NBA DRAFT

Prvi izbor drafta u suzama: "Mama je sve žrtvovala, ne bih bio tu bez nje"

Foto: Getty Images / Guliver Image

SVE JE bilo jasno od trenutka kad se pojavio na ovogodišnjem draftu. Nitko drugi nije mogao biti prvi izbor nego Zion Williamson, 201 cm visoka i 130-ak kilograma teška zvijer sa sveučilišta Duke.

>>>Hrvatska dobila novog NBA igrača, Luka Šamanić ide u San Antonio Spurse

Pa ipak, iako je sve odavno bilo jasno, Zion se nije mogao tek tako sabrati kad je čuo kako čelnik NBA lige Adam Silver izgovara njegovo ime.

"Kao prvi izbor NBA drafta 2019. New Orleans Pelicansi izabrali su Ziona Williamsona."

Na pozornicu se popeo jedva susprežući suze.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

"Ne znam što bih rekao... Nisam mislio da ću biti u ovoj poziciji. Moja mama toliko je toga žrtvovala zbog mene, ne bih bio ovdje bez nje. Potpuno je zanemarila svoje snove zbog mojih", rekao je emotivni Williamson, a kad su ga pitali što želi poručiti svojoj novoj momčadi i gradu u kojem će igrati, poruka je bila kratka, ali slatka.

"Zaplešimo. Zaplešimo."

Williamson je čudo prirode, primjerci ljudske vrste ne bi trebali izgledati kao on, zbog čega je logično da fizički najviše podsjeća na LeBrona Jamesa. Što se igre tiče, nije ni izbliza toliko kreativan, ali već ima nešto bolji šut nego što ga je Kralj imao u njegovim godinama.

U Pelicansima će biti predvodnik nove mlade momčadi nastale trejdom Anthonyja Davisa u LA Lakerse, a mnogi mu prognoziraju da će već u prvoj sezoni biti All-Star igrač.

Jednako očekivano, drugim pickom Memphis Grizzliesi odabrali su munjevitog playmakera Jaa Moranta sa sveučilišta Murray State, a trećim su New York Knicksi uzeli Zionova suigrača s Dukea, Kanađanina R.J.-a Barretta.

Prvi stranac izabran nakon Barretta bio je tamnoputi Japanac Rui Hachimura, kojeg su kao devetog odabrali Washington Wizardsi. Treća zvijezda Dukea Cam Reddish završio je u Atlanti kao deseti pick, a najbolje plasirani Europljanin bio je Sekou Doumbouya, Francuz rođen u Gvineji (Detroit, 15. izbor).
Goga Bitadze, centar Mega Leksa koji je na posudbi u Budućnosti postao MVP ABA lige i najveća mlada zvijezda Eurolige, izabran je kao 18. i ići će u Indiana Pacerse.

Od igrača iz regije izabrana su još dva Srbina. Alen Smailagić lani je iz srprskog Beka otišao u američku Razvojnu ligu, gdje je igrao za filijalu Golden State Warriorsa koji su dobili prava na njega nakon što ga je kao 39. pick uzeo New Orleans i odmah ga trejdao u redove NBA viceprvaka. Kao posljednji, 60. izbor, u NBA ligu će i Vanja Marinković iz Partizana.

Pročitajte više