Pršo odveo Hrvatsku u Portugal

GOLOM Prše u 61. minuti Hrvatska je pobijedila Sloveniju u Ljubljani i tako se plasirala na europsko prvenstvo u Portugalu.

Bila je to potpuno zaslužena pobjeda Hrvatske, čiji je protivnik u 94 minute uputila samo jedan udarac na vrata Pletikose.

Borbenosti i odlučnosti kod naših nogometaša nije nedostajalo, pogotovu u prvom dijelu kada su poptuno nadigrali Slovence, pogodili vratnicu, a jedan od najboljih naših igrača Rosso u 42. minuti sa pet metara nije uspio pogoditi prazna vrata.

Nastavila se i tradicija, jer je Hrvatska dosad u tri susreta u Sloveniji sva tri puta slavila, a uspjelo joj je to i četvrti puta, kada je bilo najvažnije i kada se izravno odlučivao putnik na EP u Portugal. Junačkom utakmicom za Bežigradom hrvatski nogometaši će po drugi puta nastupiti na prvenstvu najboljih reprezentacija Staroga kontinenta, 1996. u Engleskoj "Vatreni" su zaustavljeni u četvrtfinalu od Njemačke (1:2).

Hrvatska igrala u sastavu: Pletikosa - Živković, Kovač, Tudor - Srna, Kovač, Šimunić - Rosso, Rapaić - Pršo, Šokota. Sastav je bio očekivan, osim Šokote, čije su uvrštavanje u prvi sastav neki nazvali ludošću. Šokota danas nije briljirao, a da smo poraženi ocjena njegove igre bila bi još teža.

Tijek utakmice

Četiri minute kasnije Rapaić i Pršo su opet priredili priliku za Niku Kovača, čiji šut odlazi iznad grede.

Prvo poluvrijeme izabranici Otte Barića su odigrali odlučno i hrabro, no slovenski "bunker" nisu uspjeli probiti.

Domaćini su odolijevali, i kad je u 60. minuti isključen Tudor činilo se da kola kreču nizbrdo. Nakon oštrog uklizavanja Tudor je zaradio drugi žuti karton i isključenje. Prvi žuti Tudor je dobio zbog nepotrebnog prepucavanja s Pavlinom.

U 42. minuti Hrvatska je imala najveću priliku nakon ubacivanja s kuta Šimunić je glavom tukao, vratar Dabanovič odbio, a najbolji igrač na terenu u prvom dijelu Giovanni Rosso neometan sa samo pet metara silovito tuče preko grede.

Hrvatska prednost na terenu bila je očita, a Slovenci su se u prvih 45 minuta očajnički branili i ne pomišljajući na napad, pa tako pred svojim fanatičnim gledateljima nisu uputili nijedan šut na Pletikosina vrata.

Barić je na začetku drugoga dijela zamijenio Šimunića Markom Babićem, s jasnim opredjeljenjem na totalni napad. A onda je u 59. minuti švicarski sudac prekršaj Igora Tudora na sredini terena nad Karičem ocijenio žutim kartonom, a kako je naš stoper prvi dobio u 34. minuti zbog naguravanja, Hrvatska je ostala s igračem manje.

No, Tudorovo isključenje je bio veći šok za Slovence, koji su konačno izašli iz bunkera, a Hrvatska je to odmah kaznila pogotkom u 61. minuti. Šokota je ubacio za Pršu, a napadač Monaca je između trojice Slovenaca progurao loptu ispred Dabanoviča.

Slovenci su nakon toga pokušali preokrenuti igru i rezultat, ali nije išlo.

Prvi udarac prema vratima, ali samo statistički jer je lopta jedva došla do Pletikose, Slovenci su uputili tek u 73. minuti. U posljednjim minutama Slovenci su, osobito nakon niza Šokotinih pogrešaka, stvorili nekoliko prilika, koje nisu uspjeli realizirati.

Sastavi

Pred 10.000 gledatelja na stadionu za Bežigradom sudio je Švicarac Urs Meier.

Strijelac: 0:1 Pršo (61)

SLOVENIJA: Dabanović; Cipot (Bulajič, 90), Karič, Vugdalič,Knavs;Šukalo (Rakovič, 70),Nastja Čeh, Zahovič, Pavlin, Rudonja(Kapič, 46), Ačimovič.

HRVATSKA:Pletikosa; Srna, Šimunić (Babić, 53), Robert Kovač, Tudor,Živković, Rapaić (Tomas, 70), Rosso, Pršo (Leko, 76), Niko Kovač,Šokota.

ŽUTI KARTONI: Karič (Slo), Tudor, Leko (Hrv)

CRVENI KARTON: Tudor (59-drugi žuti)

Iz minute u minutu

93. I vratar Dabanovič u našem šesnaestercu. Hrvatska se obranila. Posljednji zvižduk suca, Hrvatska je u Portugalu.

91. Slovenci izgubili živce. Nakon svake odluke suca, jurišaju na njega s prigovorima.

87. Vrlo opasan udarac Rakoviča sa sedam-osam metara pogađa suigrača Knavsa.

86. Šokota izdaleka pokušava pogoditi gol, no lopta odlazi par metara pored vrata Slovenaca. Spomenimo uz to da je napadač Benfice u posljednjih par minuta izgubio najmanje pet lopti.

81. Lijepo ubacivanje sdesna, Šokota ne dolazi do lopte.

79. Ozlijedio se Srna, no Barić nema pravo na izmjenu. Srna se pridiže ali šepa, valjda neće Hrvatska igrati s deset igrača.

80. Rakovič puca, Pletikosa sigurno brani.

76. Leko ulazi umjesto Prše.

74. Krasno ubacivanje za Šokotu, no zbunjeni Šokota ne snalazi se.

72. Prvi korner za Sloveniju, no to je otprilike to od prilike.

69. Tomas ulazi umjesto iscrpljenog Rapaića.

63. Sada pokušavaju napadati Slovenci. Slovenci ulaze u hrvatski šesnaesterac, zovu jedanaesterac ali sudac ne reagira.

61. Pršo je napravio sjajan prodor u šesnaesterac Slovenije i postigao gol za veliko vodstvo Hrvatske. 0:1, ako tako ostane, vodi Hrvatsku u Portugal. Isključen je član stručnog stožera Dražen Ladić.

59. Tudor zaradio žuti karton i isključenje zbog oštrog uklizavanja. Prvi žuti Tudor je dobio zbog nepotrebnog prepucavanja s Pavlinom.

55. Niko Kovač pokušava se probiti kroz šesnaesterac, no previše je Slovenaca u šesnaestercu.

53. Marko Babić ulazi umjesto Šimunića. Babić je bio najbolji igrač mlade reprezentacije, i sjajno igra u Bundesligi za Bayer Leverkusen.

52. Intenzitet napada Hrvatske nije jak kao u prvom poluvremenu. Barić sprema izmjenu, zagrijava se babić.

--- Poluvrijeme | Slovenija - Hrvatska 0:0 ---

42. Srna prodire sdesna u šesnaesterac, pokušava ubaciti, Knavs izbacuje. Rapaić ubacuje iz kornera na drugu vratnicu, Šimunić puca prema golu, odbijenu loptu nogom gađa Rosso, no lopta odlazi visoko iznad gola.

42. Srna pokušava iz prekida direktno pogoditi gol, neprecizno.

37. Pršo prodire u šesnaesterac, upućuje udarac, no lopta prolazi pola metra od lijeve stative.

37. Na provokaciju Pavlina nasjeda Tudor i zarađuje žuti karton.

36. Nakon rušenja Rapaića lijepo ubacivanje iz prekida, no lopta ne pronalazi nikog od Hrvata.

34. Lijepo ubacivanje Tudora iz prekida u središte šesnaesterca, najviši je ipak Dabanovič.

29. Rasprava Tudora i Čeha eskalira u opće naguravanje na sredini terena. Sudac opominje obijicu igrača. Na drugoj strani terena naguravaju se Živković i Aćimovič.

29. Srna izdaleka ubacuje po travi u šesnaesterac, no lopta ne stiže do Prše.

20. Hrvatska ne može držati takav pressing čitavu utakmicu. Slovenci se pokušavaju osloboditi pritiska i sve češće dolaze na našu polovicu.

18. Prvi ozbiljniji prilaz Slovenaca našem šesnaestercu. Čeh ubacuje, no naša obrana dobro je postavljena.

15. Živković dobija loptu na unutarnjem rubu šesnaesterca, pokušava ubaciti no ne pronalazi suigrača.

12. Žuti karton za Amira Kariča.

11. Lijepo ubacivanje Šokote u šesnaesterac, nitko ne stiže.

10. Asistenciju Prše s desna troši Kovač jakim i nepreciznim udarcem bez opasnosti po gol domaćina.

6. Udarac Kovača prema golu Slovenije zaustavlja stativa.

4. Šokota prodire prema šesnaestercu, ubacuje za Pršu koji pada i gubi loptu.

2. Slobodan udarac za Sloveniju s 25 metara iskosa, čisti Kovač.

Pročitajte više