POLA DESETLJEĆA POŠTENOG SUĐENJA Primali su mito, a i danas sude

Foto: Igor Kralj / Pixsell

PROŠLO je pet godina otkad je tadašnji Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš u garaži zagrebačkog hotela Antunović predao bivšim čelnicima sudačke organizacije, Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću, 30.000 označenih eura za sudačku naklonost. Afera je dobila ime "Pošteno suđenje" i mnogi navijači očekivali su kako će taj trenutak označiti početak kraja nogometnoj mafiji, ali otada se nije  mnogo toga promijenilo.

Širić je dobio četiri godine zatvora i zabranu rada u nogometu na osam godina, a Djedović dvije i pol godine, ali osim njih dvojice, nitko drugi nije stradao i do dana današnjeg nijedan sudac nije spomenut u ovoj aferi. Čovjek koji je nesebičnom potezom pokušao spasiti integritet hrvatskog nogometa, barem ono malo što je od njega ostalo, posprdno je u nogometnim kuloarima prozvan "drukerom", danas više nije u nogometu, a većina sudaca koja je sudila prije pet godina još je na sudačkoj listi.

"Bilo bi bolje da je šutio" 

Maleš se Hajduka nije odrekao, ali njegove utakmice anonimno prati na poljudskim tribinama, daleko od svečane lože koja ga se vrlo lako odrekla. Navijači ga nisu zaboravili pa ponekad skandiraju njegovo ime na Hajdukovim utakmicama, a nisu ni novinari koji ga povremeno nazovu, ali on ne želi razgovarati o nogometu. Možda je tako i bolje jer zadnji put kad je progovorio, "svjetski je najeb'o", a hrvatska nogometna "močvara" postala je još smrdljivija.

"Bilo bi bolje da je šutio", porazan je zaključak nakon presude Željku Širiću iz 2014. sutkinje Gorane Mihaele Grahovac koja je navela i to da je u Maleševu mobitelu pronađeno 14.000 SMS poruka. Nijednu od njih nisu poslali uvaženi nogometni djelatnici kako bi mu čestitali na građanskoj hrabrosti.

Pročitajte više