zrakoplovnih nesreća (AAIB) britanskog ministarstva prometa.

Tijekom noći pronašlo ih je vozilo na daljinsko upravljanje

AAIB navodi da sada razmatra "iduće korake" nakon ovog pronalaska: "Vozilo na daljinsko upravljanje tijekom noći provelo je pretragu područja na kojem je nađena olupina i tom prilikom nije našlo druge dijelove aviona osim onog koje je ranije pronašla. 

Nažalost, na snimci koje je napravilo vozilo, u olupini je vidljiv jedan putnik. AAIB sada razmatra iduće korake u konzultacijama s policijom te s obiteljima pilota i putnika".

Nakon što je pronađen avion i jedna nestala osoba "razmatraju se idući koraci u konzultacijama s policijom te s obiteljima pilota i putnika"

Oceanograf i pomorski znanstvenik David Mearns, koji se sa svojim brodom pridružio potrazi koja je financirana i pokrenuta privatno, nakon što je ona službena, državna prekinuta tri dana nakon početka, potvrdio je da je olupina aviona pronađena samo nekoliko sati nakon pretraživanja tog područja.

Mearnsov brod koji radi s AAIB-om i Geo Ocean III, još jedan istraživački brod, našli su avion na morskom dnu u sklopu pretrage četiri milje kanala, sjeverno od Guernseya. 

Dok su preostala dva broda pretraživala dno plovidbom, ovaj brod je za to vrijeme stajao na mjestu i pretragu vršio tako što je u more poslao vozilo koje je pronašlo olupinu i snimilo je

I dok su preostala dva broda pretraživala dno plovidbom, AAIB-ov brod je za to vrijeme stajao na mjestu i pretragu vršio tako što je u more poslao spomenuto vozilo koje je pronašlo olupinu i snimilo je. 

Mearns je za BBC izjavio: "Locirali smo olupinu na dubini od 63 metra. Avion je identificirao sonar, nakon čega je vozilo s kamerama poslano u podmorje kako bi potvrdilo da je to avion, što je i napravljeno kada je uočilo njegovu registarsku oznaku".

"Jako me iznenadilo što se tamo nalazi većina aviona, jer očekivali smo da ćemo u najboljem slučaju pronaći razasutu hrpu komadića zrakoplova"

Istaknuo je: "Jako me iznenadilo što se tamo nalazi većina aviona, jer očekivali smo da ćemo u najboljem slučaju pronaći razasutu hrpu komadića zrakoplova".

"Ovo je tek prvi korak. Ali barem je početak toga da obitelji nestalih dobiju odgovore. Jer da avion nikada nije pronađen, obitelji nikada ne bi pronašle mir."

Mearns je izjavio da je obitelji Sala ponudio svoje usluge nakon što ga je dirnuo apel Romine, sestre nestalog nogometaša: "To me nagnalo na isplovim i nađem avion i drago mi je da se to dogodilo. Ovo je tek prvi korak. Ali barem je početak toga da obitelji nestalih dobiju odgovore. Jer da avion nikada nije pronađen, obitelji nikada ne bi pronašle mir".

Službena potraga prekinuta je tri dana nakon nestanka, a prije pet dana na francuskoj obali pronađena su sjedala za koja se vjeruje da su iz nestalog aviona

Podsjećamo, službena potraga za nestalim avionom prekinuta je 24. siječnja, tri dana nakon nestanka, kada je lučka kapetanija na Guernseyu objavila da su šanse da su pilot i putnik aviona preživjeli "iznimno male".

Prije pet dana na plaži na francuskom poluotoku Cotentin, ispred kojeg je nestao avion, pronađena su sjedala za koja se vjeruje da su iz nestalog aviona. 

Avion se po velikom nevremenu srušio u olujno more, a nakon što je obustavljena službena potraga, pokrenuta je privatna, za koju je putem interneta prikupljeno više od 300 tisuća eura

Avion koji je nogometaša Emiliana Salu prevozio iz Nantesa u Cardiff nestao je s radara 21. siječnja oko 20 sati navečer.

Odmah se posumnjalo da se po velikom nevremenu srušio u olujno more, a nakon što je tri dana kasnije obustavljena službena potraga, pokrenuta je privatna za koju je preko interneta prikupljeno više od 300 tisuća eura.

 

Pročitajte više