BUNDESLIGA

Puno veći Brazilci od Coutinha su igrali u Bayernu. Znate li tko su?

Foto: Guliver Image/ Getty Images

TRI mjeseca nakon što je emotivnim oproštajem Rafinha napustio Bayern, u München je ponovno stigao Brazilac. Philippe Coutinho došao je na jednogodišnju posudbu u Njemačku.

Bavarci su za jednogodišnju posudbu Coutinha platili 8,5 milijuna eura, preuzeli su isplaćivanje njegovih primanja, a na ljeto će imati opciju otkupa njegovog ugovora za dodatnih 120 milijuna eura.

Dosad je Thiago Alcantara, reprezentativac Španjolske, ali i igrač s brazilskim korijenima, bio najbliži predstavnik Brazilaca na Allianz Areni. Sve dok Coutinho nije pozirao u "desetki" bavarskoga giganta.

Pred produkt omladinskog pogona Vasca de Game već su stavljena velika očekivanja, pogotovo zbog toga što je Brazilac. Njegovi sunarodnjaci kroz povijest su ostvarivali ogromne rezultate u dresu njemačkog prvaka.

Prisjetimo se nekih od njih.

Giovane Elber

Elber je jedini ne-europski član Bayernove Kuće slavnih. Klasni golgeter oduševljavao je fanove tijekom šest fantastičnih sezona u dresu bavarskog kluba. Stigao je iz Stuttgarta 1997. godine, a onda se upisao u anale s epitetom Samba napadača.

U 169 nastupa za Bayern postigao je 92 pogotka, više nego u svim klubovima u kojima je igrao, a posebno će se pamtiti odlična suradnja njega i Carstena Janckera.

Bayern je odveo do četiri naslova prvaka, tri kupa i Lige prvaka u 2001. godini. Elber se od bavarskog dresa oprostio dvije godine kasnije kao najbolji strijelac Bundeslige s 21 pogotkom pa je otišao u Lyon.

Ze Roberto

Jedan od najzahvalnijih, najraznovrsnijih i najpodcjenjenijih veznjaka koji su trčali Allianz Arenom u dresu Bayerna bio je Ze Roberto. I dok je Elber navijačima dočaravao svu raskoš brazilskog nogometa, njegov sunarodnjak bio mu je potpuna suprotnost.

Ze Roberto je igrao promišljeno, inteligentno i oprezno. Uvijek je znao ne odigrati dribling ili dodavanje previše. Bio je strpljiv i neobičan Brazilac za to vrijeme. Kao igrač se profilirao u Bayeru, a onda je nakon četiri sezone 2002. stigao u Bayern. Skupio je 110 nastupa i postigao pet golova.

Klub je napustio kad je trener Bayerna postao Felix Magath, koji ga je praktički potjerao. Ze Roberto je otišao u Južnu Ameriku, ali nije propustio javno kritizirati Magathov stil igre i probleme s kojima se momčad suočavala jer nije poduzela nikakve promjene.

Paulo Sergio

Elberov uspjeh u Bayernu natjerao je klupske čelnike da investiraju u još jednog brazilskog napadača. To je bio Paulo Sergio, a u duetu s Elberom osvetio se Manchester Unitedu u Ligi prvaka za 1999. godinu.

U svojoj drugoj od ukupno tri sezone za Bayern, Sergio je bio strijelac ključnog gola za pobjedu od 1:0 na Old Traffordu u četvrtfinalu Lige prvaka 2001. godine. Elber je potom bio strijelac za 2:1 u uzvratu i utabao Bavarcima put do finala, u kojem su pobijedili Valenciju, ali tek nakon penala.

Paulo Sergio za Bayern je odigrao 77 utakmica i postigao 21 gol.

Lucio

Baš kao Sergija i Ze Roberta, prvak Njemačke oteo je Lucija Bayeru iz Leverkusena. Ovaj elegantan stoper stigao je na Allianz Arenu 2004. godine i ostao pet sezona. Osvojio je tri duple krune u tom periodu.

Lucio je bio nezamjenjiv u obrani, neprelazan branič i dokapetan momčadi u jednom trenutku. Znao je dobro iznijeti loptu iz obrane, što je tada bila rijetkost za braniče, a upisao je i sedam golova u 144 nastupa za Bayern.

Kasnije je igrao za Inter, Juventus, Sao Paulo, osvojio je svjetski naslov 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, a igra i danas iako ima 41 godinu. Lucio je prošle sezone upisao 17 nastupa za domaći Brasiliense, a postigao je i pogodak.

Jorginho

Još jedan u nizu Brazilaca koji su iz Bayera prešli u Bayern je i Jorginho. Desni bek iz Club Americe i Flamenga preko kluba iz Leverkusena priključio se njemačkom velikanu 1992. godine. Igrao je za Bayern tri sezone i pritom upisao 67 nastupa i pet golova.

Jedinu titulu s Bayernom osvojio je u sezoni 1993./94. kad je u ljeto postao i svjetski prvak kao kapetan Brazila. Poslije Bayerna otišao je u Japan pa karijeru završio u rodnom Brazilu. Danas je trener tamošnjeg drugoligaša Ponte Prete.

Dante

Sličnog profila kao i Lucio, Dante je bio vrlo uspješan u Bayernu. Ljevonogi Brazilac predstavljao je nešto moderniju verziju Lucija u obrani bavarskog sastava, a u tri sezone osvojio je tri naslova prvaka, dva kupa, superkup, Ligu prvaka, europski superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Allianz Arenu napustio je 2015. godine s 86 nastupa u dresu Bayerna i tri gola. Otišao je u Wolfsburg.

Rafinha

"Uvijek je bio tamo gdje ga je momčad trebala", opisao je Bayernov CEO Karl-Heinz Rummenigge Rafinhu u emotivnom oproštaju od kluba u svibnju ove godine. Bilo kao lijevi ili desni bek, veznjak ili stoper, Rafinha je igrao prema potrebama momčadi.

Učio ga je Philipp Lahm, a on je učio Joshuu Kimmicha i tako pronašao način da ostane upisan u povijest Bayerna iako su ga mnogi često kritizirali da nije dorastao očekivanjima i veličini tog kluba.

Za Bayern je upisao 266 nastupa, najviše od spomenutih igrača, i odigrao osam sezona tijekom kojih je postigao pet golova. Njegov kabinet trofeja za to vrijeme izgleda impresivno. Može se pohvaliti sa sedam nacionalnih prvenstava, četiri kupa, četiri superkupa, Ligom prvaka, europskim superkupom i Svjetskim klupskim prvenstvom.

Pročitajte više