HOO proslavio 20 godina djelovanja

HRVATSKI olimpijski odbor proslavio je dvadeset godina djelovanja. Povodom dana osnivanja krovne sportske organizacije u Republici Hrvatskoj HOO od 2007. godine svakog 10. rujna organizira proslavu olimpizma i sporta pod nazivom Hrvatski olimpijski dan - HOD.

Nacionalna je to sportska manifestacija koja obuhvaća niz sportskih priredbi i edukativnih radionica o olimpizmu u kojima mogu sudjelovati svi građani, a manifestacija se provodi u suradnji sa svim sportskim udrugama i organizacijama, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama.

Gosti proslave bili su i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge te predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Patrick Joseph Hickey. Prisustvovali su i brojni hrvatski političari među kojima i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović te mnogi bivši i sadašnji sportaši, predsjednici sportskih saveza i udruga.

Na Velikom jezeru RŠC Jarun organiziran je bogat sportski program. Posjetitelji su mogli uživati u prezentacijama raznih sportova, okušati se u nekima od sportova kao što su ragbi na pijesku, mali nogomet, pikado, twirling, hokej, veslanje, rukomet na pijesku, badminton, golf, softball te se uključiti u natjecanja.

U zagrebačkom hotelu Esplanade 10. rujna 1991. održana je osnivačka sjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992.

Samo 20 dana otkako je MOO privremeno priznao samostalni Hrvatski olimpijski odbor, hrvatski su sportaši prvi put pod svojim nacionalnim obilježjima nastupili na olimpijskim igrama. Dogodilo se to 8. veljače 1992. na XVI. zimskim olimpijskim igrama u francuskom Albertvilleu, na čijem je svečanom otvaranju klizač Tomislav Čižmešija svijetu predstavio zastavu nove države - Republike Hrvatske. Nekoliko mjeseci kasnije, iste 1992. godine, na ljetnim igrama XXV. olimpijade u Barceloni, košarkaši i tenisači su osvojili prve tri olimpijske medalje za Hrvatsku. Konačno priznanje MOO-a uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.

Pročitajte više