Radić tjera Repešu iz reprezentacije!

BILO je samo pitanje trenutka kada će nas iz Hrvatskog košarkaškog saveza iznenaditi lijepim vijestima. Na dan početka prirema za kvalifikacijski ciklus uoči EP-a slijedeće godine, naša reprezentacija, odnosno ono što je od nje ostalo, ne može sa sigurnošću reći ni tko bi je trebao dovesti na novo veliko natjecanje.

Kraj imena Jasmina Repeše, aktualnog izbornika hrvatske selekcije, vrlo brzo mogao bi se naći pridjev - bivši. Naime, nakon što je jedan od najtraženijih europskih košarkaških stratega primio na znanje da gazda njegovog dosadašnjeg Climamia rasprodaje klub, mnogi su mogli predvidjeti rasplet situacije. A isti, kao i obično, najmanje ide na ruku hrvatskoj košarci.

Repeša, naravno nije trebao dugo čekati na basnoslovnu ponudu, a ona je, kao za inat, stigla iz madridskog Reala. Jer, ACB liga, kako je poznato, klupskim trenerima bez iznimke brani paralelnu gažu na reprezentativnim klupama.

"Do ponedjeljka bi već trebao negdje potpisati." - kazao je Repeša pred neki dan, nakon što je priča već debelo procurila u javnost.

No, priča kako to obično biva u Lipovačkoj ulici, ima dvije, ponekad i tri strane. Našem vrlom, neumornom predsjedniku Danku Radiću nije pao mrak na oči, jer se kao riba u vodi snalazi u takovim situacijama. Šibenski sudac voli "fiksne" dogovore, a sličan je s Repešom postignut do OI u Pekingu.

U trenucima prvih pregovora, kad je Neven Spahija odlučio podnijeti ostavku, Repeša i Radić pribjegli su sve popularnijem trendu u nas, zvanom kolektivna amnezija. Dakle, zaboravljene su negdašnje nesuglasice, podmetanja i kontroverze, a sve za dobrobit reprezentacije u knock downu.

Sukus priče koja je prepričana mali milijun puta glasi da je Radić jednostavno morao učiniti puno više da zadrži Repešu. Bilo u vidu poboljšanog ugovora ili eventualne alternative. Hrvatska je u ovom trenutku ima u Draženu Anzuloviću, Repešinom pomoćniku, koji to mjesto definitivno zaslužuje. Neven Spahija, vjerujte, teško da može ponovno ući u kombinaciju. Maccabi je bila ponuda što se ni u snu ne odbija, dok je klupa Hrvatske očigledno nužno zlo.

Zakulisne igre što ih predsjednik vodi ovdje su zaista manje bitne. Doduše, ni Repeša nije ispao junak košarkaške sage, jer mnogi će reći da od njega drugo nisu niti očekivali. Među njima bi prvi bio upravo Radić. "Jasko" je starom drugu, istina, natuknuo da baš i neće ići prema planu. Na trenerskom seminaru u Splitu izjavio je da za kvalifikacije neće biti problema, "dok ćemo za poslije još vidjeti..."

To "poslije" stiglo je brže no što je to i Radić mogao očekivati, tako da hrvatska reprezentacija osim nesposobnog šefa, ima i skoro pa praznu klupu.

Činjenica je da na današnjem okupljanju reprezentacije u Crikvenici neće biti pretjerano ugodna atmosfera. Nakon Gordana Giričeka, koji je otpisan i Nikole Vujčića koji je zatražio predah, odustao je i Dalibor Bagarić. U pitanju je ozljeda leđa i negdašnji Repešin pulen iz Bologne neće se pojaviti na prozivci. Ozljede što su tijekom sezone izmučile Marija Kasuna i Marka Popovića ni uz pomoć najsuvremenijih medicinskih čuda neće nestati preko noći.

No, javnost zna odakle se širi najteža bolest hrvatske košarke. Javnost ne podliježe kolektivnoj amneziji kao što to rado čine u Lipovačkoj. I javnost će sa strepnjom čekati da Radić raspiše natječaj za novog hrvatskog izbornika. Možda već u listopadu...

D.R.

Pročitajte više