OLEKSANDRRA OLINJKOVA

"Radit će kao konobarica i igrati tenis. Bila je gladna, ni tada nije odustala"

Foto: Instagram

OLEKSANDRA SAŠKA OLINJKOVA, 18-godišnja ukrajinska tenisačica s hrvatskim državljanstvom, koja je ljude oko Hrvatskog teniskog saveza usporedila s talijanskom mafijom, ne odustaje od borbe za prava koja joj, kako tvrdi, pripadaju kao najboljoj juniorki Hrvatske. 

Oleksandra je objavila da tijekom svojeg teniskog razvoja nije dobila nijednu kunu od HTS-a iako je najbolja juniorka po WTA i ITF listama. Pritom misli na sredstva namijenjena za podršku i razvoj juniorskog tenisa. U isto vrijeme Savez je, prema njezinim tvrdnjama, neke druge tenisačice slao s trenerima u Japan, SAD, Francusku i Italiju, a nisu se mogli približiti njezinim rezultatima.

HTS je Olinjkovoj poslao ponudu da uđe u financijski program Hrvatskog olimpijskog odbora, ali pod jednim uvjetom - trebala bi se odreći statusa juniorke i prijeći u mlade seniorke. Tvrdi da Savez to traži od nje kako bi promovirao Antoniju Ružić, koja će dobiti financijsku potporu jakog sponzora kao najbolja hrvatska juniorka iako po rezultatima nije najbolja.

Roditelji imaju status azilanata

Olinjkova je sa svojom obitelji prije sedam godina došla u Hrvatsku nakon što su zbog ratnog stanja morali napustiti svoju domovinu. Otac Denis, majka Svitlana i mlađi brat Nazar imaju status azilanata, dok Oleksandra ima hrvatsko državljanstvo na temelju svojih sportskih rezultata.

Marin Galić, izvršni direktor HTS-a, tvrdi da je svaka izrečena tvrdnja ukrajinske tenisačice laž i da njome manipulira otac Denis. Stupili smo u kontakt s njim, a Denis nam je u jednosatnom razgovoru ispričao svoju stranu priče. 

"Savez sa svojim odgovorima pokušava raširiti priču na tri strane. Prva strana je priča o novcu, a ovdje se uopće ne radi o novcu. Druga strana je priča o igračici Oleksandri Olinjkovoj, a ne radi se o njoj. Da stavite nekog igrača x umjesto nje, situacija se ne bi puno promijenila. A treća strana je manipuliranje javnosti i traženje sponzora. To je najružnije od svega i laž koju bih demantirao. Ne radi se ovdje o tome, ali Savez tako prezentira priču. Ja sam nakon pobjede Hrvatske u Davis Cupu došao kod gospodina Galića i napomenuo da priča nije o mojoj kćerki", započinje tata Olinjkov pa nastavlja:

"Moj prijedlog je bio sljedeći. Sjednimo za okrugli stol. Uzmimo sve juniore i juniorke na popisu reprezentacije. Sjednimo, ne samo s vama, gospodine Galić, nego i s novom predsjednicom Saveza Nikolinom Babić, strukom i svim roditeljima. Problem je što ne postoje objektivni kriteriji o tretiranju najboljih. Pokrivanje troškova, dodjeljivanje pozivnica za turnire, betonski tereni. Galić je odbio takav prijedlog. Kasnije, mi smo došli do predsjednice Babić i rekli da ne želimo pričati o nama nego o svim problemima juniorki i juniora. Dajte nam pet minuta. Trebaju nam promjene. Ne želim o imenima, ali Oleksandra nije jedina koja je zanemarivana. To su problemi cjelokupnog juniorskog tenisa u Hrvatskoj."

Jedini novac koji je Oleksandra dobila je stipendija Međunarodnog olimpijskog odbora u kojoj je Hrvatski teniski savez sudjelovao u svojstvu bankomata, govori Denis.

"U proljeće 2017. saznali smo za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu, gdje je prvotno bilo zamišljeno da će se natjecati reprezentacija izbjeglica. Prijavom Oleksandre u tu ekipu, kao najbolje hrvatske juniorke, otvorili bismo jedno mjesto u hrvatskoj ekipi i tako svima pomogli. Dogodile su se promjene u sustavu natjecanja, nitko od hrvatskih igračica nažalost nije izborio nastup u Buenos Airesu, a reprezentacija izbjeglica nije nastupila zbog odluke MOO-a."

Za stipendiju MOO-a saznali su slučajno

"Ipak, napomenuli su da je pokrenut program stipendiranja najboljih sportaša izbjeglica te da, ako zadovoljimo uvjete, Oleksandra može dobiti tu stipendiju. Na jesen 2017. saznajemo da je odabrana za tu stipendiju. MOO taj novac uplaćuje Hrvatskom olimpijskom odboru, a HOO ga prosljeđuje HTS-u koji ovdje igra ulogu bankomata. Mi smo čak pitali možemo li bankomat maknuti, ali iz HOO-a su nam se ispričali i rekli da je takva procedura. Također, treba reći da je ta stipendija bila namijenjena samo za pokrivanje određenih troškova kao što su avionske karte, smještaj u hotelima i sportska oprema. HTS, osim što je taj novac prenosio nama, nikada nije sudjelovao u pokrivanju bilo kakvih troškova Oleksandrine karijere", tvrdi Denis i dodaje da je u međuvremenu Saška izgubila pravo na stipendiju jer je dobila hrvatsko državljanstvo.

To nije jedini slučaj takvog ukidanja, vodit će se rasprava o tom problemu u MOO-u, ali do daljnjeg nema pravo na stipendiju Međunarodnog olimpijskog odbora.

Denis vidi politiku HTS-a kao glavni razlog zanemarivanja Saškine teniske karijere.

"Glavni razlog je politika. Postoji jedna igračica iz Čakovca, Antonija Ružić. Ona je osvojila završni turnir Tennis Europa. Svi hrvatski mediji prenijeli su da imamo europsku prvakinju. Savez ju je tako prezentirao, išla je kod nove predsjednice Saveza i izgledalo je jako lijepo. Šira javnost ne zna da se radi o najslabijoj ligi svjetskog tenisa. Tennis Europe nakon 14. godine igraju igračice koje nemaju kvalitetu za ITF juniors tour. Ružić je imala 15 godina kada je osvojila taj turnir. Savez joj je pokrio sve moguće troškove. Ja nemam ništa protiv nje, ona je jako talentirana igračica. To je odličan uspjeh koji je ostvarila. Imam problem sa Savezom jer ne postoje kriteriji o najboljima. Iz Čakovca je i predsjednica Babić te jedan član uprave HTS-a koji je u klubu u kojem ona trenira. Recite mi vi, ima li neki drugi razlog njezinog promoviranja osim toga?"

Morala bi odbaciti juniorski status na koji ima pravo

Iz HTS-a govore kako se Oleksandra nije morala odreći juniorskog statusa u svrhu sudjelovanja u financijskom programu HOO-a, kao što to tvrde iz obitelji Olinjkov. Denis nam je pokazao autentičan mail koji ih pobija. Program se odnosi samo na mlade seniore, što znači da bi Saška doista morala odbaciti svoj juniorski status iako po pravilima Međunarodne teniske federacije na njega ima pravo dok ne napuni 19 godina, do 3. siječnja sljedeće godine.

"Tranzicija iz juniorskog u seniorski tenis je vrlo osjetljiva. ITF isto vjeruje da se juniori bez isključivanja iz juniorskog ranga natjecanja trebaju probati uključiti u seniorski tenis. Savez bi morao stimulirati taj prelazak. A što oni rade ovime? Idemo iskučiti juniore koji pokušavaju igrati seniorski tour iz programa, daju ih u mlade seniore. Oleksandra nije jedina, tu su i Noa Krznarić te Iva Zebić. Takve tenisačice trebaju biti podupirane iz sredstava za juniorski razvoj. To nije program za gotove igračice. Juniorske igračice skupljaju neprocjenjivo iskustvo igrajući seniorske turnire, ali to se radi na trošak Saveza koji mora dati podršku juniorima. Ako žele imati konkurentne tenisačice za seniorsku reprezentaciju za pet godina, takva je praksa."

Iz Saveza su više puta ponovili da je Saška odbila igrati za reprezentaciju 2017. i 2018. godine jer nije dobila pozivnicu za ITF turnir u Zagrebu.

"Još jedna laž. Saška je igrala za Hrvatsku kad je imala 12 godina i to je bila velika čast. Ona je uvijek bila otvorena igranju za reprezentaciju. Prošlog proljeća razgovarali smo s izbornikom juniorske reprezentacije oko mogućeg nastupa. Ja nikad nisam tražio od njega pozivnicu za Sašku. Radilo se o turniru u Zagrebu pod pokroviteljstvom Saveza. Moj prijedlog je bio sljedeći - idemo se voditi svjetskim standardima. Prva rangirana juniorka dobije pozivnicu u glavni ždrijeb, a druga i treća dobiju pozivnicu za kvalifikacije. To nije ucjenjivanje, bili bismo sretni samo da Šaška igra. Samo bismo željeli vidjeti nekakav respekt. On nama odgovara da je to privatni turnir i da ne možemo dobiti garanciju. Mi na to odgovaramo kako Saška neće igrati za reprezentaciju dok ne postoje objektivni kriteriji u HTS-u. Jer nema smisla kada pozivnicu za domaći turnir dobije neka cura iz Bosne koja je kupila taj wild card."

Olinjkova je nedavno nastupila na ITF turniru u Turskoj, gdje je u meču prvog kola bila prisiljena predati dvoboj zbog ozljede noge. Potom je na Twitteru napisala da mora razmisliti hoće li ostati u tenisu. Denis, unatoč takvoj objavi, vjeruje da će Saška nastaviti s teniskom karijerom.

Može ući u top 100

"Njezina budućnost je u tenisu. Napravit ćemo još jedan projekt o kojem će dosta ovisiti, ali vjerujem u njezinu tenisku karijeru. Ona nema sponzora, nikad nije imala sponzore iz Hrvatske, tako da će taj projekt imati veliku ulogu, ali o njemu ne bih htio još pričati. Hrvatska je mala država, gospodin Galić priča o tome kako ovim pričama tražimo sponzore. Ako do sada nismo dobili nijednu lipu, zašto bismo to očekivali sada? Mi imamo terene, loptice i nas dvoje. Napravili smo plan, treba nam dvije godine da dođe na razinu najboljih 300 igračica na svijetu uz pomoć Saveza ili nekog trećeg, ali to nije sada više realno. Ipak, znam da ona neće odustati. Na turnirima je znala biti i gladna pa nije odustala. Ona je sigurno top 300 buduća igračica. Ona s velikom vjerojatnošću uz solidne uvjete može ući između 50 i 100 najboljih. Za sve više, nema garancija", rekao je Denis Olinjkov. 

U međuvremenu, Olinjkova je javno objavila da pokreće kafić u Zagrebu s teniskom tematikom, I-Tea-F. U njemu će teniski zaljubljenici moći isprobati sve vrste čajeva dok će u isto vrijeme moći pratiti najbolje iz svjetskog tenisa na televizorima. Čak je pokrenula inicijativu na stranici Indiegogo.com gdje će pokušati prikupiti 14 tisuća dolara za otvaranje tog kafića. Tata Olinjkov nam je još u razgovoru otkrio kakvu će Saška imati ulogu u tom projektu.

"Neće ona tamo samo sjediti i uzimati novac od zarade kafića. Radit će kao konobarica i u slobodno vrijeme trenirati. Moramo si sami pomoći na taj način", završio je Denis.

 

 

 

Pročitajte više