PROTIV HAJDUKA LAVOVI, S DINAMOM MIŠEVI Trener Lokomotive objasnio zašto

Foto: MIranda Čikotić / Pixsell

MARIO TOKIĆ, trener Lokomotive, filijale Mamićevog Dinama koja se natječe s njim u istoj ligi, objasnio je velike razlike u pristupu i igri njegove momčadi kada nastupa protiv matičnog kluba i kluba koji je matici najveći rival.

Jer gledajući Lokomotivu kako grize, tuče se i zabija duboko u sudačkoj nadoknadi za bod kod Hajduka (2:2) u 10. kolu HNL-a, nismo mogli ne sjetiti se svih onih Dinamovih šetnji do bodova i pobjeda protiv prilično nezainteresirane Lokomotive. Točnije, Dinamo je svoju ispostavu pobijedio u čak 25 od 26 susreta u HNL-u. 

Ali večeras potpuno druga Lokomotiva. Kao što smo napisali u izvještaju s utakmice, Lokomotiva bi, da protiv Dinama gine kao što to radi protiv Hajduka, bila prvak Hrvatske.
 
Tokić otkriva zašto protiv Dinama gledamo Lokose mišjeg, dok su kontra Hajduka lavljeg srca:
 
"Dinamo je tehnički bolji i brži od Hajduka i zato mi s njima ne možemo niti stići ući u duel. A Hajduk nije tako brz, pa onda protiv njega lako ulazimo u duel i možemo pokazati agresivnost, što nam odgovara."
 
Podsjećamo, Tokić je vodio Lokomotivu i protiv (ili "protiv") Dinama i prije mjesec dana, kada je stariji brat slavio 3:0, ali i u travnju ove godine, kada su podjednako bili zanimljivi interni klupski derbi HNL-a, kao i uvertira u taj meč.

Mario Šitum, igrač Dinama koji je prošao puni krug na vrtuljku Matice i Filijale, zaslužan je za jednu od najvećih provala posljednjih godina, kada je nedavno izjavio. "Igrao sam za Lokomotivu protiv Dinama i znam da u tim utakmicama svi idu 300 posto, kao da je finale Lige prvaka."
 
Ali travanjsko "finale LP-a u Kranjčevićevoj" odlučila su preskočiti čak tri igrača Tokićeve Lokomotive koji su među najboljima u Dinamovoj filijali. Jan Doležal, Ivan Šunjić i Petar Bočkaj u prethodnom kolu na utakmici protiv Cibalije dobili su kartone koji su ih onemogućili da daju 300 posto protiv Dinama. Uz napomenu da su sva trojica kartone zaradili pri vodstvu njihove momčadi 4:0. 
 
Ako vas ovo podsjeća na nešto iz nedavne prošlosti, u pravu ste. Prije tri godine, Tomislav Ivković, tadašnji trener Lokomotive, tražio je od svog igrača Marija Muse da namjerno dobije žuti karton kako bi propustio utakmicu s Dinamom. Ivković je također zaslužan za anegdotu koja sjajno opisuje odnos Dinama i Lokomotive. U jesen 2013. bilo mu je obećano da će naslijediti Branka Ivankovića i postati trener Dinama. Kada se Mamić stariji predomislio i posao ipak dao mlađem bratu, izigrani i ogorčeni Ivković poručio da je će u znak prosvjeda dati otkaz, ali u Lokomotivi!
 
Vratimo se ipak Tokićevoj predzadnjoj predstavi protiv Dinama. 
 
Nakon što je Lokomotiva povela 1:0, slijedio je Dinamov "veliki preokret" ili "prelazak iz jedan u dva" (2:1), a nema prozirnijeg načina da do toga dođe od dva gola iz dva penala. Između prvog koji je bio prilično dvojben, ali pri kojem nitko od igrača Lokomotive (koji protiv Dinama idu 300 na sat, kao da je finale Lige prvaka) nije prigovorio, i drugog koji je objašnjen novim pomodnim terminom "intenzitet faula", što je samo eufemizam za padanje prilikom dodirivanja, imali smo prilike vidjeti i zanimljiva kadrovska rješenja trenera Lokomotive. 
 
Tokić je tada već do 60. minute iz igre izvukao Erosa Grezdu i Lovru Majera, na utakmici protiv Dinama najbolje igrače Lokosa.  
 
Vjerojatno zato što nisu "pokazali agresivnost".

Pročitajte više