Prosinečki: Luka Modrić je najbolji hrvatski igrač!

TRI mjeseca uoči početka europske nogometne smotre jedan od ljudi od najvećeg povjerenja izbornika Slavena Bilića, Robert Prosinečki, je u velikom intervjuu za srpski Blic otkrio formulu koja bi trebala donijeti uspjeh našoj reprezentaciji.

"Sve je isplanirano do detalja. Krajem meseca igramo protiv Škota u Glasgowu, ime rivala u travnju još ne znamo, u svibnju idemo Mađarima. Potom tjedan dana na našem moru, još toliko u Zagrebu, pa odlazak u austrijski kamp koji smo odabrali. Pripreme ćemo odraditi kako treba, ostalo je na igračima", izjavio je Prosinečki.

Cilj je prolazak u drugi krug?

"Zadovoljni smo ovim što smo do sada napravili, ali u nogometu nikad ne treba stati. Imamo zaista dobar tim i odličnu atmosferu. Za ovo drugo smo, bez skromnosti, zaslužni Bilić i mi koji mu pomažemo, jer smo usadili igračima veliko samopouzdanje. To je tajna uspijeha, ako je ima."

Javnost ovaj put zasigurno očekuje i korak više?

"Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj očekivali smo mnogo, a uradili malo. U kvalifikacije za Euro ušli smo oprezno, a učinili što smo učinili. Kombinacija mladog vala s nekoliko iskusnih igrača ispala je pun pogodak! Uz sve, treba imati i sreće, a ona je bila uz nas".

Ozljeda Eduarda smanjila je optimizam?
 
"Njegova ozljeda bila je šok za sve nas! Teško je nadoknaditi izostanak takvog igrača, za njega zapravo nema zamijene. Imat ćemo u špici Petrića i Olića, probali smo Balabana i Budana, netko će valjda iskočiti i iz domaće lige. Ipak, i bez Eduarda smo optimisti."

Kako ocijenjujete grupu u kojoj ste se našli?

"Kakvih grupa ima, dobili smo lakšu od mnogih! U njoj je sve moguće. Od Austrijanaca smo bolji, Nijemci su uvijek Nijemci, a Poljaci sa Beenhakkerom su iznenadili, ne samo prolazom, nego i igrama koje su prikazali. Oni će nam biti rival za plasman u drugi krug, naravno uz Nijemce. Uostalom, vi najbolje znate kakvi su. Možemo proći do druge faze, a poslije toga ništa nije nemoguće."

Bili ste poznati kao izraziti kreativac. Tko je po vama najbolji igrač u Europi?

"Uh, ima čitava paleta... Po sadašnjoj formi, to su Cristiano Ronaldo, Kaka i Robinho. "

Koja će reprezentacija osvojiti Euro 2008?

"To je tek pitanje bez odgovora. Ima mnogo jakih selekcija, u njih ubrajam i Hrvatsku, ali kad dođe do nokaut faze - sve je moguće. Nema u nogometu favorita kao nekad.

Na koga tipujete u Ligi prvaka?

"Ja imam svoj pogled. Da u nogometu pobjeđuje ljepota, dao bih titulu Barceloni, ali nije tako."

I Hrvatska ima asove, tko je broj jedan u momčadi?

"Luka Modrić, bez konkurencije! Imamo još klasnih igrača, ali on odskače u svakom pogledu."

Pratite i rezultate srpske reprezentacije koja nije otišla na Euro?

"Kako ste počeli, mislio sam da sigurno prolazite. Na kraju ste pali protiv najslabijih: Kazahstana i Armenije. Falilo vam je baš tih nekoliko bodova koje ste izgubili pri kraju. Ipak, treba reći da ste imali jako tešku grupu. Portugalci su uvijek i svugdje favoriti, bit će i na Euru, a za Poljake sam rekao da su bili hit."

Za neuspjehe ostalih reprezentacija iz bivše Jugoslavije Prosinečki ima logično objašnjenje:

"Bosanci su imali tešku grupu, iako je povremeno izgledalo da imaju šanse. Ipak, bio je to nemoguć pothvat. Slovenija nije mogla proći pored Nizozemske, a Makedonci - za njih je bilo najvažnije što su pobijedili Hrvatsku!"

Bivša Jugoslavija nema ni klubove za europsku scenu, izuzimajući donekle Dinamo?

"U Dinamu se dobro radi, to je očito. Odem ponekad pogledati njihovu utakmicu, nemam drugih veza sa klubom. Napravili su dobru generaciju, pokupili sve najbolje hrvatske igrače i dodali im svoje talente. Sada se vidi koliko su dobro to odradili: Ćorluka je najbolji "bočni" u Engleskoj, Modrić je glavni u reprezentaciji i poseban igrač, Pokrivač je otišao u Monaco...Stalno proizvode igrače, tu i tamo zaigraju u Kupu UEFA i to je maksimum. Dalje se ne može."

Ne može dalje ni Crvena Zvezda, za koju ste nekad igrali?

"Imam informacije, vidim da je pobijedila Partizan sa 4:1. Često se čujem sa sportskim direktorom Dikom Stojanovićem. Prenosi mi sve novosti, ne samo sportske", rekao je na kraju intervjua za Blic legendarni hrvatski nogometaš.

M.P.
Foto: Index

Pročitajte više