Prosinečki za Index: Hrvatskoj je nedostajalo malo hrabrosti

Foto: Getty Images/Guliver Image, Hina, Index

HRVATSKA REPREZENTACIJA već se raštrkala po Europi nakon ispadanja s Eura u Francuskoj. Poraz od Portugala u osmini finala bio je bolan, posebno nakon sjajne igre koju su igrači pokazali u prvim utakmicama u skupini.

Dojmovi se još nisu slegli, analitičari i komentatori traže uzroke novog neuspjeha na velikom natjecanju od kojeg se puno očekivalo, a izbornik Ante Čačić čeka blagoslov HNS-a da nastavi pripremati reprezentaciju za pohod na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

O igri Hrvatske na Euru, igračima koji su se iskazali i razlozima posljednjeg poraza razgovarali smo s Robertom Prosinečkim, legendarnim "vatrenim" i nekadašnjim pomoćnikom Slavena Bilića na hrvatskoj klupi, a danas izbornikom Azerbajdžana.

"I dalje imamo igrače za velike stvari"

"Hrvatska je odigrala stvarno dobro ovaj turnir. Igrači su kroz skupinu igrali odlično europsko prvenstvo, došao je Portugal, kojeg podcjenjujemo, a isto je odlična reprezentacija, ima velike individualce i super igrače. Možemo biti pametni sada i pričati je li netko trebao ili nije trebao ući s klupe. Sigurno to nije bilo dobro jer su imali veliku šansu pobijediti Portugal, otići među osam i sutra igrati protiv Poljske. Ali, mislim da je reprezentacija igrala odličan nogomet i u prvom krugu bila momčad koja je najviše pokazala. No, to se u nogometu događa, sada se traže krivci, priča se protiv izbornika i nekih igrača, to je tako. Gledaju se rezultati i tu nema pomoći", kaže Prosinečki.


U velikoj pobjedi protiv Španjolske su se iskazali neki drugi, mlađi igrači koji nisu dobili puno prilike na Euru. Jesi li oni mogli biti rješenje protiv Portugala?

"Lako je sada pričati iz fotelje kad je sve završilo. Hrvatska je igrala odličan nogomet. Treba analizirati što se dogodilo protiv Portugala, ali u tom trenutku je možda nedostajalo malo hrabrosti da dobijemo utakmicu".

Obrana je i ovaj put označena kao najslabiji dio hrvatske reprezentacije.

"Ne bih se složio. Primili su jedan gol, i drugi u 117. minuti. Mislim da Srna nikad nije bolje igrao, Čarli je odigrao odličnu utakmicu, Vida je napravio taj penal protiv Češke... Mislim da smo na kraju mogli više jer imamo sjajnu generaciju i bili smo bolji od Portugala. Da smo njih pobijedili, ne bi sada o ovome pričali nego bismo pričali bajke".

U veznom redu je Hrvatska, kažu, najjača. Tko je broj 1?
 
"Oni su svi dobro odigrali, ali realno, ako gledamo kroz cijele kvalifikacije i prošlo Svjetsko prvenstvo, mislim da je u kontinuitetu definitivno Ivan Perišić naš najbolji igrač. Luka je odigrao odličan turnir, pogotovo protiv Turske i dok nije izašao van protiv Češke, a bio je dobar i protiv Portugala. Možda je mogao malo više ići prema naprijed, ali to bih sada mogao dugo analizirati".

Obzirom da su i Modrić i Rakitić igrali ključne uloge u Realu i Barceloni tijekom sezone, je li možda umor imao utjecaja na njihovu igru na Euru?

"Dobro su oni istrčali to sve. Ne bih rekao da je bilo umora. Možda zbog ozljede i zamora materijala, koji je normalan zbog toliko puno utakmica u sezoni, ali Luka je trčao kao nikada do sada. Nisam vidio još da je igrao sa takvom željom, bio je svugdje. Ne bih rekao da je to bio umor".

Fantastična igra Ivana Perišića mnoge je iznenadila, ali on već godinama pokazuje svoj raskošan talent i upornost.

"Perišić je izrastao u velikog igrača. To je jako važno za Hrvatsku i za ove kvalifikacije koje nam dolaze za SP i vjerujem da će se Hrvatska kvalificirati na još jedno veliko natjecanje. On je vrlo bitan igrač. Cijela Europa ga sada traži, a već igra u velikom klubu. O njemu je suvišno pričati, samo neka tako nastavi. To je super za nas".

Perišić je kao veznjak i drugo veliko natjecanje bio najbolji strijelac Hrvatske. Mario Mandžukić je kao prvi napadač ostao bez pogotka i zaradio kritike. Jesu li Kalinić i Kramarić trebali dobiti veću minutažu?

"Mandžo igra u Juveu, odigrao je dobru sezonu, bio je malo ozlijeđen. Igraču, koji je igrao za Bayern, Atletico i Juventus, mi sada počinjemo osporavati njegovu kvalitetu. To baš i ne razumijem. U redu, možda nije bio u formi, možda nije bio onaj najbolji Mandžo kojeg smo svi očekivali, ali to je to. Je li Kalinić trebao malo ranije ući, to mi ne možemo znati jer nismo bili tamo".

Priliku su dobili i iskoristili neki mladi igrači poput Roga i Pjace, iako nisu dobili puno vremena na terenu. Je li to budućnost Hrvatske?


"Mi imamo sreće da uvijek imamo neke nove talente. To je nevjerojatno, da imamo toliku bazu i da izlaze toliki novi talenti. Moramo pohvaliti Pjacu, kao i Roga, koji je u utakmici protiv velike Španjolske odigrao također izvanredno. Imamo i Jedvaja koji je sigurno naša budućnost, kao i Vrsaljko. I dalje imamo igrače za velike stvari. Još ako ostanu i ovi stariji igrači, a vjerujem da hoće jer im je velika čast igrati za reprezentaciju, opet ćemo biti dobri na Svjetskom prvenstvu".

Je li ova generacija bila zrela za medalju kao ona 1998.?

"Evidentno nije kad to nije napravila. Da je, onda bi osvojila. Vjerojatno bi napravili taj pomak da je dobila utakmicu koju je morala dobiti. Da je pobijedila Portugal, vjerojatno bi i ova generacija bila u polufinalu. Trebamo nastaviti raditi, nogomet se i dalje igra, i dalje ćemo ići na velika natjecanja, a nama je to jako bitno. Sigurno ćemo biti jako dobri i na SP-u u Rusiji".

Kakav je dojam ostavio Ante Čačić? Ima li potreban autoritet i podršku igrača?

"Ante je napravio odličnu atmosferu, reprezentacija je igrala izvanredno. Svatko radi greške. Teško mi je ovako reći bi li trebao igrati ovaj ili onaj. Ne volim pljuvati bilo koga. Možda je mogao nešto promijeniti, možda bi bilo drugačije, možda bi prošli Portugal. Ali napravio je jednu dobru atmosferu, a igrači su odigrali maksimalno".


"Mi imamo takve vrhunske igrače da oni mogu sami puno napraviti, individualnom kvalitetom doći do gola i nekog rezultata, uz sve to što je Ante radio i spremao. Meni je teško bilo što više reći, ali znam da mu nije bilo lako jer je imao veliku šansu da uđe među osam na Euru, pa čak i u polufinale, a tko zna što bi onda bilo".

I sam si doživio ispade navijača na utakmicama reprezentacije. Protiv Češke je Hrvatska primila gol baš nakon bakljade. Kakav utjecaj na igrače imaju takvi ispadi?

"Sigurno da su bili impresionirani jer su stvarno dali svoj maksimum. Moramo to izbjeći. Ali, osim ovih koji žele loše reprezentaciji, zbog bojkota ili frustracija koje imaju, Hrvatska je u ostalim utakmicama pokazala da ima super navijače".

Na Euru je ostalo samo osam ekipa. Tko je favorit?

"A, vidite da je i Island pobijedio Engleze... Italija igra izvanredan nogomet s Conteom koji je totalno promijenio pobjednički mentalitet ekipe, a sad igraju s Nijemcima. Francuzi će kao domaćini imati vjetar u leđa s tribina, a Nijemci su Nijemci, kao ne igraju dobro, a uvijek dođu do kraja".

A možemo li uskoro očekivati i Azerbajdžan u ulozi koju na Euru igra Island?

"Azerbajdžan napreduje, napravili smo par dobrih rezultata. Nadam se da ćemo i u kvalifikacijama za SP biti tvrd orah za sve. To nam je cilj, no teško da se možemo kvalificirati u Rusiju koliko god to želimo. Mogu sada pola sata to analizirati, ali sve u svemu nismo tako loši".

 

 

 

Pročitajte više