LIGE PETICE

Pun pogodak Nike Kovača

Foto: EPA

TEK MU je 50 godina, a njegov trenerski životopis već je iznimno impresivan. Niko Kovač već je bio trener Bayerna i Monaca, dva velika kluba iz same europske elite, te hrvatske reprezentacije, koja spada među najbolje. Međutim, iako je na svakom od tih radnih mjesta, pogotovo u Kneževini, imao vrlo dobrih perioda, konsenzus ostaje kako je najbolji trenerski posao Niko Kovač odradio vodeći Eintracht, koji je preuzeo 2016., kada je klub bio na pragu ispadanja iz Bundeslige. 

Samo dvije godine poslije, klub je stabilizirao u gornjem dijelu ljestvice te dvaput odveo do finala kupa, a u tom je drugom pohodu pobijedio Bayern usred Berlina. Sada ponovo preuzima klupu kluba koji mu odgovara gotovo u svakom smislu - od prethodno uspostavljene kulture igre, preko očekivanja i klupske politike pa sve do samog okruženja i okolnosti. Što se ekipe iz Vučjeg grada tiče, nisu mogli nabaviti boljeg trenera od Nike Kovača.

Kakav igrač, takav trener

Niko Kovač u svoje je doba bio dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacije, potpuno drugačiji od Luke Modrića, igrača koji danas ima tu čast. Modrić je tzv. tihi vođa, onaj koji ekipu vodi primjerom čovjeka koji i s 36 godina i dalje stoji kao ključna figura veznog reda Real Madrida.

Kombinacijom besprijekorne brige o tijelu i nevjerojatnih nogometnih sposobnosti Luka Modrić kompenzira svoje vokalne nedostatke, nešto s čime Niko Kovač nikad nije imao problema. Uostalom, danas kao trener se upravo mora u njih uzdati svaki radni dan.

Kao igrač, bio je tipični overachiever. Manjak talenta i superiorne atletičnosti kompenzirao je taktičkom zrelošću, nogometnom inteligencijom te besprijekornim karakterom na temelju kojeg je i mogao biti predvodnik Hrvatske. 

No, kako često u životu biva, postoji ekvilibrij - svojevrsni yin i yang koji se odvija unutar svake individue. Ukratko, često su upravo naše najveće kvalitete s druge strane novčića naše najveće mane.

Tako i kod Kovača; igrač, a kasnije i trener, besprijekornog karaktera i discipline, koji nije nikada favorizirao zvijezde ulazio je u nepotrebne konflikte. Često se pokazivao i prerigidnim u vlastitim principima pa su njegova posljednja dva posla - onaj u Bayernu i Monacu - bila zapravo ograničena na jednu sezonu.

Oba su završila brzim otkazom gotovo na početku druge sezone, kada je Kovač ušao u probleme kako sa svlačionicom tako i s medijima. Sve ono što ga je nekoć činilo pravim igračem i kapetanom, ujedno ga je učinilo na ta dva posla i čovjekom s kojim se ne može funkcionirati na duge staze.

Prevelika rigidnost i brzi otkazi

Niko Kovač doista živi nogomet. Po svemu što se može čuti tijekom njegovih intervjua, ali i tijekom neformalnih razgovora, to je doista istina. Svaki poraz svoje momčadi, svaku pogrešku proživljava intenzivno, što se i vidi po njegovom ponašanju uz aut-liniju. Ono što svakako nije slučajno, njegovi su uspjesi u kup-utakmicama.

U kojem je god klubu bio - Eintrachtu, Bayernu ili Monacu - Niko Kovač došao je do finala kupa. Dvaput je izgubio, od Borussije i PSG-a, ali i dvaput pobijedio. Posebno je impresivna bila pobjeda protiv Bayerna, kada se već znalo da će sljedeće sezone tamo preseliti s klupe Eintrachta.

Na jednu utakmicu, kada je situacija napeta, kada se igra na prolazak ili ispadanje, vjerojatno nema boljeg trenera od Nike Kovača. Sposoban je svoju ekipu dovesti do vrhunca koncentracije i spreme pa onda niti nisu čudni njegovi uspjesi u kup-natjecanjima. Na duge staze, kad su često i odnosi u svlačionici važniji od samih trenažnih procesa, njegova prethodno spomenuta rigidnost zna biti problem.

Nedavno je nekoliko detalja iz tog trenažnog proces otkrio Javi Martinez, kojeg je Kovač vodio u Bayernu: "Prije i nakon svakog treninga provodili smo i do 45 minuta na biciklu. Na kraju nitko od nas nije bio siguran pripremamo li se za utakmicu ili za Tour de France."

Niko Kovač primarno želi da je njegova momčad potpuno fizički spremna, a bicikl je dobar kako za zagrijavanje tako i za opuštanje mišića. Međutim, Kovač nije dovoljno bio uzeo u obzir da Bayernove zvijezde - zbog frekvencije utakmica i drugih obaveza - zaslužuju ponekad i drugačiji tretman, ali i popuste prilikom trenažnog procesa.

Osim toga, za njega su svi igrači isti pa je brzo ušao u probleme s Thomasom Mullerom, koji je svojevrsni simbol kako kluba tako i cijele Bavarske. Kako su mu se vrlo slične stvari ponovile i u Monacu, oba je kluba napustio brzo, iako je imao uspjeha u prvim sezonama.

Problemom se pokazala činjenica da su oni koji su ga naslijedili brzo promijenili negativni trend pa je tako Hansi Flick osvojio sve moguće titule, dok je Philippe Clement - koji danas vodi Monaco - na putu da osigura mjesto viceprvaka Francuske, uz sjajan niz od devet pobjeda na kraju prvenstva.

Wolfsburg je ipak druga priča

Sam je Niko Kovač nedavno izjavio kako "čeka za sebe pravi klub i pravu situaciju" te kako neće žuriti s odlukom koga će preuzeti. Međutim, očito se s Wolfsburgom relativno brzo dogovorio, što i nije toliko čudno. Momčad je to koja je uspjela prethodno izboriti nastup u Ligi prvaka, kada je na klupi sjedio Oliver Glasner, ali ove je sezone strašno podbacila.

Na kraju su u prvenstvu došli tek do 12. mjesta, u kupu su ispali vrlo rano, a ispali su i iz skupine Lige prvaka. Posao je brzo tada na jesen bio izgubio Marc van Bommel, a uprava očito nije bila posebno impresionirana niti s onim što je u nastavku sezone pokazao mladi Florian Kohfeldt. 

Kada su posljednji i jedini put bili prvaci Njemačke, još 2009., u Vučjem je gradu svojim totalitarnim metodama stolovao željezni Felix Magath. Oliver Glasner, s kojim su ostvarili posljednje uspjehe, također je trener poznat po disciplini i intenzitetu treninga pa nije niti čudno da je uspio osvojiti Europa ligu s Eintrachtom, momčadi čije je temelje postavio baš Niko Kovač. 

Sve to sugerira da je Kovač došao u zapravo idealnu sredinu. Sasvim je jasno da mu njemački nogomet i mentalitet najbolje odgovaraju, a sad je u klubu koji u isto vrijeme ima budžet na razini Leverkusena, Leipziga ili Gladbacha, ali koji u svlačionici nema ni atmosferu ni zvijezde kakve se nalaze u Bayernu ili Dortmundu.

Došao je u klub koji ima povijest uspjeha s trenerima koji njeguju prilično oštar nastup te inzistiraju na jakim treninzima, a pritom ne favoriziraju zvijezde. Momčad je puna dobrih igrača, što potvrđuje činjenica da Wolfsburg daje nekoliko njemačkih, švicarskih, austrijskih i belgijskih reprezentativaca, a na ljeto je klub osigurao usluge dvojice sjajnih mladih igrača, Jakuba Kaminskog i Patricka Wimmera.

Situacija ne može biti bolja

Niko Kovač dolazi u klub koji je odradio lošu sezonu, tako da momčad mora podići kako fizički tako i psihološki. Potrebno je pronaći pravi način kako uklopiti i razviti mlade igrače, a pritom ostvariti uspjeh i klub eventualno vratiti do Lige prvaka.

Situacija je to koja je zapravo iznimno slična onoj koju je zatekao u Monacu i gdje je posao u prvoj sezoni na svim poljima ostvario skoro pa perfektno. Da je bilo samo malo više sreće te da je Monaco ostvario plasman u Ligu prvaka, vjerojatno bi Kovač i dalje bio u Kneževini.

U Frankfurtu je pokazao kako zna u Njemačkoj voditi klubove sličnog ranga, pokazao je kako zna nametnuti kulturu rada i igre koja bi morala odgovarati i Wolfsburgu, ali je ujedno i pokazao da zna razvijati mlade igrače, što je za predstojeću situaciju posebno važno.

Uglavnom, Niko Kovač je sada svoj na svome, a Wolfsburg je dobio vrlo vjerojatno idealnog trenera za trenutno stanje. Ako ste netko sklon klađenju na nogometne ishode, sasvim je dobra oklada kako će Niko Kovač Wolfsburg dovesti do jednog od prva četiri mjesta.

S obzirom na ono što smo dosad vidjeli od njega, oni već mogu bukirati karte za Berlin, gdje će se sljedeće godine negdje u ovo vrijeme igrati finale kupa. Sve u svemu, teško je zamisliti da Niko Kovač neće uspjeti, barem u prvoj sezoni. Ionako za njega pravi izazovi počinju tek poslije toga.

Pročitajte više