PROŽIVLJAVA LI DOTA 2 KRIZU Broj aktivnih igrača i dalje opada

Screenshot: Dota 2/Valve

Sudeći prema SteamChartsu Dota 2 već neko vrijeme gubi na popularnosti. U posljednjih 30 dana igru je istovremeno igralo najviše 843 tisuće igrača, što je drugi najniži broj u posljednje tri godine. Jedini lošiji mjesec u tom periodu bio je srpanj s još 18 tisuća igrača manje. 

>>PUT DO VRHA Kako je Team Liquid osvojio The International i 10,8 milijuna dolara
 
Jedan od najvećih esportova današnjice u posljednje vrijeme gubi igrače. Od zlatnog doba 2015. i 2016. kada je igru u nekim trenucima istovremeno igralo više od 1,2 milijuna igrača pa sve do danas Dota 2 se kreće blagom silaznom putanjom.
 
O padu popularnosti govori i prosječan broj igrača u mjesecu koji posljednjih 30 dana iznosi svega 511 tisuća, što je izuzmemo li srpanj, najniža razina od rujna 2015.  Nekoliko je razloga za negativan trend.
 
Screenshot: SteamCharts 
 
Mečevi u Doti 2 u prosjeku traju više 40 minuta, a mnogi igrači više nisu spremni ulagati toliko vremena u samo jednu partiju. Igre poput PlayerUnknown's Battlegroundsa nude drugačiji sustav, u kojem kada izgubite možete odmah početi drugi meč. Kako je PUBG privukao brojne igrače iz drugih igara sigurno je privukao i dio onih koji su igrali Dotu 2, ali jedna igra i to drugog žanra ne bi trebala biti dovoljna za pad popularnosti. Negativan trend je krenuo čak i prije izlaska spomenute igre što znači da Dota 2 ima svoje probleme. 
 
Dota 2 se trenutno nalazi u pat poziciji. Sedmi The International je nedavno završio, publika i igrači željno očekuju novi sustav natjecanja pod imenom Dota Pro Circuit, a i sama igra je već četiri mjeseca na verziji 7.06 što ju čini pomalo monotonom. Mnogi željno iščekuju 7.07 zakrpu koja će u igru uvesti i dva nova heroja koja su premijerno prikazana na The Internationalu.
 

 
Dota Pro Circuit trebao bi uvesti reda i stabilnosti u Dota 2 esport, a prođe li sve kako je Valve zamislio Dota 2 bi mogla proživjeti drugu mladost. Premijerni Dota 2 turniri podijeljeni su na Minore i Majore. Minori će imati minimalni nagradni fond od 300 tisuća dolara i nosit će 300 Pro Circuit bodova prema kojima će se odlučivati dio učesnika na idućem The Internationalu. Majori će imati minimalni nagradni fond od milijun dolara i nosit će po 1500 Pro Circuit bodova. U narednih 12 mjeseci održat će se čak 16 Minor te 11 Major turnira te će se ukupno podijeliti više od 15 milijuna dolara.
 
>>Split domaćin dva milijuna kuna vrijednog Dota 2 turnira
 
Još jedan od razloga gubitka igrača su navodni problenu s matchmaking sustavom koji ne uparuje igrače na temelju vještina već i ponašanja unutar igre zbog čega nekad u istom meču postoje velike razlike između igrača. 
 
Bez obzira na sve probleme Dota 2 je jedan od temelja esport industrije. Brojni drugi esportovi su proživljavali krizne periode, a i Dota 2 ih ima nekoliko iza sebe. Nova zakrpa, novi sustav natjecanja te daljnja balansiranja igre ulog su u budućnost. Zato nema mjesta panici, Dota 2 ne ide nikuda, a prođe li sve kako je i planirano uskoro bi mogla biti jača nego ikad. 
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Pročitajte više