REPORTAŽA IZ BIJELOG BRDA

Prvi iz 2. HNL-a ne želi igrati u 1. HNL-u. Na njegovom derbiju otkrili smo zašto

Foto: Index.hr, BSK Bijelo Brdo (Facebook)

SLAVONIJA u 2021. ozbiljno kroji nogometnu kartu Hrvatske. Pored bespoštedne utrke Osijeka i Dinama za HNL naslov, veliku bitku vodi BSK iz Bijelog Brda s Hrvatskim Dragovoljcem za prvo mjesto 2. HNL-a.

U njihovom direktnom sudaru BSK je na svom terenu pobijedio Hrvatski Dragovoljac 1:0 prekrasnim golom Bojana Gvozdenovića iz 21. minute i tako prvi put u povijesti zasjeo na prvo mjesto 2. HNL-a (uz dvije utakmice više odigrane).

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE

Bijelo Brdo se nalazi 15 kilometara od Osijeka. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u selu je živio 1961 stanovnik. Većinsko stanovništvo je srpske nacionalnosti, no kako kaže sportski direktor BSK-a Denis Krstanović, klub baš nikada nije imao problem po nacionalnom ključu.

Hvale gostoprimstva od Zmijavaca do Zagreba te im uzvraćaju istom mjerom, a u rosteru Tomislava Steinbrücknera miješaju se sve nacionalnosti koje su klubu apsolutno nebitne.

BSK, slavonski drugoligaški hit, četvrtu utakmicu u nizu nije primio gol. Koronom pokošeni gosti nisu ozbiljnije zaprijetili u Bijelom Brdu unatoč nešto većoj inicijativi u drugom poluvremenu. BSK je na kraju zasluženo slavio i nastavio bitku za prvo mjesto gdje ga je uoči sezone malo tko mogao zamisliti.

Posjetili smo ga u utorak na derbiju za prvo mjesto i doznali zbog čega ne želi u 1. HNL sljedeće sezone te porazgovarali s ključnim ljudima i autorima nove domaće hit priče koja se vrlo uspješno gradi više od desetljeća.

Bjelobrdska bajka: Od županijske lige do borbe za 1. HNL

BSK (punim imenom: Bjelobrdski sportski klub) je klub koji je u posljednjih desetak godina prevalio put od županijskog nogometa do borbe za ulazak u 1. HNL. Klub ima svoju nogometnu akademiju u Brazilu, najboljeg igrača i strijelca 2. HNL-a, a trenutno proživljava svoje najuspješnije dane u povijesti. 

"Tko je prvi?" urlali su igrači BSK-a nakon teških 90 minuta protiv Zagrepčana koji se ove sezone ističu kao glavni favoriti za ulazak u elitno društvo. BSK-a tamo neće biti bez obzira na ovosezonski plasman, potvrdio nam je domaćin Krstanović.

Konkretno, ako BSK osvoji 2. HNL, od ulaska u prvu ligu neće biti ništa jer se drže svoga plana.

"Smatramo da još nije sazrio trenutak da uđemo u 1. HNL. Imamo plan, u ovom trenutku mi ga sa sredstvima koja imamo ne možemo ostvariti. Sve ovo što se događa je dio plana da postanemo stabilan drugoligaš i da budemo u samom vrhu."

Denis Krstanović, sportski direktor BSK-a

BSK, dakle, ciljano nije zatražio licencu za prvu ligu. U klubu smatraju da sve mora doći u svoje vrijeme te da bi ulazak u prvoligaško društvo u ovom trenutku bio ogroman zalogaj. Financijski, kadrovski i infrastrukturno.

Utakmice 1. HNL-a bi se još i mogle igrati u Osijeku dok se zdanje u Bijelom Brdu ne nadogradi kako bi zadovoljilo HNS uvjete, no problem bi bio s financijama i igračkim kadrom koji bi se morao dodatno unaprijediti.

Zato u Bijelom Brdu idu korak po korak. Primarni cilj im je biti, ako je moguće, još koju godinu u vrhu 2. HNL-a. A nakon toga, ako se ukaže prava prilika, klub bi pokušao do 1. HNL-a.

"Teren je prije bio jako loš. Uspjeli smo skupiti sredstva, pomogao nam je i HNS i kad je predsjednik rekao da možemo poboljšati uvjete, to se i dogodilo. Sada je ovo lijep objekt koji priliči drugoj ligi. Poslije Dugopolja imamo najbolji kompleks. Uvjeti su ovdje fantastični", priča Krstanović.

Na to se nadovezao i gazda kluba Jovo Vuković koji je dodao kako ne želi biti "gost" u 1. HNL-u i odmah nakon jedne sezone ispasti u drugu ligu. Krstanović je Vukovićeva desna ruka i njih dvojica su glavni operativci kluba. Plan za BSK u prvoj ligi, tvrde obojica, postoji.

Uspješni 61-godišnji biznismen Vuković svojim entuzijazmom pokreće BSK-ovu nogometnu priču više od deset godina. Vuković brine o financijama kluba. Ulaže vlastiti novac i prikuplja sponzore pomoću svojih poznanstava kako bi klub mogao bezbrižno egzistirati u drugoligaškom društvu.

Za veće ambicije potrebno je i više novca, ali time se u klubu trenutno ne zamaraju unatoč sjajnim rezultatima ove sezone.

BSK je osnovan 1935. godine i cijelo vrijeme nosi isto ime. Vrlo uspješan period imao je od 1957. do 1963. kad se natjecao u podsaveznom rangu. Uspon u moderno doba kreće 2008. godine.

Prije 13 godina BSK se natjecao u 2. ŽNL-u i počeo se silovito probijati niželigaškim rangovima. Osvojen je 1. ŽNL, a zatim i 4. HNL Istok. U sezoni 2011./2012. BSK je razbio konkurenciju u 3. HNL-u s 27 bodova više od drugoplasiranog i očekivalo se da će zaigrati u 2. HNL-u. Međutim, odbijen im je zahtjev za licencom i u trećeligaškom društvu Bijelo Brdo je provelo idućih šest godina.

BSK u zgodnom kompleksu uživa najuspješnije dane

U proljeće 2018. klub osigurava plasman u 2. HNL i dobiva licencu, a tri godine kasnije bori se za ulazak u 1. HNL. No taj plan će pričekati dok se baš sve kockice ne poslože.

Detalj s utakmice BSK-a i Hrvatskog Dragovoljca: Publika prati derbi iza ograde

BSK ima kvalitetan teren s umjetnom travom, a cijeli sportski kompleks u parku pored škole i crkve izgleda vrlo ugodno. Na domaćim se utakmicama prije korone okupljalo 500 do 800 gledatelja.

Utakmicu protiv Dragovoljca pratilo je stotinjak ljudi koji su se okupili iza ograda pored terena i prava je šteta što pandemija oduzima draž i ljepotu punih tribina još jednoj zanimljivoj sportskoj priči poput ove. 

Bjelobrdski nogometni kompleks sveukupno izgleda zgodno i moderno. Travnjak je, rekli smo, poput biljarskog stola. Klupe za pričuvne igrače probali smo osobno i vrlo su komforne i udobne, a na tribinama se pored novinarske lože nalazi i ona za VIP goste u koju se na drugoligaškom derbiju smjestio poznati hrvatski sudac Bruno Marić. Utakmicu je pratila i osječka ekspertiza sastavljena od prekaljenih HNL-ovaca, Ive Smoje, Ivice Kuleševića i Marina Skendera.

Na terenu se imalo što vidjeti, bio je to borbeni drugoligaški derbi. Odlučio ga je BSK-ov ofenzivac Bojan Gvozdenović rijetko kvalitetnom golčinom u 21. minuti. Gvozdenović se zaletio s centra, izvarao čuvare i majstorski zakucao u rašlje gostujućeg kapetana Zvonimira Šubarića.

Utakmica je protekla u velikoj borbi uz dosta duela, a na kraju je derbi završen nervozno uz malo naguravanje koje se brzo smirilo.

BSK je u posljednjih desetak minuta mogao ugasiti sve napetosti i odvojiti se na dva razlike. Na njihovu žalost, svoj dan nije imao najbolji igrač i strijelac 2. HNL-a Marko Dabro (24). 

Prva zvijezda BSK-a i Bjeličina želja iza sebe ima veliku priču

Dabro je najmlađi debitant u povijesti 1. HNL-a i njegov nogomet smo u utorak poslijepodne posebno pratili. Riječ je o napadaču koji je ove sezone zabio 20 golova u 2. HNL-u, sedam više od drugoplasiranog Matea Topića iz Sesveta. 

Desetka BSK-a nerješiva je enigma za drugoligaške stopere. Ponovno se pokazao brzim i neugodnim po protivnika, no izostala mu je realizacija koja ga krasi ove sezone. Dabro sudjeluje u igri, kreira, čuva loptu i razigrava suigrače i pored toga uvijek ulazi u šanse.

Sam sebe kritizira jer u posljednje dvije utakmice nije zabio. Posljednji gol zabio je svojoj Cibaliji 2. travnja.

"Ovo sada vam je bio drugoligaški nogomet. Krivo mi je što sam promašio dvije mrtve šanse, ali često ulazim u njih, uvijek se nešto vrti. Sad sam malo prestao s golovima. Ovo je derbi, prvi protiv drugog, pa je bio veći naboj", rekao nam je Marko u pozitivnom tonu neposredno nakon utakmice.

BSK-ov centarfor imao je u 81. minuti zicer, no taj udarac glavom završio je pored gola. Duboko u sudačkoj nadoknadi Dabro je izbacio obranu Zagrepčana i našao se oči u oči sa Šubarićem, no gostujući golman fantastično je skinuo taj udarac i spriječio Dabrin 21. ligaški gol ove sezone. 

Za Dabru je bio ozbiljno zainteresiran Nenad Bjelica koji je tražio napadačku nadopunu Ramonu Mierezu, prvom topniku prve lige. Osijek je 24-godišnjaka htio posuditi na tri mjeseca pa vidjeti hoće li ispuniti očekivanja, no ni klub ni igrač nisu bili previše za tu opciju. Pisalo se čak kako je Osijek nudio milijun eura za napadača, ali te priče demantirala su oba kluba. 

"Bilo je kontakata i od kluba i samog trenera, ali nije to bila neka top solucija. Posudba s pravom otkupa, bolje ću ostati do ljeta pa ćemo vidjeti. Nisam direktno razgovarao s Bjelicom. Bio je tu interes, ali nije mi žao", priča mladi napadač koji od ljeta planira promijeniti sredinu ako se sve poklopi.

Marko Dabro u akciji protiv Rudeša

"Volio bih ove partije naplatiti", govori pa dodaje kako je BSK dosta dobro posložen. Zahvalan mu je na tome što je vjerovao u njega i kada mu je bilo teško nakon što se iz Italije vratio u Hrvatsku. Debitirao je za Cibaliju sa 16 godina i dva dana protiv Splita prije sedam godina.

O njegovom talentu pričalo se diljem Europe, uostalom, Marko je prošao mlade selekcije hrvatske reprezentacije do 20. godine.

Najbrža je bila talijanska Fiorentina koja ga je prije osam godina dovela za 800 tisuća eura. Marko se tamo nije najbolje snašao pa je uslijedio povratak u Hrvatsku. Prvo se tražio u Gorici, slovenskom Bravu i Cibaliji, da bi potpunu eksploziju doživio u Bijelom Brdu. Otkrio nam je kako bi se nakon ljeta htio okušati u još izazovnijoj sredini.

"Otišao sam možda rano u inozemstvo, možda je ostavilo malo traga. Ne mogu reći da žalim, ne znam bih li promijenio odluku. Vjerojatno su tu i godine, sad sam malo i sazrio", priča BSK-ov napadač pa se prisjeća boravka u Fiorentini. Tamo je bio suigrač Hrvoja Milića, Milana Badelja i Nikole Kalinića od kojeg je učio na treninzima.

"Firenza je prelijep grad, bilo je super. Imao sam tada 16 godina. Živio sam sam jedno vrijeme, a onda su roditelji dolazili. Što se tiče nogometa, tu je stalno taktika, što se tiče discipline, sve je to na top nivou. Ne mogu ništa loše reći o vremenu tamo. Tada je bilo interesa Dinama i Hajduka, sad se više i ne sjećam. Na kraju sam izabrao tu soluciju s Fiorentinom. Što se tiče nekog iskustva, ne smatram greškom, možda se moglo bolje u nekim stvarima, ali na kraju ne žalim."

Povratak u Hrvatsku nije bio lak. S Goricom je igrao u drugoj ligi, a u Cibaliji se borio za ostanak. Mladim napadačima poput njega nije se bilo lako snaći u utakmicama u kojima se njihova momčad konstantno brani. Počelo se sumnjati u njegov talent.

Dabro nam otkriva da nikad nije pomislio na odustajanje, ni u najtežim trenucima.

"Nisam se nikad htio predati, ali nekad, kad ne ide kako treba, kada ja kao špica ne zabijem gol, uvijek postoji blaga sumnja u samog sebe. Nikad nisam razmišljao prestati, volim nogomet i to je moj život od pete godine. Ovdje sam drugu godinu, dobra je atmosfera, klub je dobar i obiteljski i nema pritiska. Blizu sam doma, živim u Vinkovcima."

A iz Vinkovaca bi mogao ponovno negdje dalje već za dva mjeseca. Dabro bi htio, kako je rekao ranije, naplatiti svoje golove. Primamljivo mu zvuči ideja da zaigra u nekom klubu iz vrha 1. HNL-a.

"Po stilu mi se sviđa Dinamo, ali ne znam koliko je to realno. Da budem iskren, uvijek me zanima sve top. Rijeka, Dinamo, Hajduk, Osijek... Što bude, bit će, uopće si ne stvaram pritisak", zaključuje.

BSK ima akademiju. U Brazilu

Mnogima će zvučati nestvarno, ali BSK ima svoju nogometnu akademiju u Brazilu s kojom u budućnosti ima ozbiljne planove. Vlasnik te akademije je Diego Rocha de Souza koji je neko vrijeme trenirao u Bijelom Brdu prije nekoliko godina.

👏 Naš službeni partner u Brazilu nkbskbrasil Academy ✊ “𝖢𝖺𝗆𝗉𝖾𝗈̃𝖾𝗌 𝗇𝖺̃𝗈 𝗌𝖺̃𝗈 𝖿𝖾𝗂𝗍𝗈𝗌 𝖾𝗆 𝖺𝖼𝖺𝖽𝖾𝗆𝗂𝖺𝗌, 𝖼𝖺𝗆𝗉𝖾𝗈̃𝖾𝗌 𝗌𝖺̃𝗈 𝖿𝖾𝗂𝗍𝗈𝗌...

Posted by NK BSK on Wednesday, April 7, 2021

Toliko je ostao oduševljen ljudima i prijemom da je predložio suradnju između svoje akademije RD11 Sports i BSK-a. Ista agencija surađuje s brazilskim velikanima Sao Paulom i Palmeirasom. Ideja je da kroz koju godinu BSK-u dođu mladi igrači za koje se procijeni da bi se mogli okušati u europskim nogometu. Akademija je već počela s marketingom s BSK-ovim motivima kako bi se suradnja dodatno popularizirala.

"Nismo dovoljno to eksponirali i promovirali. To je krenulo od prijateljstva. Diego ima odlične organizacijske sposobnosti, a imao je mogućnosti da pokrene akademiju. Prije korone je dolazio kod nas na edukaciju, plan je i da mi idemo tamo. Prije tri godine su stizali neki igrači na probe, ali nije bila to kvaliteta za nas. Dogovorili smo se prije tri godine oko ulaganja za kategoriju U-12 i to su sada dečki od 15 godina, tako da tek za 3-4 godine očekujemo plodove tog rada. Može se vidjeti da su to ozbiljna ulaganja. Oni tamo imaju europske uvjete, nešto poput Dinama", objasnio je Krstanović.

BSK je klub koji je u najtežem periodu revitalizirao karijeru standardnog reprezentativnog beka Borne Barišića. O tome smo prije dvije godine razgovarali s njegovim bivšim trenerom Davorom Rupnikom koji ga je vodio u Bijelom Brdu. BSK je pored Barišića u nogometni svijet poslao brojne prvoligaške i drugoligaške igrače poput Jakova Filipovića, Vedrana Dalića, Dejana Prijića i Marija Vratovića.

HNL i europski klubovi pomno prate što se događa

I danas u tom klubu postoji nekolicina zanimljivih igrača. Gorica, Hajduk i Osijek, kao i ostali prvoligaši, pomno prate mlade nade iz Bijelog Brda. To su mladi vratar Ilija Đilas, veznjak Roman Mory Gbane te spomenuti Marko Dabro.

Krstanović dodaje kako za Gbanea postoji interes iz Francuske, Nizozemske i Belgije. Smatra ga se najboljim veznjakom 2000./2001. godišta u Hrvatskoj. Gbane ima tek 20 godina, igra za mladu reprezentaciju Obale Bjelokosti i teško je vjerovati da bi mogao ostati u klubu nakon ljeta, smatraju u klubu.

Spremni su na odlaske najboljih igrača, no panike nema. Krstanović govori kako plan za ljeto već sada postoji te da će BSK i sljedeće sezone nastojati krojiti vrh 2. HNL-a. Hoće li to biti s prvoligaškim ambicijama ili ne, znaju samo Vuković i Krstanović.

Slavonija se tako nošena Bjeličinim Osijekom ozbiljno centrira na nogometnoj karti Hrvatske i počinje krojiti sam nogometni vrh, ali Bijelo-plavi u toj misiji nisu usamljeni.

Bijelo Brdo svojim kvalitetnim radom počinje igrati istaknutu rolu u prekrojavanju.

BSK Bijelo Brdo - Hrvatski Dragovoljac 1:0 (Gvozdenović, 21. minuta)

BSK: Đilas, Majtanić, Roman (0d 75. Mihaljević), Čikvar (od 65. Bajić), Dabro, Dalić, Župan, Selbol, Ilić (od 87. Aleksić), Gvozdenović, Mišić

Trener: Tomislav Steinbrückner

Hrvatski dragovoljac: Šubarić, Bašić, Stjepanović, Majstorović, Ernst (od 84. Skansi), Amoateng (od 74. Perić), Oreč, Valentić, Raul, Burić, Ivkić

Trener: Miroslav Kuljanac

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više