Raikkonen do petka "na čekanju"

ŽALBENO vijeće Svjetske automobilističke federacije (FIA) nakon višesatnog saslušanja u četvrtak prolongiralo je odluku o McLarenovoj žalbi za petak.

Zastupnik McLaren Mercedesa Ian Mill tražio je od četveročlanog vijeća suspenziju vozača BMW-a (Kubica, Heidfeld) i Williamsa (Rosberg, Nakajima) jer su iz boxa izašli sa spremnicima napunjenima gorivom preniske temperature.

Tri od četiri spomenuta vozača izredala su se na brazilskom Interlagosu ispred sedmoplasiranog Lewisa Hamiltona, koji bi sa četvrtim mjestom u ukupnom poretku nadmašio Kimija Räikkönena.

Informaciju o odgodi odluke objavila je FIA iz svojih londonskih prostorija, gdje je u četvrtak ujutro započelo saslušanje. Čak i da Žalbeno vijeće presudi u korist McLarena, Fiu ta odluka neće obvezivati da naslov prvaka preda u ruke Lewisa Hamiltona.

Sam McLarenov vozač izjavio je kako bi se osjećao nelagodno ako bi naslov dobio na ovakav način.

Odvjetnik Ferrarija: U McLarenu su licemjeri i goli oportunisti

Dok se odvjetnik McLaren Mercedesa trudio objasniti kako su konkurenti na Interlagosu neprimjereno stjecali prednost natakanjem hladnog goriva, njegov kolega iz Ferrarija nije mogao biti jasniji u poruci:

"Bila bi teško popravljiva šteta za Formulu 1 kad bi naslov prvaka bio osvojen na ovaj način, u sudnici. To su shvatili i sami McLarenovi vozači - Lewis Hamilton i Fernando Alonso", izjavio je odvjetnik Ferrarija na londonskom saslušanju Nigel Tozzi optuživši potom glavne suparnike za goli oportunizam i licemjerje:

"Čitali smo ovih dana izjave gospode iz McLaren Mercedesa, konkretno gospodina Martina Whitmarsha i gospodina Norberta Hauga, kako njima uopće nije namjera oduzeti Ferrarijevu vozaču naslov prvaka. Ako im doista nije to namjera, što je onda? Ili bismo McLarenove ljude bez imalo oklijevanja mogli nazvati besramnim licemjerima bez ljudskog integriteta. Ako su baš toliko alergični na nepravdu, neka tjeraju svoju pravdu. No ne na način da im dopuštamo krojiti prvake izvan staze", bio je oštar Ferrarijev zastupnik.

S druge strane, Mclarenov Ian Mill odradio je posao objasnivši u čemu je poanta žalbe.

"Princip je jednostavan. Ako je netko na nedozvoljen način stekao prednost u utrci, to nikako ne može biti u redu. To zaslužuje diskvalifikaciju i, dakako, promjenu plasmana", izjavio je Mill navevši čak 26 primjera iz prošlosti Formule 1 gdje je diskvalifikacija izazvala promjenu u konačnom poretku utrke.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

 
 

Pročitajte više