Pudar: Neću prilagođavati igru Rukavini

"KRALJ je mrtav, živio kralj!". Aktualni trener Šibenika i budući strateg "Bilih", u razgovoru za Index govori o njegovoj viziji momčadi, dvojbama koje ga razdiru i da li je mjesto trenera Hajduka vrhunac njegove karijere.

"Za sada ne dolazim odmah u Hajduk, još se dvoumim. Morao bih neke stvari raščistiti sam sa sobom. Recimo da su zasad šanse 50:50. Problem je u tome što Hajduk u sljedećih sedam dana očekuju tri utakmice, a do Cibalije bi imao tri treninga tako da ne bih mogao adekvatno pripremiti momčad. U stalnom sam kontaktu sa vodstvom Hajduka i spreman sam za preuzimanje kluba, ali neka se stvari još malo poslože", izjavio je nekadašnji golman Hajduka, koji je trenirao mlađe kategorije na Poljudu, a u proljeće 2002. je bio pomoćnik Slavenu Biliću kada je Nane Nacionale u Hajduku imao vatreno krštenje u trenerskim vodama.

"Ne radi se o kalkulaciji hoću li u doći u Hajduk ili ne. Jedino zbog čega bi radije došao na ljeto je što bih imao puno veći prostor za pripremu momčadi i studiozniji rad. Od igrača koji trenutno igraju u Hajduku, ja ih poznajem tek polovicu, tako da bih momčad i ja više profitirali kada bi je preuzeo na ljeto", pokazuje Pudar da se ne bi bunio da naslijedi ne samo Vulića, nego i Poklepovića ili Nadovezu.

Pokušali smo Pudara bocnuti sa pitanjem hoće li se pri upoznavanju potencijala kojima raspolaže Hajdukova svlačionica obratiti prethodniku Zoranu Vuliću?: "Sa gospodinom Vulićem ne komuniciram. Svaki trener ima svoju viziju, ali intrigira me potencijal kojim raspolažu mladi Bulat, Pandža, Gabrić", slučajno ili ne, spomenuo je Pudar upravo one igrače zbog čijeg zapostavljanja Vulića napadaju kritičari.

Napuštam Šibenik sa suzom u oku

Pudar je poznat po studioznom radu, a Šibenik je ogledalo njegovog trenerskog pristupa, kojeg je formirao od nižih liga do Prve HNL: momčad koja je tavorila u drugoj ligi je pod njegovim vodstvom izrasla u legitimnog kandidata za Europu, a pri tome je afirmirao i niz mladih igrača, od kojih je najpoznatiji dvojac Schifo - Rukavina.

"Svi kažu da uz Dinamo jedino Šibenik igra nogomet u HNL i da ima prepoznatljivu igru. Naravno da će Šibenik u mom životu uvijek ostati predivna uspomena i da mi odlazak iz kluba kojeg ostavljam na 4. mjestu pada teško i moram priznati kako odlazim sa suzom u oku. Ali naravno, ja sam profesionalac i kada bi se rukovodio samo emocijama ne bih nigdje stigao. Lijepo bi bilo voditi Šibenik u Europu, ali iz te bajke se moramo vratiti u stvarnost", realan je Pudar.

Glavni lik u toj bajci je do zimske pauze je bio Ante Rukavina, koji u Hajduku primjetno stagnira, a pod Pudarom su zbog njega na Šubićevac hodočastili i izaslanici velikih europskih klubova. Mladi napadač također nikad nije krio zasluge svog bivšeg (budućeg) trenera, dok se sa još jednim bivšim (Vulićem) baš i nije našao. Hoće li Pudar na Rukavini graditi igru i može li momčad kao dokazano napadački trener staviti u službu velike golgeterske nade koja još nije postigla gol za Hajduk?:

"Nikad ne govorim o pojedincima. Rukavina ima potencijal, ali on je u Šibeniku bio produkt cijelog stožera i momčadi koji su ga pratili i stali iza njega, a kada momčad zajednički diše, onda uvijek izbaci jednog pojedinca ekstra klase. Istina je da se zahvaljujući njegovim golovima čulo za Šibenik i radi njega su na Šubićevac dolazili emisari uglednih klubova, ali ne bih Rukavini prilagodio igru. Kod mene je glavni igrač momčad".

"Igračima Hajduka ću donijeti "čiste glave"

"U svakom klubu gdje sam trenirao uvijek sam polazio od toga da igrači i momčad u cjelini ne može igrati ako igrači nemaju čiste glave". Na pitanje hoće li Hajduku donijeti tu kvalitetu više, Pudar je odgovorio potvrdno.

"Hajduk je zasad kruna karijere"

Pudar je stepenicu po stepenicu napredovao u trenerskom poslu: "Sve je u mojoj trenerskoj karijeri doista išlo logičnim slijedom: bio sam trener juniora i kadeta Hajduka, trenirao sam klubove u trećoj i drugoj ligi po cijeloj Dalmaciji, a sada sa Šibenikom uspješno nastupam u prvoj ligi. Hajduk bi doista bio kruna moje karijere zasad, ali zašto u budućnosti ne bih trenirao i veći klub?", ne krije svoju ambiciju Pudar, koji je i kao igrač bio poznat po samouvjerenosti.

Zvonko Alač

Pročitajte više